Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Seksuele geaardheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De seksuele geaardheid is de aard van de amoureuze betrekkingen of erotische verlangens van een persoon.

De term wordt tegenwoordig minder gebruikt. De Algemene wet gelijke behandeling gebruikt de term "gerichtheid". Volgens de toelichting van de regering omvat het begrip gerichtheid naast de gevoelens en voorkeuren van een persoon ook concrete uitingen, zodat het begrip gerichtheid – en dus ook de bescherming tegen onderscheid – ruimer is dan het begrip voorkeur en het begrip geaardheid.

Nog een andere term is "seksuele oriëntatie".

Normaal gesproken zijn er vier hoofdgroepen waarin de seksuele geaardheid/oriëntatie/gerichtheid/voorkeur van een persoon kan worden onderverdeeld:

  • heteroseksualiteit: liefde en seksuele verlangens worden hoofdzakelijk gevoeld bij mensen van het tegenovergestelde geslacht,
  • homoseksualiteit: liefde en seksuele verlangens worden hoofdzakelijk gevoeld bij mensen van hetzelfde geslacht,
  • biseksualiteit: liefde en seksuele verlangens kunnen gevoeld worden bij mensen van beide geslachten.
  • aseksualiteit: seksuele aantrekkingskracht ontbreekt tegenover beide geslachten.

Sommige wetenschappers bekritiseren deze indeling, omdat het individualiteit en culturele kwesties negeert.`

Dit heeft geleid tot het ontstaan van nieuwe termen zoals:

Daarnaast kan er sprake zijn van :

De Algemene wet gelijke behandeling beschermt alleen tegen onderscheid op grond van hetero- of homoseksuele gerichtheid. Volgens de regering valt onderscheid op grond van biseksuele gerichtheid hier ook onder.

Zie ook

Externe link