Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Overleg gebruiker:Franciscus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
50px Wikisage logo nw.png Welkom 50px Wikisage logo nw.png
Hallo Franciscus, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikisage.
Wikisage is een vrije encyclopedie, waaraan iedereen mag meewerken.
We zien met belangstelling uit naar jouw/uw bijdragen.
Er is een wachttijd van 48 uur voordat je kunt bewerken.
Let op: om bewerkingen te kunnen verrichten, is het nodig om eerst een e-mailadres te bevestigen (zie 'mijn voorkeuren').
Meer informatie

Informatie over het gebruik van Wikisage is onder meer te vinden via de portalen Portaal:Hulp, Portaal:Gebruikers en Portaal:Wikisage.

Heb je nog vragen, dan kun je altijd terecht bij het Hulp:Hulploket Iedere gebruiker heeft een persoonlijke overlegpagina, zoals deze. Als iemand hier iets schrijft, word je daarop attent gemaakt met een 'oranje balk'. Ook elk artikel heeft een overlegpagina.

Onderteken je bijdragen op overlegpagina's en op discussiepagina's zoals het hulploket door het plaatsen van vier tildes (~~~~). Dan wordt automatisch toegevoegd wie het heeft geschreven en wanneer. Je kunt ook de tweede knop van rechts boven het bewerkingsscherm gebruiken.


U is nog niet verwelkomd. Bij deze alsnog: Welkom dus Smile2.png dAb 5 feb 2009 17:37 (UTC)

Hallo, bij deze wil ik me ook even voorstellen. Groet, MarkM | overleg 24 mrt 2009 12:34 (UTC)

Teksten

Dag Franciscus, je maakt een mooie serie artikelen. Je schrijft bij kortsluiting dat enkele hoofdstukken wat vereenvoudigde. Het is ook voor mij moeilijk om een doelgroep voor ogen te houden. Om teksten voor leerlingen in het lagerberoepsonderwijs begrijpelijk te maken had ik vroeger het vak herschrijven. Ik loop al wat langer na te denken hoe we ook deze doelgroep kunnen informeren. Het is voor deze groep belangrijk dat het geheel overzichtelijk is en duidelijk welk stukje op het lemma begrijpelijk is geschreven. Zelf dacht ik aan een stuk tekst in een kader in een vaste eigen kleur.
Het laatste jaar ben ik met diverse pubers en volwassenen achter de computer gaan zitten en het valt tegen wat van de wiki’s snel wordt begrepen. En nu heb ik het alleen nog maar over informatie ophalen en de indeling van het lemma begrijpen. Voor pubers moet het, om de aandacht van hun vast te kunnen houden, kort en krachtig zijn , ook bij havo leerlingen. Heb jij ideeën?

Met vriendelijk groet, Lidewij 12 aug 2009 08:05 (UTC)

Teksten ( 2 )

Dag Lidewij, Bedankt voor je reactie. Uit mijn eigen ervaring in het onderwijs kan ik het volgende vertellen.
Vanuit mijn technisch/wiskundige opleidingen met als afsluiting de verdediging van mijn afstudeeropdracht aan de TU in Eindhoven, heb ik onder meer gewerkt als chef laboratorium en als stafmedewerker bij de Nederlandse stroomvoorziening.
Daarnaast heb ik gedurende vele jaren opleidingen gegeven in het hoger onderwijs over installatietechnieken, elektrotechniek en wiskunde en interne opleidingen geleid voor onder meer Philips en PBNA. Voorts heb ik seminars gegeven aan doelgroepen uit de hoogspanningtechniek.
Bij die opleidingen is mij het volgende opgevallen:

 • Bij veel cursisten ontbreekt veelal inzicht in de dikwijls eenvoudige wiskunde.
 • Veel cursisten hebben een slecht ontwikkeld inzicht in getallen en verhoudingen en kunnen daardoor niet goed schatten op welk niveau ongeveer de uitkomst van een opgave ligt. Alleen met een rekenmachine werken geeft alleen een uitkomst en verdiept dit inzicht natuurlijk niet.
 • Bij veel cursisten ontbreekt bijna altijd inzicht in de samenhang tussen de diverse onderwerpen
 • Werken met visuele middelen verdiept het inzicht in de geboden leerstof.
 • Werken met visuele middelen uit andere disciplines geeft soms aparte resultaten.

Voorbeeld : Bij mijn seminars over hoogspanningstechniek, vertoon ik bij het onderwerp Bliksemspanning een deel uit de film Fantasia van Walt Disney, waarin de bliksem een rol speelt. Door de totaal andere gezichtshoek, krijgt het onderwerp een diepere betekenis en wordt op die manier ook beter onthouden.

 • Het is me opgevallen, dat het niet eenvoudig is om onderwerpen die een bepaalde achtergrond vereisen toegankelijk te maken voor cursisten zonder die specifieke voorkennis. Zeker hierbij zijn visuele hulpmiddelen van groot belang.
 • Vereenvoudiging van de leerstof op zich is niet altijd doeltreffend genoeg. Een meer stapsgewijze benadering van lastige onderwerpen leidt ook naar het doel. Stapsgewijs wil hier zeggen : de leerstof of het onderwerp in kleine, begrijpelijke delen opsplitsen en op de verworven kennis voortbouwen. In het artikel http://nl.wikisage.org/wiki/Rondom_de_cirkel heb ik dit zo gedaan.Dit waren enkele gedachten rond de bereikbaarheid van doelgroepen. Ik wil graag verder met je nadenken op welke manier onderwerpen het beste toegankelijk gemaakt kunnen worden, zonder de kwaliteit prijs te geven.
Misschien kan je, wat je noemt een stuk tekst in een kader in een vaste eigen kleur , nog enigszins toelichten.
Met groet, Franciscus 12 aug 2009 11:36 (UTC)

Beste Franciscus, Dank voor je uitgebreide beantwoording. Mijn excuus dat ik je nog niet beantwoorde. Ik schreef al wel een antwoord op een andere computer, maar die doet het even niet. Omdat ik dacht dat ik daar snel bij zou kunnen was ik niet opnieuw begonnen. Zodra mijn hoofd een beetje helder is ga ik dat toch maar wel doen. Sorry . Met vriendelijke groet, Lidewij 14 sep 2009 20:06 (UTC)
Al eerder had ik in het klad gereageerd. Ik ben nu maar opnieuw aan de slag gegaan. Het klopt dat bij vele inzicht in eenvoudige wiskunde ontbreekt. (Hoofdrekenen is opnieuw weer een lesonderdeel.) Wanneer er geen binding met wiskunde is, wordt de samenhang snel gemist. Visuele middelen helpen om een verbinding met een onderwerp te maken, dit geld volgens mij voor alle onderwerpen. In het vormingswerk deden we ook veel met film en video, deze jongeren zijn moeilijk aan leeswerk te krijgen. In de jeugdgevangenis waren er jongeren, die zelfs nooit hadden leren rekenen en dan begin je maar met kaartspelen (het moet niet te kinderachtig zijn) en daarna met computerprogramma’s. Zover hoeven we hier niet terug te gaan. Mij helpt het om in een lesboekje van het niveau lezen waarvoor geschreven moet worden. Korte zinnen en geen moeilijke woorden gebruiken of deze uitleggen.
nu een stuk tekst in een kader in met kleur

Gelukkig heb je een oplossing voor de formules gevonden.

Met vriendelijke groet, Lidewij 24 nov 2009 23:11 (UTC)

Hoi Franciscus,

Ik kijk/lees veel, maar heb nog geen antwoord op de tekst hierboven geschreven. Weet je ook welk sjabloon je mist voor je formules?

