Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Montevideo (stad)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Montevideo is de hoofdstad en grootste stad van Uruguay. Gelegen aan de zuidoostelijke kust van het land aan de Rio de la Plata, is Montevideo een belangrijk economisch, cultureel en politiek centrum.

Geschiedenis

Montevideo werd opgericht in 1724 door de Spanjaarden als een militaire vesting tegen Portugese invallen. Na een periode van Spaanse overheersing en daaropvolgende onafhankelijkheid, groeide Montevideo uit tot een belangrijke havenstad en het administratieve centrum van Uruguay.

Cultuur

Montevideo heeft een levendige culturele scene met talrijke theaters, musea en muziekfestivals. De stad is de thuisbasis van het iconische Solís-theater, een van de oudste theaters in Zuid-Amerika. Montevideo heeft ook een sterke literaire traditie, met schrijvers zoals Mario Benedetti die internationale erkenning hebben gekregen.

Architectuur

De architectuur van Montevideo weerspiegelt de geschiedenis van de stad, met een mix van koloniale gebouwen, art-deco-invloeden en moderne structuren. Het Plaza Independencia, met het indrukwekkende Palacio Salvo, is een centrale ontmoetingsplaats en een kenmerkend punt in de stad.

Rambla van Montevideo

Een opvallend kenmerk van Montevideo is de uitgestrekte Rambla, een lange boulevard langs de kust van de Rio de la Plata. Deze populaire bestemming biedt een schilderachtige route voor wandelaars, fietsers en joggers en is omgeven door stranden, parken en recreatiegebieden.

Economie

Montevideo is het economische hart van Uruguay en herbergt belangrijke bedrijven, financiële instellingen en overheidskantoren. De haven van Montevideo is een van de belangrijkste havenfaciliteiten in Zuid-Amerika en speelt een cruciale rol in de handel van het land.

Carnaval van Montevideo

Het carnaval van Montevideo is een van de grootste en kleurrijkste carnavalsvieringen in Zuid-Amerika. Elk jaar nemen talloze muzikale groepen, dansers en carnavalsgangers deel aan de festiviteiten, waarbij de stad bruisend wordt van energie en creativiteit.

Sociaal Leven

Montevideo staat bekend om zijn ontspannen en vriendelijke sfeer. De lokale bevolking, bekend als Montevideanos, geniet van sociaal samenzijn in de vele cafés, restaurants en markten verspreid over de stad.

rel=nofollow
34°52′0″S, 56°10′0″W