Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

MovieMeter

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 6 mei 2021 om 10:25 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=MovieMeter&oldid=3471238 23 mrt 2006 -e- Yekezzez 7 mrt 2006)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjabloon:Etalagenominatie

MovieMeter
Bestand:MovieMeterlogo.jpg
URL: http://www.moviemeter.nl/
Oprichting: 14 september 2000
Oprichter: Jordy de Jong
Eigendom: Jordy de Jong
Categorie: Discussie - Film
Voertaal: Nederlands
Programmeertalen: (X)HTML, JS, PHP, MySQL

MovieMeter (MM) is een Nederlandstalige website waar filmliefhebbers met elkaar over films kunnen discussiëren. De site vierde zijn vijfjarig bestaan in September 2005

Omschrijving

Bestand:WelkomstpaginaMovieMeter.jpg
De welkomstpagina

MovieMeter is een website waar filmliefhebbers met elkaar kunnen discussiëren. Als gast kan men er veel informatie vinden, waaronder meningen, over vrijwel alle films die in Nederland en België zijn uitgekomen. Het archief bevat vele duizenden oude films. Een overzicht van nieuwe films in de bioscoop, op televisie, in de videotheek en de toplijsten geven een snel inzicht als er een film moet worden uitgezocht.

Voor een ingeschreven lid staan daarnaast extra functionaliteiten ter beschikking. Naast het plaatsen van berichten bij de films, regisseurs en op het forum en het geven van stemmen kan een gebruiker ook films toevoegen en corrigeren, een persoonlijke top 10 kenbaar maken en eigen filmlijsten samenstellen. Bij het participeren en/of volgen van een discussie op de diverse pagina's vervult de updates-pagina een belangrijke functie. Hier is snel te zien waar de laatste berichten zijn geplaatst.

Door MovieMeter wordt geen winstbejag beoogd. De commerciële activiteiten op de site dienen tegemoet te komen aan de huisvesting en onderhoud van de server en site. De site draait op inzet van vrijwilligers.

Kritiek

Veel gehoorde kritiek is er op het moderatie-beleid. Deze wordt als streng en zelfs dictatoriaal beschouwd. Het enige dat het beleid verlangt is dat er in normaal Nederlands wordt gecommuniceerd. Daarnaast zijn er nog wat regels omtrent de inhoud waarbij niet-film of onderwerp gerelateerde berichten zo veel mogelijk worden geweerd. Het gevolg hiervan is dat de site overzichtelijk blijft en de doelgroep demografisch breed wordt aangesproken. Met name het jongere publiek zou hierdoor worden afgeschrikt.

Een ander punt van kritiek is de groep vaste gebruikers. Nieuwkomers hebben vaak het gevoel dat ze alles aan hen moet verantwoorden en beargumenteren, terwijl zij naar hun eigen mening deze reeds hebben geuit. De site is geen prikbord, maar een discussieplatform. Bij een geplaatst bericht kan er een reactie verwacht worden en de reageerder verwacht er een terug. Het vragen om beargumentatie is hier slechts een uitnodiging tot discussie.

Statistieken

21 Maart 2006:

  • Gebruikers: 30.368
  • Films: 36.088
  • Berichten: 661.231
  • Stemmen: 1.021.875

Geschiedenis

Bestand:MovieMeterGeschiedenis.jpg
Een oude lay-out in kenmerkende gele stijl

De geschiedenis van MovieMeter omvat inmiddels meer dan vijf jaar aan aanpassingen, uitbreidingen en restylings. De site begon als Jordy's Movie Meter waar Jordy na een bioscoopbezoek voor vrienden een overzicht gaf van wat hij van de film vond. De naam van de site was een verwijzing naar Mioch's Movie Meter, een rating-systeem dat René Mioch altijd in zijn programma's had. Het werd een soort running gag van Jordy om na na elk bioscoopbezoek "Deze film krijgt x sterren op Jordy's Movie Meter" te zeggen. Door groeiende kritiek op zijn mening, en na vragen of er door anderen ook niet eens wat neergezet kon worden, begon het idee te groeien om de site uit te breiden. Op een paar dagen tijdens zijn stage in september 2000 heeft hij wat eenvoudige stem- en reageerfunctionaliteiten gebouwd, de naam veranderd, en de site wat gebruiksvriendelijker gemaakt, waarmee MovieMeter geboren was.