Groet, Lidewij 21 aug 2009 13:32 (UTC)
Dag Lidewij
In febrari/maart schreef ik het volgende:

Wederom Mathematische functies

Enige tijd terug schreef ik het volgende:

Mathematische functies

Bij het samenstellen van een artikel met wiskundige formules, kom ik steeds in de problemen. De geldende 'taal' die bijvoorbeeld bij Wikipedia hiervoor worft gehanteerd, blijkt hier nog niet te werken. Ik heb al een paar artikelen aangetroffen waar wél de goede schrijfwijze voor formules wordt gehanteerd, maar waar de formules ook niet zijn verschenen.
Ik kwam ergens deze mededeling tegen: Math.functie moet nog worden geïnstalleerd.
Wanneer gaat dit plaatsvinden? Franciscus 17 feb 2009 20:02 (UTC)

Ik had het gezien, en hoop er een dezer dagen aan toe te komen. Guido den Broeder 19 feb 2009 14:21 (UTC)

De verdere ontwikkeling van dit 'probleem', zoals hieronder vermeld, is mij niet meegedeeld. Waarom eigenlijk niet? Daarvoor is toch mijn overlegpagina. Dit is het verdere verhaal:

Het blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. De normale installatie werkt niet, omdat we niet zelf de server hebben. Ik zal dit alternatief proberen. Guido den Broeder 9 mrt 2009 18:59 (UTC)
Of dit, als het gaat met een Cron job. Guido den Broeder 9 mrt 2009 19:04 (UTC)

Tot mijn grote verbazing tref ik nu op mijn kladblok een in rood gestelde waarschuwing aan bij deze formule:

<math>A_{cirkel} = {\pi\ r^2} </math>

De vraag is, waarom ik deze waarschuwing krijg en waarom er verder geen overleg met mij heeft plaats gevonden. Met groet, Franciscus 13 mrt 2009 10:53 (UTC)

Dat krijgt iedereen op dit moment, Franciscus.
Het ziet er helaas naar uit, dat de benodigde software om de math-functie te bedienen (een hele reeks pakketten!) niet geinstalleerd kan worden, althans niet door onszelf. Guido den Broeder 13 mrt 2009 14:24 (UTC)


Er werd in het antwoord het een en ander beloofd, maar intussen is het nog niet mogelijk mathematische functies in sjabloon op te zetten. Dit is knap lastig en weerhoudt zeker mij om verdere wiskundige verhandelingen op te zetten. In Rondom de cirkel ( 2 ) was het ook behelpen, wat de leesbaarheid van het verhaal niet ten goede komt.
Hoe het sjabloon heet, weet ik niet, maar zo is de schrijfwijze::<math>A_{cirkel} = {\pi\ r^2} </math>
Franciscus 21 aug 2009 15:46 (UTC)

Franciscus, dank. Het probleem was nog niet tot me door gedrongen. Begrijp ik nu dat deze afbeeldingen via een foto in het lemma moeten komen? Groet, Lidewij 21 aug 2009 16:52 (UTC)

Gelukkig Nieuwjaar

800px-Bratislava New Year Fireworks.jpg


 • Beste Franciscus


 • Een gezond, gelukkig en vredig 2010.


 • Met vriendelijke groet, Lidewij

Bloemetje

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Bestand is zoek

4-02-2009 - 4-08-2010
Dag Franciscus, de komende week ben je hier anderhalf jaar aan het werk en ben je aan je 40 ste artikel bezig. Dit lijkt mij een reden om je overlegpagina eens op te vrolijken.
Met vriendelijke groet, Lidewij 30 jul 2010 16:20 (UTC)

Ook een bloemetje

Orchidee

Dag Lidewij,
Bedankt voor je herinnering aan mijn start in 2009 bij Wikisage. Bedankt ook voor het viooltje. Ik kon natuurlijk niet achterblijven en stuur je hierbij een orchidee, die ik zag in de Keukenhof in het vroege voorjaar.
Zoals je al gezien zult hebben, is mijn artikel over Ottorino Respighi deze week gereed gekomen.
Als er onderwerpen zijn die je graag wat verder uitgediept zou willen zien, stuur me dan een berichtje, dan kunnen we daar nader overleg over plegen.
Met vriendelijke groet, Franciscus 1 aug 2010 14:40 (UTC)

Wiskunde

Piazza Venezia in Roma, gezien vanuit het Campidoglio

Dag Lidewij,
Je ziet, dat ik weer een onderwerp uit de wiskunde ( Logaritmen en exponentiële functies ) heb aangepakt.
Zoals ik al in augustus schreef, ( zie boven ) kan ik nog wat verder in die richting doorgaan, maar dan zou ik daar toch eerst wat over willen praten. Bijvoorbeeld over het niveau waarop zo'n onderwerp behandeld zou moeten worden.
Ik wens je alle goeds voor de komende feestdagen en stuur je een recente foto uit Rome waar ik onlangs was.
Franciscus 14 dec 2010 12:41 (CET)

Klein onderzoek

Dag Lidewij.
Ik heb het aantal keren, dat mijn artikelen zijn aangeklikt ( en misschien ook zijn gelezen ) eens onderzocht. Hieruit blijkt het volgende:

Onderwerp Gemiddeld

aangeklikt

Spreiding
Essays 330 x 700 / 100
Geschiedenis en Wetenschap 350 x -
Wiskunde en Rekenkunde 190 520 / 15
Elektrotechniek 160 x 235 / 70
Muziek 165 x 470 / 100
Totaal 250 x 450 / 125

Opvallend is,

Ik denk, dat sommige onderwerpen meer aanspreken dan andere, maar dat ook de de datum een rol speelt. Enkele artikelen zijn nog niet zo lang geleden geplaatst, en moeten dus nog wat bekendheid krijgen.
Is het jou overigens bekend, uit welke richting de belangstelling komt en wie zoal de artikelen aanklikken en lezen?
Franciscus 15 dec 2010 16:50 (CET)

2011

Happy New Year 2011 banner k.jpg

Beste Franciscus, de beste wensen voor 2011.


Je hebt weer mooi werk afgeleverd, ik heb de categorie iets aangepast. Vind je het goed dat ik de rode link van Thomas Mann blauw maakt of was je daar zelf al mee bezig? Je stukje aan mij zag ik pas veel later dan dat je het schreef. Sorry dat ik niet beter oplet. Misschien kan je de volgende keer op mijn overlegpagina even een klein berichtje achter laten. Soms wil ik als afleiding op wikisage gewoon maar iets doen en heb ik op die momenten helemaal geen zin in contact of overleg. Sorry. Je vakantie foto uit Rome zag ik langs komen, het weer was wat somber. Of was dat alleen op het moment van de foto? Die zon aan het strand vind ik heel mooi. Eigen foto’s geven een speciaal tintje aan een lemma, zoals bij Ottorino Respighi. Essays zijn nieuw en vallen daar door misschien meer op. Ik vind zelf Licht en Donker erg leuk te lezen. Ook het hoogste punt van de zon is niet iedere dag gelijk, dat heeft waarschijnlijk ook met de schuine as te maken? Volgens mij kunnen sommige lemma een hebben. Bv Rekenkunde ( 5 ) .> Breuken wat vind je daar van? Groet, --Lidewij 9 jan 2011 13:02 (CET)

