Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

nrc.next

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

nrc.next is een Nederlandse ochtendkrant op tabloidformaat van De Persgroep Nederland die alleen op werkdagen verschijnt. De krant is op 14 maart 2006 van start gegaan en heeft als primair doel het bereiken van jonge hoogopgeleide (HBO+) lezers van 25 tot 34 jaar oud die nu veelal geen krant lezen, of de gratis tabloids Metro en Sp!ts. Secundair richt nrc.next zich op de groep 20-39 jaar. Titia Ketelaar is sinds het terugtreden van Hans Nijenhuis in het voorjaar van 2009 de chef hoofdredactie. nrc.next is ondergebracht bij NRC Media

nrc.next werkt nauw samen met NRC Handelsblad, maar heeft een eigen redactie. Van de avondkrant wordt circa 60% van de inhoud overgenomen, geschreven door de reguliere NRC-redactie. Daarnaast heeft de krant dertig nieuwe mensen aangetrokken, die de vertaling naar een jong publiek verzorgen. Bovendien wordt nrc.next aangevuld met onder meer afbeeldingen, columns, strips en puzzels.

nrc.next is bestemd voor "de nieuwe generatie geïnteresseerde mediagebruikers die anders omgaat met nieuws en informatie", aldus voormalig NRC-hoofdredacteur Folkert Jensma. Het nieuws wordt slechts kort gebracht, omdat er van uit wordt gegaan dat de lezers dit al via andere kanalen oppikken. In de krant staan vervolgens de achtergrond, duiding en opinie centraal. Verder wil de krant zich onderscheiden met het dagelijks plaatsen van een grote foto van twee pagina's op de middelste pagina's.

In december 2009 werd bekend dat het moederbedrijf van de krant, NRC Media, verkocht zou worden aan Het Gesprek en de investeringsmaatschappij Egeria.

Abonnees & Oplagecijfers

In april 2006 werd bekend dat de oplage van nrc.next vanaf de start is verhoogd van 70.000 naar 125.000 exemplaren per dag. Vooral de 45.000 (proef-)abonnementen zijn hieraan debet. De uitgever benadrukt dat deze cijfers nog niets zeggen over het uiteindelijke succes van de krant.

In mei 2006 werd bekend dat de betaalde oplage zich verder ontwikkeld heeft tot 99.000 exemplaren. nrc.next geeft aan 22.500 betalende abonnees te hebben en 12.500 proefabonnementen. Daarnaast worden 30.000 exemplaren verspreid door de circa 6500 verkooppunten en 10.000 in controlled circulation.
In juli 2007 wordt bekendgemaakt dat aan het eind van het eerste kwartaal 2007 het abonneebestand van nrc.next 75.012 bedraagt. 496 meer dan eind 2006 het geval was. (bron: Het Oplage Instituut)
De doelstelling om eind december 2008 nog steeds een betaalde oplage van minimaal 80.000 exemplaren te hebben blijft onverminderd van kracht.

Een soortgelijk initiatief in Vlaanderen was De Standaard Espresso: de lightversie van de kwaliteitskrant De Standaard. Na tegenvallende verkoopresultaten werd de titel na 7 maanden echter uit de handel genomen.

Externe link

rel=nofollow