Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Asuncion (stad)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Asunción is de hoofdstad en grootste stad van Paraguay, gelegen aan de oostelijke oever van de Paraguay-rivier. Als het politieke, economische en culturele centrum van het land, speelt Asunción een cruciale rol in de geschiedenis en ontwikkeling van Paraguay.

Geschiedenis

Asunción, een van de oudste steden in Zuid-Amerika, werd gesticht in 1537 door de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan de Salazar y Espinosa. Het diende als een belangrijk centrum tijdens de koloniale periode en was een actieve speler in de onafhankelijkheidsbewegingen in de 19e eeuw.

Cultuur en Architectuur

Asunción heeft een unieke mix van koloniale en moderne architectuur. Het historische centrum, bekend als de "Casco Antiguo", herbergt kerken, pleinen en oude herenhuizen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere de Catedral Metropolitana, het regeringspaleis Palacio de los López, en de Nationale Pantheon van de Heldinnen.

Kunst en Musea

De stad heeft verschillende musea die de geschiedenis en cultuur van Paraguay belichten. Het Nationaal Pantheon van de Heldinnen eert de vrouwen die een rol speelden in de Paraguayaanse geschiedenis. Het Museo del Barro is gewijd aan Latijns-Amerikaanse volkskunst.

Economie en Handel

Asunción is het economische centrum van Paraguay en herbergt financiële instellingen, handelscentra en bedrijven. Het commerciële gebied rond de Avenida Mariscal López biedt winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Bevolking en Sociaal Leven

Asunción heeft een levendige bevolking en een bruisend sociaal leven. De stad staat bekend om zijn lokale markten, zoals de Mercado Cuatro, waar bezoekers lokale producten, ambachten en voedsel kunnen kopen. De lokale keuken omvat traditionele gerechten zoals chipa, sopa paraguaya en tereré, een populaire lokale koude thee.

Groene Ruimtes

De stad heeft verschillende groene ruimtes, waaronder de Ñu Guasu Park, een groot recreatiegebied waar mensen kunnen wandelen, sporten en ontspannen. De Costanera de Asunción langs de Paraguay-rivier biedt prachtige uitzichten en recreatiemogelijkheden.

Openbaar Vervoer

Asunción heeft een ontwikkelend openbaar vervoerssysteem, waaronder bussen en taxi's, waardoor het gemakkelijk is om door de stad te reizen.

Sociale Uitdagingen

Net als veel steden in Latijns-Amerika staat Asunción voor uitdagingen op het gebied van stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en sociale ongelijkheid. De stad werkt echter aan verbeteringen op deze gebieden.

Externe link

rel=nofollow