Dag Lidewij,
Ook de beste wensen voor 2011. Bedankt voor je aardige woorden. Misschien kan je de laatste zin nog even iets toelichten, namelijk deze : Volgens mij kunnen sommige lemma een hebben. Bv Rekenkunde ( 5 ) .> Breuken wat vind je daar van?
Groet, Franciscus 9 jan 2011 21:41 (CET)
Franciscus,
Ik bedoel boven het lemma Rekenkunde ( 5 ) de naam Breuken of Breuken (Rekenen) zetten. Mvg, Lidewij 9 jan 2011 22:28 (CET)

Kurt Weill

Hoi Franciscus, Kurt Weill gaat even in de 'kast'? Je kan ook een extra werkpagina aanmaken. Groet, Lidewij 25 jun 2011 19:37 (CEST)

Kurt Weill ( 2 )

Dag Lidewij,
Leuk, om weer eens wat van je te horen. Ik ben intussen aardig bezig geweest en heb het een en ander geschreven en op Wikisage geplaatst.
Kurt Weill is maar tijdelijk even ergens anders geparkeerd. Ik miste nog een paar bijzonderheden. Binenkort ga ik ermee verder en zet ik het verhaal op Wikisage.
Groet, Franciscus 27 jun 2011 16:24 (CEST)

Nieuwe schrijver

Dag Lidewij,
Ik heb een nieuwe schrijver voor Wikisage op het oog, die waardevolle bijdragen zou kunnen leveren. Ik ken hem al vele jaren. Hij heeft een brede opleiding gehad en is goed thuis in de historie. Hij heeft veel geschreven en heeft nogal wat lezingen gegegeven, dus hij is goed thuis in het overbrengen van kennis.
Als je belangstelling hebt voor bijdragen van hem, dan hoor ik dat graag en kan ik hem verder introduceren en hem enigszins wegwijs maken in de werkwijze van Wikipedia.
Groeten van Franciscus 3 jul 2011 18:30 (CEST) Dag Franciscus, uiteraard kunnen we nog wel wat mensen gebruiken, dus is hij van harte welkom. Mvg, Lidewij 3 jul 2011 20:55 (CEST)

Kurt Weill ( 3 )

Dag Lidewij,
Zoals je ziet, heb ik het stuk over de componist Kurt Weill weer opgehaald en verder bewerkt. Nu vandaag 26 augustus heb ik het op Wikisage geplaatst.
Hoe vond je het essay Kunst en Wiskunde? Een heel werk, om het goed en evenwichtig te krijgen.
Groet van Franciscus 26 aug 2011 16:43 (CEST)

Componisten

Dag Lidewij,
Zoals je hebt gemerkt, schrijf ik momenteel over componisten, die weliswaar veel hebben geschreven, maar die bekend zijn geworden door maar één muziekstuk.
Ik heb nu drie componisten behandeld, maar er zullen er nog wel een paar volgen.
Zoals te zien is in mijn artikelen, heb ik voor een ongeveer eendere opbouw gekozen, met een terugkerende tussentitel:
Bekend muziekstuk, minder bekende componist.
Groet van Franciscus 22 sep 2011 22:21 (CEST)

Beste Franciscus,
Ik heb een aantal van je pagina's over componisten onder handen genomen. In principe is het de bedoeling om de inleiding kort en zakelijk te houden. Hooguit een of twee regels. Daarnaast is het beter om termen als grootste, beste, prachtigste, etc achterwege te laten. De tekst dient in een encyclopedie neutraal te zijn. Bekijk de aanpassingen die ik heb gemaakt op o.a. Luigi Boccherini * Amilcare Ponchielli * Emil Nikolaus von Rezniček * Benjamin Godard etc.
Ik hoop dat het je tot hulp zal zijn. Zie het niet alsof je werk niet goed was, maar naar mijn (persoonlijke) mening waren er zaken die niet helemaal in orde waren.
Bedankt voor je inzet.--Rodejong 25 okt 2011 13:51 (CEST)

Bekend muziekstuk, minder bekende componist

Franciscus, naar aanleiding van de mail, heb ik om te beginnen Amilcare Ponchielli binnen uw gebruikers ruimte gezet. De categorieën waren weggevallen, dus die staan er weer. Ik heb een sjabloon gemaakt voor de serie “Bekende melodie, onbekende componist” Voor artiesten in de klassieke muziek wil ik een nieuw sjabloon maken met een betere kleur dan dit blauw. Loop de tekst na en maak het lemma zoals u deze bedoelde. Mvg, --Lidewij 28 okt 2011 18:54 (CEST)

Ik heb het sjabloon gelijk toegevoegd in de betreffende artikelen. Met vriendelijke groeten, --Rodejong 29 okt 2011 15:11 (CEST)

Nikkel

Hoi Franciscus,

Ik heb het artikel Nikkel even onder handen genomen. In de inhoud heb ik niets veranderd, maar wel in de opmaak. De <sup>s heb ik vervangen voor <ref>s en de woorden7afkortingen diein vet waren gezet, heb ik naar cursief gezet.

Daarmee oogt het geheel wat beter, en is het ook overzichtelijker. De Euromunt heb ik ook vervangen door een bewerkte versie.

Ik zie dat je in je kladblok nog met het artikel bezig bent, wellicht is het een goed idee om het artikel naar je kladblok te zetten, en de nieuwe aanvullingen daar in te verwerken.

De <br />s heb ik ook verwijderd, waarmee de tekst vloeiender wordt.

Ik hoop dat je de wijzigingen kunt waarderen.

Met vriendelijke groeten, --Rodejong 22 nov 2011 21:01 (CET)

Beste Franciscus, Ik heb je pagina nikkel aangepast. Kan je leven met mijn aanpassingen? Ik heb enkele sjablonen toegevoegd, zodat je pagina tussen de andere pagina’s van wikisage is ingebed. Bij de link naar commons kan je een foto van nikkel uitzoeken die in het sjabloon past. De voorkeur gaat uit naar een foto die niet op wikipedia nl staat. Maar wanneer die het beste is, dan moet het maar. Ik heb Rodejong gevraagd om jou pagina’s niet meer te bewerken, maar voorstellen op de overlegpagina te zetten. Hopelijk is dat voldoende om jou plezier hier niet te bederven. Mvg, --Lidewij 23 nov 2011 10:40 (CET)
En natuurlijk zal ik me daar aan houden. (Ik ben de slechtste niet hoor :D) Eventueel kan ik aanpassingen maken, en dat resultaat in een kladblok zetten. Groeten.--Rodejong 23 nov 2011 14:51 (CET)Dag Lidewij,
Bedankt voor de link naar wikimedia. Ik heb even gekeken, maar ik blijf toch de voorkeur geven aan mijn eigen afbeeldingen. Zeker de afbeelding van de groundplane-antenne is me enigszins dierbaar, aangezien deze een onderdeel vormde van mijn scriptie. De afbeelding heb ik toen zelf getekend, wat niet zó eenvoudig was. Voor de begeleiding van het artikel Nikkel geeft het de juiste informatie.


Groeten van Franciscus 25 nov 2011 13:14 (CET)

Tip

Hoi Franciscus.

Ik bemerk dat je bij het naar een nieuwe regel gaan, de knop enter gebruikt, of <br /> invoert. In pricipe is dat niet verkeerd, maar de code is eigenlijk overbodig. Deze is eigenlijk alleen nodig bij het afbreken van een paragraaf, of bij opsommeringen waarbij je geen boælletjes voor de tekst wenst. Echter kan je daarvoor vaak ook de: gebruiken.

