Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Santiago (Chili)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Santiago is de hoofdstad en grootste stad van Chili, gelegen in de centrale vallei van het land, omringd door het Andesgebergte. Als het economische, culturele en politieke centrum van Chili, speelt Santiago een cruciale rol in de ontwikkeling van het land en heeft het een rijke geschiedenis en diverse culturele scène.

Geschiedenis

Santiago werd in 1541 gesticht door de Spaanse veroveraar Pedro de Valdivia. Gedurende de koloniale periode groeide de stad uit tot een belangrijk handels- en bestuurscentrum. Het was ook een centrum van politieke activiteit tijdens de strijd voor de onafhankelijkheid van Chili.

Cultuur en Architectuur

Santiago heeft een gevarieerde culturele scene met talloze theaters, musea en kunstgalerijen. Belangrijke culturele instellingen zijn onder andere het Chileens Nationaal Museum voor Schone Kunsten en het Museum voor Geheugen en Mensenrechten, dat herinnert aan de schendingen van de mensenrechten tijdens de militaire dictatuur van Pinochet.

Architectonisch gezien combineert Santiago koloniale structuren met moderne gebouwen. De regio van Lastarria staat bekend om zijn historische charme, terwijl de wijk Providencia een meer moderne uitstraling heeft.

Economie en Handel

Santiago is het economische hart van Chili en fungeert als het financiële centrum van het land. Het biedt een divers zakelijk landschap, met bedrijven in financiën, technologie, mijnbouw en telecommunicatie. De "Costanera Center" torens, met het hoogste gebouw van Zuid-Amerika, zijn iconen van de moderne zakenwijk.

Toerisme

Toeristen genieten van de verscheidenheid aan attracties in Santiago, waaronder het historische stadscentrum, de Cerro San Cristóbal voor panoramische uitzichten over de stad, en de bruisende markt La Vega Central. De stad dient ook als toegangspoort tot de omliggende wijnstreken, zoals de beroemde Maipo-vallei.

Groene Ruimtes

Santiago beschikt over talloze parken en groene ruimtes, waaronder het Parque Metropolitano, een van de grootste stadsparken van Zuid-Amerika. Bewoners en bezoekers genieten van recreatieve activiteiten in deze groene gebieden.

Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer in Santiago omvat een uitgebreid metronetwerk, bussen en een modern transportsysteem genaamd Transantiago, waardoor het gemakkelijk is om de stad te verkennen.

Sociaal Leven

Santiago heeft een levendig sociaal leven met talloze restaurants, bars en nachtclubs. Lokale gerechten, zoals empanadas en ceviche, evenals Chileense wijnen, zijn populaire keuzes.

Externe links

rel=nofollow
33°27′0″S, 70°40′0″W