Op 29 januari 2004 is de zustersite MusicMeter gelanceerd, waar muziekliefhebbers met elkaar kunnen discussiëren. Qua principe en opbouw is de site sterk gelijkend op MovieMeter, en beide sites draaien op dezelfde server. Voor de toekomst is een tweede zustersite BoekMeter aangekondigd, waar over boeken gediscussieerd kan gaan worden.

Discussie

Op MovieMeter kun je discussiëren over bepaalde films en onderwerpen, dit kan onder de info van films, bij een regisseur of op het forum over andere onderwerpen. Het discussiëren is dan ook de kern van de site. Het moderatiebeleid ziet er op toe dat een discussie niet ontaard in scheldpartijen, slow-chat of politieke debatten en beperkt de wildgroei aan topics. Zo is er slechts één topic waar men zich kan voorstellen.

Bestand:FilmpaginaMovieMeter.jpg
Een typische filmpagina

Filmpagina

De filmpagina's zijn gewijd aan een specifieke film. Met ruim 30.000 films vormt dit het hart van de site. Deze pagina start met algemene informatie over de betreffende film en bevat altijd een poster. Ook kan je hier het gemiddelde aantal sterren, die door gebruikers zijn gegeven, aflezen. Hierdoor ontstaat er snel herkenning danwel een beeld over de film. Onder de algemene informatie bij de film volgen alle berichten bij de film. Hier kunnen gebruikers hun mening uiteenzetten, met elkaar in discussie gaan, of andere opmerkingen over de film in kwestie maken.

Forum

Berichten en discussies die niet specifiek betrekking hebben op een film worden geplaatst op het forum. Hier staan niet alleen de algemenere onderwerpen met betrekking tot de site, maar ook topics over een specifieke acteur of regisseur, favorietenlijsten, aankomende filmfestivals, nieuwtjes en ruil en verkoop van DVD's.

Een populaire bezigheid op het forum zijn de filmgames. Bij veel spellen wordt de kennis van de gebruiker op filmgebied getest (Uit welke film komt deze scène?). Andere zijn wat minder lastig. Sinds de zomer van 2005 wordt de knock-out veel gespeeld. Hierbij worden telkens 2 elementen tegenover elkaar gezet. Door stemming vallen elementen af tot de finale is gespeeld.

Stemmen

Doormiddel van stemmen op een film door gebruikers, kan een gemiddeld waardeoordeel opgemaakt worden. De stem wordt uitgedrukt in een aantal sterren, variërend van 0,5 tot 5,0. Hoe meer sterren aan een film wordt gegeven, des te meer de film wordt gewaardeerd. Elke stem telt bij het berekenen van het gemiddelde even zwaar mee. Dit in tegenstelling tot IMDb waar de 'Bayesiaanse' methode wordt toegepast. Het gemiddelde wordt tevens gebruikt bij het opmaken van de toplijsten.

De toplijsten van films zijn een van de meest geraadpleegde functionaliteiten op MovieMeter. Deze lijsten zijn samengesteld op basis van de gemiddelde waardering die door gebruikers is gegeven aan een film. Miniseries komen hier niet voor in aanmerking. De alternatieve top 100 vormt daarop een uitzondering en wordt samengesteld uit de persoonlijke top-10-lijsten.

Top 250

Bestand:ToplijstenMovieMeter.jpg
De toplijsten

In de top 250 staan de beste speelfilms allertijden, op grond van het gemiddelde sterrenaantal gegeven door de geregistreerde gebruikers op MovieMeter. Om voor deze lijst in aanmerking te komen moet een film minstens 100 stemmen ontvangen hebben. Films die in de afgelopen twee jaar in de bioscoop zijn gaan draaien komen nog niet in aanmerking voor deze lijst. Recente films hebben na een release vaak een hoger gemiddelde dan waar ze uiteindelijk op terechtkomen, doordat tijdens de bioscoop- en videorelease alleen mensen die specifiek geïnteresseerd in een film zijn die film gaan zien. Dit levert een vertekend beeld op, wat men op MovieMeter als onwenselijk ervaart. Vóór de invoering van deze regel kwamen nieuwe films als Van God Los kort na de bioscooprelease al snel hoog in de lijst binnen, om daarna geleidelijk te dalen. Van God Los was na videorelease zelfs volledig uit de lijst verdwenen. Voor recente films is er een aparte toplijst, de zogeheten top recent.