Door twee maal op je entertoets te drukken, op je toetsenbord, begin je van zelf een nieuwe paragraaf. Dat was eigenlijk de reden waarom ik je artikel Nikkel begon te bewerken, waarbij ik de <br /> verwijderde, etc. Nou weet ik niet of het de mening was om deze breaks te plaatsen, maar kort gezegd, is het overbodig, en maakt het redigeren voor anderen moeilijker, en onoverzichtelijker.

Het is maar een tip, je mag het dus best naast je neerleggen. Ik hoop echter dat je het in gedachte wilt houden.

Met vriendelijke groeten,

Rodejong 26 nov 2011 08:58 (CET)

Licentie

Hoi Franciscus,

Ik ben alle afbeeldingen aan het nalopen die tot nu toe geüpload zijn.

Je schrijft op sommige bestanden dat ze in het Publieke domein zijn, terwijl ze dat niet zijn. Zo zijn een aantal onder de licentie GFDL en Cc-by-sa geplaatst.

Ik heb het voor je aangepast naar wat het moet zijn. Zou je in het vervolg daar op willen letten?

Hartelijke groeten, --Rodejong 6 dec 2011 02:47 (CET)

Isaac Albéniz

Op deze bron vond ik een andere doopdatum voor Isaac Albéniz dan die in het artikel. Zou je er eens naar willen kijken?--Rodejong 7 dec 2011 21:06 (CET)

Ik heb het voor je aangepast Met hartelijke groet, --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 26 jan 2012 23:56 (CET)

Link naar de bron

Hallo Franciscus,

Wanneer je een plaatje van een wikipedia haalt, zou je er alstublieft een link naar toe willen plaatsen?

U schreef achter Bron: Wikipedia (France)

Het zou dan prettig zijn voor ons anderen als we dan direct naar de betreffende pagina kunnen gaan.

Ik heb het nu voor je aangepast (Overigens staat die ook op Commons, dus ik heb het daar naar toe gelinkt.

Met vriendelijke groet,--Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 26 jan 2012 23:56 (CET)

Breuken

Hoi Franciscus:

Ik las ergens ietsover breuken. Er is nu een sjabloon dat je kan helpen (ten minste met sommige dan). in plaats zelf sup en sub te moeten toevoegen, doet dit sjabloon dat.

Voorbeelden

 • {{Breuk|a|b|c}}: a bc (geheel getal, teller en noemer)
 • {{Breuk|a|b}}: ab (teller en noemer)
 • {{Breuk|a}}: 1a (alleen noemer)

Hartelijke groeten, --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 30 jan 2012 14:18 (CET)

Formules ( 2 )

Dag Lidewij,
De ' truc' die ik toepas om de onleesbare formules leesbaar te maken, is vrij simpel. Ik kopieer bijvoorbeeld uit Spoel (Eletrotechniek) de vorm:

<math>U_{ind} = -L \frac{di}{dt} = -N \frac{d\Phi_b}{dt}</math>

en breng dat over naar mijn kladblok op Wikipedia. Daar wordt het 'vertaald' in:

Formule 1.jpg
waarna ik de formule naar mijn computer overbreng. Met mijn programma Formules schrijf ik de vorm opnieuw, waardoor ik - waar nodig - wijzigingen aan kan brengen en zet het eindresultaat dan om naar jpg.
Om zo min mogelijk ruimte in de tekst in beslag te nemen, snijd ik de afbeelding zo zuinig mogelijk af, waarna ik de formule als Afbeelding in het bewuste artikel aanbreng. That is all !
Groeten van Franciscus 30 jan 2012 21:43 (CET)

Opgelost, hoop ik

Zie de volgende sjablonen:

 • {{sub|Hier staat de tekst}}
  Dit geeft: Hier staat de tekst
 • {{sup|Hier staat de tekst}}
  Dit geeft: Hier staat de tekst
 • {{Math|''x{{sub|i}}''{{sup|2}} ''+ y{{sub|i}}''{{sup|2}} ''{{=}} R{{sub|i}}''{{sup|2}}|c}}
  Dit geeft: xi2 + yi2 = Ri2

Het waren drie simpele sjablonen die overgezet moesten worden. Dus je kan je het werk besparen nu. Voor verdere informatie, zie {{Math}}

Hartelijke groet,--Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 31 jan 2012 00:42 (CET)

Bladmuziek

Hoi Franciscus, Wellicht heb je iets aan deze website? Hier is een hele hoop bladmuziek te vinden. Groet --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 7 feb 2012 10:59 (CET)

Hoi Franciscus

Ik vond dit artikel, Oppervlakte, dat sinds 2008 niet meer is bewerkt. Aangezien dit formules bevat die mijn pet te boven gaan, zou jij er eens naar willen kijken? TjakO is niet meer actief hier, dus die WIU is niet meer geldig. Met vriendelijke groet, --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 10 feb 2012 23:57 (CET)

Oppervlakte

Rodejong Het is een volkomen zinloze taak, om te beginnen aan de 'verbetering' van het artikel over Oppervlakte. De auteur van toen Tjako heeft kennelijk dit artikel klakkeloos overgenomen uit een wetenschappelijke verhandeling. Ik kan me niet voorstellen, dat hij de formules zelf heeft begrepen.

De formules ( integralen en dubbele integralen ) zijn niet geschikt om te worden overgenomen en geplaatst te worden op Wikisage. Niemand zal ze begrijpen en weinigen zullen het artikel lezen, aangezien de formules voor slechts enkelen toegankelijk zijn, waardoor het artikel zijn waarde verliest.

Voor mij zou het hele artikel in de prullenmand mogen worden gedeponeerd.

Franciscus 12 feb 2012 13:08 (CET)

Ok bedankt voor de info. Ik leg het aan Lidewij voor. --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 12 feb 2012 13:29 (CET)
Nevermind, ik heb het Wikipedia artikel geplaatst. --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 12 feb 2012 13:31 (CET)
Ook heb ik de formules gekopieerd als plaatjes. --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 12 feb 2012 17:49 (CET)

Essay:De Maan in de muziek

Au clair de la lune, mon ami Pierrot,... Mendelo 6 mrt 2012 16:39 (CET)

O, trouwens, Paul van Ostaijen verwijst in de bankroet jazz naar een lied van Robert Steidl: „Wenn du denkst der Mond geht unter; der geht nicht unter, der scheint nur so.” —Mendelo 6 mrt 2012 16:41 (CET)

Paul van Ostaijen

Dag Mendelo,
Leuk, dat je Paul van Ostayen noemt. Onlangs heb ik een gedicht van hem opgenomen in mijn artikel Kunst en Wiskunde. Ik noemde deze dichter daarin, om aan te geven dat sommige teksten op het eerste gezicht niet altijd even logisch zijn, maar dat het op je laten inwerken en de atmosfeer ervan proeven dikwijls al voldoende is.
Overigens is dat liedje van Robert Steidl echt zo'n 'meezingertje' uit de jaren '20 van de vorige eeuw.
Ik wil eigenlijk niets meer toevoegen aan De Maan in de muziek. Het lijkt mij zo wel voldoende. Met groet,Franciscus 6 mrt 2012 18:39 (CET)

Writing Star

Writing star yellow.png Voor het rustig en onverstoord verder werken aan zelf samengestelde artikelen. Mendelo 29 mrt 2012 23:13 (CEST)

Extra kladblok

Hallo Franciscus, je hebt nu een extra kladblok. Gebruiker:Franciscus/kladblok_2 (Er ontstond wat verwarring over en zo is het uiteindelijk hier terecht gekomen.) —Mendelo 12 sep 2012 12:22 (CEST)

Vraagje

Beste Franciscus, Ik probeer de juiste licentie in te vullen en heb daarom een vraagje over Bestand:Clair_de_lune,_beginakkoorden.jpg

Je zette: "eigen muziekarchief" en "zie boven". Dit kan betekenen dat dit een eigen scan is van een werk (uit eigen muziekarchief) dat wegens de ouderdom vrij kopieerbaar is. Als je ermee akkoord bent zet ik erop: Sjabloon:PD-old

Bij Bestand:Remembering_Tara.jpg zet je: Toestemming: Beeldengalerij Het Depot, Wageningen, 13 maart 2013
Dit kan betekenen dat zij toestemming gaven om het werk te publiceren. Aangezien je er mooi de naam van de fotograaf bijzet, zou het kunnen dat ze toelating gaven, op voorwaarde dat de fotograaf vermeld wordt. Zaten er nog andere voorwaarden aan? Bijvoorbeeld of het commercieel mag gebruikt worden?

