Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lifestyle (marketing)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse mariniers, verplicht er een
gezonde lifestyle op na te houden.

De marketingterm lifestyle is ontleend aan het Engels en betekent letterlijk "levensstijl". Hoewel lifestyle van oorsprong in de belangstelling was komen te staan als wijze van segmenteren op basis van gedragskenmerken, is ook een omgekeerde relatie zichtbaar, waarbij individuen zichzelf een bepaalde lifestyle 'aanmeten'. In deze context hangt het begrip samen met de term imago of image: hoe wil men overkomen.

De levensstijl van de subculturen kan gebaseerd zijn op geloof, politieke overtuiging, werkomgeving, sport of andere vrijetijdsbesteding. Voor mensen die niet weten wie ze (willen) zijn of voor mensen die onzeker zijn over hun identiteit hebben marketeers allerlei middelen bedacht waarmee een lifestyle gecreëerd kan worden, zoals glamour, speciale programma's, roddelbladen en modetrends die een hippe, protesterende, machtige, stoere enzovoort indruk wekken.

Uiteindelijk wordt, bijvoorbeeld door reclame of sponsoring, geprobeerd om bepaalde producten te associëren met een bepaalde lifestyle. Voorbeelden zijn sigaretten die bij een jonge, zelfverzekerde lifestyle zouden passen, of stationwagens die juist ideaal zijn voor mensen die een actief gezinsleven ambiëren. Ook bepaalde TV-zenders of omroepmaatschappijen associëren zichzelf sterk met een bepaalde lifestyle, zoals MTV als zender voor jeugdige licht rebellerende personen.

Uiteindelijk kunnen ondernemingen die zich op een speciale lifestyle richten profiteren doordat ze voorzien in een behoefte die bij een reeds bestaande levenswijze hoort, of kunnen de producten of diensten door de associatie met een gewenste lifestyle juist gekocht worden door personen die die lifestyle nastreven.

Sommige doelgroepen zijn gevoeliger voor (aspirationele) lifestyle-artikelen dan andere. Belangrijke doelgroepen worden gevormd door jeugdigen, die vaak nog onzeker zijn over zichzelf, en door koopkrachtige parvenus en nouveaux riches, die de monetaire middelen hebben verkregen, maar nu ook toegang zoeken tot een nieuwe sociale klasse (luxury marketing).

Er wordt ook wel gesproken over een levenshouding, wat qua uitingen te vervangen is door de term lifestyle, maar wat voor de betrokkene zelf meer een perspectief is aangaande het leven op zich, en hoe daar mee om te gaan.

Externe link

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Lifestyle op Wikimedia Commons