In vergelijking met de top 250 van IMDb is de grotere aanwezigheid van niet-Amerikaanse films opvallend te noemen. Een verklaring hiervoor kan de beperkte verkrijgbaarheid van dergelijke cinema in de Verenigde Staten zijn, aangezien de grote meerderheid van de stemmers op IMDb nog steeds uit dit land komt. Als er met toplijsten van de filmcritici, bijvoorbeeld AFI 100 beste films volgens AFI, vergeleken wordt, dan prijken films als Citizen Kane en Lawrence of Arabia vaak fier in de top tien. In de top 250 van MovieMeter zijn deze niet in top 50 terug te vinden.

Tip 150

In de tip 150 staan films met een hoge waardering, maar een klein aantal stemmen om in de top 250 opgenomen te worden. Om voor deze lijst in aanmerking te komen moet een film minimaal 20 en minder dan 100 stemmen ontvangen hebben. Films die in de afgelopen 2 jaar in de bioscoop zijn gaan draaien komen nog niet in aanmerking voor deze lijst. In vergelijking met de top 250 staan er relatief veel arthouse-films in de tiplijst.

Toevoegen van films

In het allereerste begin stonden er alleen films op die oprichter Jordy had gezien. Door het voor alle geregistreerde gebruikers mogelijk te maken om films toe te voegen groeide het aantal films en daarmee het aantal gebruikers op de site snel. Inmiddels bevat de database meer dan 35.000 titels. Alle titels bijgehouden door het Jaarboek Film en het Filmjaarboek, met de bioscoopreleases in Nederland sinds 1980, staan op de site. Daarbij zijn enkele secties zoals de Nederlandse, Turkse en Japanse film, maar onder andere ook het animatie- en horrorgenre door specifieke voorkeuren van een aantal gebruikers zeer uitgebreid te noemen.

Bij het toevoegen moet een gebruiker bepaalde basale gegevens invoeren, zoals de regisseur, de acteurs en de speelduur, die gewoonlijk van IMDb overgenomen worden. Daarnaast zijn een poster of videohoes en een synopsis in goed Nederlands verplicht. In tegenstelling tot IMDb worden niet alle films op MovieMeter toegelaten; zo zijn onder andere pornofilms en films met een speelduur van minder dan 45 minuten niet toevoegbaar. Daarnaast neemt IMDb ook televisieseries en videospellen op hun database, terwijl MovieMeter zich tot films beperkt.

Techniek

De techniek van MovieMeter is gebaseerd op diverse open-source-producten. De site is voornamelijk geschreven in de server-side scriptingtaal PHP. Het overgrote deel van de code is zelf geschreven, specifiek voor de site. Er is echter ook gebruik gemaakt van enkele externe modules, bijvoorbeeld voor het afhandelen van formulieren.

Client-side wordt er op diverse plaatsen ter ondersteuning gebruik gemaakt van JavaScript. Enkele functionaliteiten zijn compleet in JavaScript geschreven, zoals de 'Mijn Films'-pagina's. Hierbij wordt zonder pagina's te vernieuwen contact gemaakt met de webserver (via het zogenaamde AJAX-model).

Voor de database wordt gebruik gemaakt van MySQL, met Apache als webserver.

Er wordt geprobeerd om elke door de server gegenereerde pagina te laten voldoen aan de XHTML en CSS-standaarden van het W3C. De lijst van ondersteunde browsers bestaat momenteel uit (de meest recente versies van) Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Microsoft Internet Explorer (niet de Mac-versie), Opera, Konqueror en Safari.

Zie ook


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow

Externe links