Groet, Mendelo 12 apr 2013 13:57 (CEST)

Antwoord

Dag Mendelo, Ik ga akkoord met Sjabloon:PD-old. Het rechthoekige kader om het openingsakkoord, is natuurlijk door mij aangebracht.
Zoals je kunt zien, heb ik de naam van de fotograaf vermeld. Daar was ook om gevraagd door Beeldengalerij Het Depot . Er waren verder geen voorwaarden, anders dan dat ik de naam van de beeldhouwer moest vermelden. Dat heb ik dus gedaan.
Of de foto ook commercieel gebruikt mag worden, heeft men niet aangegeven. Is dit eigenlijk wel aan de orde?
Franciscus 14 apr 2013 21:37 (CEST)

Ik ben ook geen specialist met die "licenties", maar of het commercieel gebruikt mag worden of niet, helpt om de juiste licentie te kiezen. Of iemand het ook echt commercieel wil gebruiken, is misschien niet aan de orde. Bedankt voor de info. —Mendelo 15 apr 2013 09:35 (CEST)

Praatje

Dag Mendelo,
Het doet me genoegen, dat je zo oorspronkelijk mogelijke teksten schrijft. Dat zie je bivoorbeeld bij de Joodse kalender en de andere vier artikelen.

Er zijn nogal wat lieden die op Wikisage schrijven, die bijna letterlijk teksten van Wikipedia overnemen. Dat lijkt me geen goede zaak! ~
Soms leidt dit ook tot vreemde resultaten, zoals dat bij formules het geval is. Ik ben dat al een paar keer tegengekomen. Helaas voel ik mij niet geroepen om daarop in te grijpen, maar storend is het natuurlijk wel. Bovendien doet het behoorlijk afbreuk aan de kwaliteit van Wikisage.
Met groet: Franciscus 15 apr 2013 15:34 (CEST)

O hallo. Ik heb op mijn overlegpagina geantwoord. Groeten, Mendelo 15 apr 2013 16:08 (CEST)

Formules

Wat de weergave van formules betreft, in een paar artikelen werd de niet-functionerende <MATH>-functie [voor een deel al] vervangen door codes die hetzelfde effect hebben. (Jammer genoeg zijn er nog vele artikelen die de "niet-functionerende functie" wel gebruiken.)

Ik heb er hier een aantal verzameld: http://nl.wikisage.org/wiki/Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Sjabloon:MATH (waar men eventueel in de geschiedenis kan raadplegen hoe de MATH-functie weggewerkt werd.)

Dat kan dan wel wat ingewikkeld worden, bijvoorbeeld:  π 2, om nog te zwijgen van:

γ =        1__________       1 −   c² 

Ik heb een sjabloontje √  gemaakt voor eenvoudige vierkantswortels.

Voorbeeldjes:
{{sqrt| }} 365  
{{Overline| (tekst)}} om ergens een lijntje ergens boven trekken

Als ik kan helpen, zet maar iets op mijn overlegpagina. —Mendelo 30 aug 2013 13:47 (CEST)

Svendsen

Hallo Franciscus,

Ik merkte aan de foto van Johan S. Svendsen, dat hij daar de tweede voornaam ’Christian’ kreeg. Indien dit een vergissinkje is, kan Lidewij de foto eventueel van naam veranderen. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor de vindbaarheid met google e.d. Groet, —Mendelo 12 nov 2013 21:22 (CET)

Svendsen (1)

Dag Mendelo,
Ja, het onderschrift bij de foto van Johan Severin Svendsen was inderdaad een vergissing. Graag zou ik dit gewijzigd zien. Ik krijg dan wel even een berichtje door, dan kan ik dit in het lemma bij de afbeelding corrigeren. Bedankt, Franciscus 12 nov 2013 21:27 (CET)

Algebra

Dag Lidewij,

Het is al weer een tijdje geleden, dat we contact met elkaar hadden.
( Tot nu toe kreeg ik – als ik een briefje naar je schreef – antwoord van een ander, maar niet van jou).
Zoals je ziet, heb ik het vak Algebra op Wikisage gezet. Rekenkunde had ik in 2010 al afgerond. Rekenkunde ( 7 ) besluit ik met het volgende:

Met de invoering van X als vervanging van een getal, wordt een ander gebied betreden, namelijk de Algebra.
De serie artikelen over Rekenkunde wordt om die reden hier afgesloten.
Het vak Algebra wordt vaak toegepast bij technische vraagstukken die ingewikkelde beredeneringen met zich meebrengen en daardoor vaak tot lange becijferingen met grote getallen leiden.
Dit is de belangrijkste reden waarom bij Algebra naast cijfers ook letters worden gebruikt.

Het viel niet mee om het vak Algebra zodanig te schrijven, dat het een goed inzicht geeft in deze materie, niet al te ingewikkeld is, maar anderzijds ook weer niet al te eenvoudig overkomt.
Ik geloof, dat dit allemaal aardig gelukt is.
Je ziet, dat ik de formules op de manier van destijds heb aangebracht, dat wil zeggen: De formules heb ik via een wiskundig programma geschreven en ze overgebracht naar jpg.
Nu heb ik het volgende verzoek: Tijdens het proces van schrijven en corrigeren, ontdekte ik, dat er af en toe wat mis was gegaan met een formule of dat de kwaliteit van de formule niet 100% was. Graag zou ik deze ‘missers’ door jou laten verwijderen. Het zijn de volgende 7 afbeeldingen:
Afbeelding: AA-1.jpg]]
Afbeelding: II-2.jpg]]
Afbeelding: QQ-4.jpg]]
Afbeelding: SS-4.jpg]]
Afbeelding: YY-5.jpg]]
Afbeelding: ABC-5.jpg]]
Afbeelding: IJK-6.jpg]]

Met vriendelijke groet:

Franciscus 10 mrt 2014 15:05 (CET)

Dag Franciscus, de 7 afbeeldingen zijn verwijderd.
Ik heb een voorstel om de pagina's te herbenoemen naar
Francisus, ik heb er geen bezwaar tegen dat Mendelo vragen voor mij beantwoordt, hij weet vaak meer dan ik. Met elkaar komen we tot een goed resultaat.
Groetjes, --Lidewij 11 mrt 2014 12:27 (CET)
Lente 2014 ~ 2009-2014
Francisus, hierbij een bloemetje. Je hebt in tussen een lustrum te pakken, in de 5 jaar heb je vele mooie artikelen gemaakt. Ook maakte je vele duidelijke plaatjes om het een en ander te verhelderen. Dank daarvoor.
Jou eigen werk heb ik gegroepeerd (althans ik ben hiermee begonnen) Je vindt het een en ander hier. >> Gebruiker:Franciscus/foto. Ik heb hier wat sjablonen geplaatst die je bij/na het uploaden kan gebruiken (selecteren, kopiëren en plakken) Je kan deze zelf aanpassen wanneer dat nodig is . Groetjes --Lidewij 11 mrt 2014 14:27 (CET)

