Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Debat

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een debat is een discussievorm (gedachtenwisseling, bespreking) waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden (de voors en de tegens). Kenmerkende elementen van het debat zijn: de stelling, het bestaan van een voor- en tegenstander (de debaters) van die stelling, een vooraf vastgesteld spreekregime (waarin zaken als spreekvolgorde, spreektijden en dergelijke worden vastgelegd) en een derde, beoogd onafhankelijke partij die beslist wie het betreffende debat gewonnen heeft. Die derde partij kan een professionele jury zijn of een publieksjury.

Er zijn verschillende soorten van debat. Een redelijk bekende vorm is het zogenoemde 'Lagerhuis' -debat, vernoemd naar het Britse House of Commons. Een debatprogramma van de VARA met dezelfde naam ("Het Lagerhuis") en vorm is een tijdlang op de televisie te zien geweest.

Een andere vorm is het triasdebat, waarbij er drie partijen zijn: een partij van voorstanders, een partij van tegenstanders en een partij met een jurerende functie.

Politieke debatten zijn gerelateerd aan deze formele debatvormen. Zo kent het Europees Jeugd Parlement geen vaste rolverdeling, maar wordt wel gebruikgemaakt van vaste debattrucs.

Met name in de Angelsaksische wereld is het debat erg in zwang. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld wordt daar in het onderwijs aandacht aan besteed. Tevens zijn er grote toernooien en kampioenschappen.

Ook in Nederland wordt debatteren als sport beoefend. De meest gebruikte vormen zijn Amerikaans Parlementair en Engels Parlementair. In beide vormen zitten teams van twee personen. In Amerikaans Parlementair zitten er echter twee teams in één debat, in Engels Parlementair zitten er vier teams in één debat. Het Nederlands Kampioenschap wordt in de vorm Amerikaans Parlementair gehouden. Daarnaast is er ook nog een Nederlands Kampioenschap Eloquentia, waar sprekers één-tegen-één tegen elkaar uitkomen.

Zie ook

rel=nofollow