Algebra (vervolg)

Printemps 2014.JPG

Dag Lidewij, Bedankt voor je uitvoerige reactie, en je aardige opmerkingen.
Wat betreft het herbenoemen van de 6 afleveringen, wil ik het volgende stellen.
Het lijkt me wel een goed idee om direct te vermelden waar de aflevering over gaat, hoewel ik moet zeggen, dat je dat ook ziet in de links onderaan de pagina's. Het herbenoemen zal ik zelf wel doen, temeer daar in de tekst hier en daar verwijzingen staan naar eerdere afleveringen.
Ik ben blij met de directe ingang naar het uploaden van afbeeldingen. Ik zie wel, wat ik daar allemaal mee kan doen.
Lidewij, hierbij een bloemetje uit de tuin, of liever gezegd van het tuinpad naar het huis: de Vroege sterhyacint (Scilla bifolia).
Groetjes Franciscus 12 mrt 2014 16:26 (CET)Meetkunde

Dag Lidewij, Vandaag heb ik het hoofdstuk Wiskunde voltooid, door het lemma Meetkunde af te ronden. Nog een heel karwei, maar nu is - wat mij betreft - de zaak aardig compleet. Rekenen en Algebra had ik al eerder afgerond.
Het vak Meetkunde bestaat uit de volgende onderdelen: Meetkunde ( Inleiding ) Meetkunde ( Driehoeken ) Meetkunde ( Vierhoeken ) Meetkunde ( Veelhoeken ) Meetkunde ( De cirkel ).
Net als bij Rekenen en Algebra heb ik veel rekenvoorbeelden toegevoegd, waardoor de - soms wel moeilijke stof - wat toegankelijker wordt.
Tijdens het proces zijn er enkele afbeeldingen door mij vervangen. Ze staan echter nog op Wikisage. Zou je deze kunnen verwijderen? Hier zijn ze:

 • Ria van der Meulen.jpg
 • TT-4.jpg
 • Vk-AA.jpg


Groetjes, Franciscus 21 jun 2014 18:23 (CEST)

Franciscus, je hebt er een mooi geheel van gemaakt. Stukjes heb ik gelezen, ik zal ze eens helemaal langs lopen. Je dubbele beelden zal ik verwijderen.
Wat een mooie pagina over Ria van der Meulen. Hoe vindt ze het zelf?
Trouwens wat een mooie schilderijen, ook het kleurgebruik spreekt mij aan. Groetjes, --Lidewij 22 jun 2014 13:18 (CEST)

Wiskunde etc

Dag Lidewij,
Allereerst bedankt voor je complimenten. Ria van der Meulen reageerde als volgt:
Ik ben erg ingenomen met het artikel, dat er- naar haar smaak - goed uitziet met een overzichtelijke lay out en een goede keus van de afbeeldingen. De inhoud van het artikel raakt precies de kern van wat ik gedaan heb en nog doe!
Een leuke reactie! Ze zegt verder, dat je - om de juiste indruk te krijgen - de schilderijen eigenlijk in het 'echt' moet zien.

Als aanvulling over het hoofdstuk Wiskunde nog het volgende:
Binnenkort wil ik het artikel Goniometrie wat aanvullen en hier en daar wat wijzigen. Verder zou eigenlijk de Wiskunde nog kunnen worden aangevuld met het onderwerp Lichamen. Met lichamen wordt hier bedoeld wiskundige lichamen, lopend van de Kubus tot een Ellipsoïde.
Ik moet er wel bij vertellen, dat het pittige kost is, waarbij veel formules nodig zijn en een flink aantal afbeeldingen.
Het zou fijn zijn, als jij ook even je gedachten erover laat gaan, zodat ik een extra steuntje in mijn rug krijg voordat ik er aan begin.
Dag Lidewij, groetjes van Franciscus 24 jun 2014 15:58 (CEST)

Ik sluit me aan bij het compliment, en ja het zijn fleurige schilderijen.
Wat de wiskunde-artikelen betreft, ik zit momenteel in een heel andere hoek bezig, dus heb ik het nog niet grondig bekeken. In Meetkunde ( De cirkel ) viel me op, dat het waarschijnlijk niet makkelijk is om de tekst, de titeltjes en de afbeeldingen op de juiste plaats te krijgen ten opzichte van elkaar. En de positie van tekst en afbeeldingen kan wel eens variëren op een ander scherm. Op mijn scherm staan sommige titeltjes naast de afbeeldingen, en ik heb de indruk dat sommige niet helemaal staan waar ze horen te staan. Ik denk dat dit hiervoor een handig hulpmiddeltje is: {{clearboth}}. Deze functie (of sjabloon) zorgt ervoor dat de tekst (of de afbeelding) die erna komt, op een lijn onder de vorige afbeelding komt, en niet naast een afbeelding.

Een voorbeeldje:

CRK-NN.jpg

In dit voorbeeld is clearboth gebruikt. De tekst staat onder de afbeelding. In het volgende voorbeeld werd clearboth niet gebruikt.

CRK-NN.jpg
In dit voorbeeld is geen clearboth gebruikt, maar werd enkele keren <br/> getypt om de tekst lager te laten zakken. Het kan de uiteraard de bedoeling zijn dat de tekst naast de afbeelding staat, maar soms is dat niet de bedoeling. Op een smal scherm staat de tekst mogelijk onder de afbeelding. Op een breed scherm niet.

Groeten, —Mendelo 24 jun 2014 21:48 (CEST)

Vervolg Wiskunde

Dag Lidewij,
Ik schreef je, dat ik Wiskunde wil aanvullen met het onderwerp Lichamen.
Ik heb overwogen, dat ik me voorlopig beter kan beperken tot de zeven bekendste ruimtelijke figuren namelijk:

 • Kubus, Balk, Cilinder, Kegel, Piramide, Prisma en Bol.

Wat denk je hiervan?
Groeten,Franciscus 28 jun 2014 18:23 (CEST)

br/

Hallo Franciscus,

De melding dat een artikel onder het toezicht van het dorp Luisterrijk staat, staat nu (bekeken op mijn browser en scherm) net boven het lijntje van de titel. (Staat het OK zo?) In het geval een artikel een lange titel heeft, valt het misschien over de titel. Ik weet niet of het ergens niet zo mooi staat. Mocht het je ergens opvallen dat het niet goed staat, maag je dat dadelijk melden, dan zoeken we een oplossing.

P. S. Ik zag dat je een aantal keer <br/> in het begin van het artikel invoegde. Dat had beslist ook de bedoeling om ervoor te zorgen dat de Luisterrijk-mededeling niet over de tekst en foto's zou vallen. Aangezien dit nu op een andere manier werd opgelost, veroorzaakt de <br/> nu wat te veel witruimte boven het artikel. (Die kan in de toekomst weer weg.) —Mendelo 31 okt 2014 21:12 (CET)

Kladblok

Dag Lidewij,
Ik schrok enorm toen ik mijn 'bewerkte' pagina van mijn kladblok zag. Mijn laatste aantekeningen waren weg, en allerlei - bij Wikisage niet-mogelijke - wiskundige formules zag ik verschijnen.
Hoe zit dit precies en wat is er gebeurd?
Gelukkig is alles nu weer in orde, maar even heb ik toch met de schrik om mijn hart naar mijn kladblok zitten kijken.
Groeten van Franciscus. Prettige Kerstdagen en een goed 2015.

Franciscus, ook jij Prettige Kerstdagen en een goed 2015. Ik heb eigenlijk geen idee wat er gebeurde, ik weet alleen dat ik via recente wijzigingen op jou pagina klikte om je werk te bekijken. Ik vermoed dat de pagina zich langzaam vernieuwde, terwijl ik dacht dat dat al klaar was. Maar dan nog snap ik niet wat er gebeurde. Gelukkig kon ik het gelijk terug draaien. Groetjes, --Lidewij (overleg) 23 dec 2014 22:55 (CET)

2015

NewYear2015.jpg


Franciscus,

Een gezond en voorspoedig 2015

Met vriendelijke groet, Lidewij

Haiku

Dag Lidewij,
Ook voor jou een gezond en voor spoedig Nieuwjaar.
Intussen heb ik een lemma geschreven over de Haiku. Dat idee kreeg ik ineens ná het versturen van de kerstkaarten, waarvoor elk jaar door ons een nieuwe haiku voor wordt bedacht en geschreven. Ik had ineens weer inspiratie en het was geen grote inspanning om het te schrijven, aangezien ik me al heel lang in die richting heb begeven. Groeten van Franciscus 2 jan 2015 16:22 (CET)

Verhuizing


Dag Lidewij,
Je hebt al een tijdje geen bijdragen van mij op Wikisage gezien. Ik heb wel het een en ander op mijn kladblok staan, maar het lukt mij op dit moment niet dit verder uit te werken. Wij zijn namelijk verhuisd, en dit vraagt alles bijelkaar nogal wat tijd. Als alles weer op orde is, ga ik weer vrolijk verder met mijn lemma's.
Groeten van Franciscus. Franciscus 27 aug 2015 11:18 (CEST)

Franciscus, verhuizen op latere leeftijd vind ik al heel veel afscheid nemen. Dit is iets wat ik 10 geleden nog niet realiseerde.

Met mijn energie kan ik nog maar 4 uur per dag echt actief zijn en dat is veel keuzes maken. Ik neem aan dat jij met de verhuizing ook voor keuzes stond of misschien nog staat. Sterkte.

Je maakte weer een mooi lemma. Ik hoop dat mijn bijdragen er in geen probleem vindt. Groet, --Lidewij (overleg) 27 okt 2015 11:58 (CET)

Dag Lidewij,
Ik heb de aanvullingen gelezen en vind het prima. Alleen heb ik de 'Engelse' schrijfwijze van Levens loop maar weer teruggezet in Levensloop, zoals het hoort.
Bedankt voor je medelevende woorden. Het was inderdaad een enorme operatie alles zo bij elkaar. Maar gelukkig hebben we alles goed doorstaan en zijn we nu wel ongeveer op orde. Ik krijg nu weer wat tijd om het een en ander te gaan schrijven. Er zijn genoeg onderwerpen, die interessant genoeg zijn om anderen daar deelgenoot van te laten zijn.
Wat jammer, dat je energie je in de steek laat, waardoor je niet meer volledig kan functioneren. Helaas heb je dit soort zaken niet in de hand en ben je voor een groot deel van anderen afhankelijk.
Groeten van Franciscus 27 okt 2015 12:29 (CET)

Franciscus, toen je het woord weer aan elkaar zette, dacht ik o-ja (het was wel een ander woord).
Energie. Wanneer je boven de 65 bent gaat ook de veerkracht wat achteruit, alleen bij de ene gaat dat wat sneller dan bij de ander. Groet, Lidewij (overleg) 29 okt 2015 15:22 (CET)

Te groot

Kennet Snelson Needle tower
Needle Tower II Kennet Snelson.JPG

Dag Franciscus, de afbeeldingen waren iets te groot. Nu zijn ze te zien. Groetjes --Lidewij (overleg) 11 dec 2015 14:25 (CET)

Nawoord

Leuke essay! Wat ook leuk is om eens te lezen is het boekje van Yanis Varoufakis Economie uitgelegd aan mijn dochter. Yanis komt namelijk tot een soortgelijke conclusie in dat boekje, uitsluitend kunstenaars begrijpen het economische debat uiteindelijk. Graaf Statler (overleg) 11 dec 2015 18:04 (CET)

De Tovenaarsleerling

Ten eerste, jij en iedereen die dit leest de beste wensen voor 2016! Dat het een mooi en vooral vredig jaar mag worden.

Met heel veel plezier heb ik je essay gelezen. Eigenlijk kende ik de variant van Disney niet maar deze is werkelijk schitterend! In de eerste instantie lijkt Mickey het ei van Columbus gevonden te hebben, tot het totaal uit de hand loopt. Waarom moest ik toch steeds aan een bepaalde internet-encyclopedie denken toen ik naar het filmpje keek? Maar is deze essay niet een volwaardig artikel voor in de hoofdruimte? Vriendelijke groet, Graaf Statler.

Dag Graaf Statler,
Bedankt voor je lovende woorden. De 'levensles' die de ballade bevat, is natuurlijk diep menselijk. En niets menselijks is ons vreemd !
Waarom ik zo graag dit essay schreef, is dat de combinatie van muziek, poëzie en film op een logische maar vooral kunstzinnige wijze in een essay is weer te geven. Vooral de unieke combinatie geeft diepgang aan het kunstwerk. Komt er nog bij, dat ik nogal wat onderzoek heb gedaan naar de muziek van Paul Dukas en naar de bronnen waaruit hij geput heeft voor het scherzo: l'Apprenti Sorcier.
Ook Walt Disney heeft met zijn film Fantasia hoogstaand werk geleverd, vooral met De Tovenaarsleerling, al is er op andere delen van de film hier en daar wel wat op te merken. Maar ja wat wil je: de film is zo'n 75 jaar geleden gemaakt. Intussen zijn de opvattingen hierover natuurlijk wel sterk veranderd.
Franciscus 31 dec 2015 16:50 (CET)
Dag Graaf Statler, de beste wensen voor het komende jaar met veel inspiratie.

Tegeltableau

Dag Graaf Statler,
Je hebt dus al mijn laatste lemma gelezen toen het nog in wording was. Inmiddels is het gereed en heb ik het geplaatst, na nog een aantal aanvullingen en correcties. Tegeltableau met wijzerplaat
Een leuke klus was dit. Ik had het tableau niet zo lang geleden gezien in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo, en dacht vrijwel onmiddellijk dat daar een leuk verhaal van te maken zou zijn. Al schrijvende en bij nader onderzoek, bleken er veel boeiende details op te duiken die het vermelden waard zijn.

Franciscus 21 feb 2016 18:36 (CET)Met groeten van Franciscus uit Arnhem.

2017

Acrylverf op doek.JPGDag Lidewij,
Een gezond en voorspoedig 2017 en vredige Kerstdagen
Met vriendelijke groet van de kunstenaar Ria van der Meulen
Titel van het kunstwerk: Oorsprong

Franciscus
Dag Franciscus, op 12 december 2016 had ik jullie op mijn overleg pagina Een gezond en voorspoedig 2017"gewenst. U bent al weer bijna 8 jaar actief op Wikisage. Vorige week heeft u weer een mooi artikel toegevoegd, dank daarvoor. Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 21 jan 2017 12:26 (CET)

Observaties

Hallo Franciscus,

Bedankt voor de eigenhandige artikelen. Een paar observaties wil ik meegeven, niet om te vitten, maar uit typografische interesse:

 • 19e: leuk, maar het wordt in het Nederlands niet meer zo vaak gedaan om de e verhoogd te zetten. 19de en 21ste is eigenlijk evengoed als alleen maar de e zoals in 19e en 21e, maar om het allemaal wat bij elkaar passend te houden, kiest men vaak voor alleen de e.
 • gedachtenstreepjes - ofte gedachtestreepjes zoals men die in de nieuwe spelling wil schrijven. Ik geef toe dat die vaak gebruikt worden. Maar ook vaak verkeerd. Ik hoorde onlangs een paar (levende, niet online) redacteurs erover klagen dat ze zoveel teksten krijgen met onnodige gedachtestreepjes. Er wordt aangeraden om er spaarzaam mee te zijn. http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/312/gedachtestreepje/ Vaak is het gemakkelijk op te lossen met een komma. Men kan ook haakjes gebruiken, maar bij al te veel haakjes ziet het er ook wat vreemd uit.
  In feite ziet het gedachtestreepje er ook anders uit dan een koppelteken. Men gebruikt het halflange streepje (−). Dat staat niet zo direct op het toetsenbord. Op een Windows-computer kan men het bijvoorbeeld ingeven door de Alt-toets ingedrukt te houden en dan 0150 te typen. Men zet een spatie voor en na het streepje. (Ik kan er nog bijvertellen dat men in het Engels een nog wat langer streepje gebruikt, namelijk – Alt 0151, maar men zet er geen spaties voor of achter.)
 • spaties voor de leestekens ; : ! en ? en voor en na de ( haakjes ) zijn gebruikelijk in de Franse typografische norm. Ik ben niet zeker of ik het bij u zag, maar ik zag het hier ergens opduiken. Voor het typen met een typemachine werd dat in het Nederlands ook een tijdje aangeraden. Maar tegenwoordig is het in het Nederlands niet meer gebruikelijk.
 • U gebruikt regelmatig een 1). Gebruikt u niet graag <ref>deze codes?</ref>. Die hebben wel voordelen. Wanneer men onderaan de tekst <references/> zet of één van de sjablonen die dit gebruiken, dan worden de verwijzingen in volgorde gezet en staat er een linkje bij waarmee men snel kan terugkeren naar de tekst.
 • <br /> gebruikt u dan weer vaak. Hoewel het soms niet anders kan, bijvoorbeeld wanneer ik in deze opsomming
  naar een nieuwe lijn wil, maar niet naar de kantlijn, kan het niet anders. Maar als het is om in de lopende tekst naar een volgende lijn te gaan, volstaat het om in de wikitekst een extra lijn tussen te laten.
 • Ik zie soms <<<<<<< zoiets >>>>>>> onder een foto. Maar eerlijk gezegd is het iets helderder voor het oog, om niet al die hokjes te moeten doorlopen op zoek naar tekst.

Nogmaals bedankt voor de eigen inbreng, excuseer voor het schijnbare gejammer, maar op dit soort dingen moet ik gewoonlijk erg letten.

Mendelo 18 jan 2017 15:49 (CET)

Heinrich Heine

Dag Lidewij,
Tot mijn grote vreugde zag ik het artikel van jouw hand over Heinrich Heine. Met François Villon, behoort Heine tot mijn lievelingsdichters. Ik kan nog steeds een aantal van zijn gedichten uit mijn hoofd citeren, wat dus betekent, dat ze een enorme indruk op me hebben gemaakt. Bij de Franse dichter François Villon lukt me dat ook nog wel.
Wat zou je er van zeggen, als ik het gedicht Im wunderschönen Monat Mai aan het lemma zou toevoegen.
Met groeten van Franciscus 5 feb 2017 14:33 (CET)

Dag Franciscus, prima. Je mag het lemma bewerken zo als je zou willen. Ik had het geleend, omdat men op Wikipedia het lemma Die Loreley wilde verwijderen. {wat uiteindelijk niet gebeurde). Alleen het gedicht en geen wikilink naar de dichter was wat kaal. Met vriendelijke groet,--Lidewij (overleg) 5 feb 2017 21:29 (CET)

Goniometrie enzo

Dag Lidewij,
Zoals je ziet, heb ik weer een deel van de wiskunde toegevoegd, namelijk Meetkunde ( Lichamen ). Ik was daar ruim twee jaar geleden al aan begonnen, maar door allerlei oorzaken heb ik dat nu pas kunnen afronden. Wat nog aan mijn geluk ontbreekt, is een herziening van het lemma Goniometrie. Het gaat niet zozeer om de tekst, maar meer om de gebruikte formules, die ik het liefst zou willen omzetten naar de manier waarop ik momenteel werk. Dat wordt nog een heel karwei! Eerst wil ik echter nog een paar andere lemma’s maken. Groeten, Franciscus 6 feb 2017 17:54 (CET)

Franciscus, misschien kan Mendelo helpen bij wat je zou willen bereiken. Groeten, --Lidewij (overleg) 7 feb 2017 15:59 (CET)


Dag Franciscus, ik heb iets geprobeerd met <big> </big>

U kunt het zo weer terug draaien. --Lidewij (overleg) 10 feb 2017 18:03 (CET)

Gonio

Dag Lidewij,
Prima, die toevoeging met big. Intussen heb ik het lemma Goniometrie geheel opgeschoond. Wat me erg hinderde, was bijvoorbeeld de manier waarop de delingen destijds konden worden weergegeven. Het is nu zo: ipv bijvoorbeeld 12/4 of 12:4, schrijf ik nu  12 /4, zoals het hoort.
Verder heb ik de grote afleiding - die ik destijds met een programma van Wikipedia had gemaakt - vervangen door een met mijn eigen programma vervaardigde afleiding, die veel leesbaarder is. Groeten van Franciscus 10 feb 2017 19:23 (CET)

Leegtes

Dag Lidewij,
Wat is het toch vreselijk, als je weer eens een lemma tegenkomt, dat kennelijk 1 op 1 is overgenomen van Wikipedia, maar zonder de bijbehorende afbeeldingen. Ik kwam bijvoorbeeld uit bij de Franse kunstenaar Marcel Duchamp. Het verhaal kan boeiend zijn, maar zonder de bijbehorende afbeeldingen is het natuurlijk niet af, en kan je het eigenlijk niet publiceren.
Kan hier misschien wat meer op toegezien worden?
Groeten van Franciscus 2 aug 2017 18:22 (CEST)

Dag Franciscus, meer dan een maand geleden reageerde ik al op deze vraag op mijn overleg pagina. Er zijn diverse redenen, dat er geen foto's staan. Een paar jaar geleden zijn er met een update van het programma meer dan honderden verloren gegaan. Yuri heeft veel pagina's die hij op Wikipedia maakte of bewerkte, naar hier gebracht. In foto's uploaden was hij niet zo thuis. Wanneer ik gelegenheid heb zal ik zijn pagina's langs gaan. Al enige tijd werk ik op de laptop van mijn partner, daar kan ik geen foto's op bewerken.
Franciscus, u maakte weer een mooie pagina. Er mist nog encyclopedische aanhef / inleiding. Die zal ik dadelijk even er boven zetten. Is het George of Georges? De categorieën Categorie:Kunst Categorie:Literatuur Categorie:Poëzie Categorie:Geschiedenis Categorie:Oorlog Categorie:Literatuur uit Frankrijk zijn me niet duidelijk.
Mooie foto van Sète, deze foto kreeg op Commons.wikimedia in 2013 een waardering. Wat maakte dat u hem drie keer uploadde? Groetjes --Lidewij (overleg) 11 sep 2017 22:01 (CEST)
PS Franciscus, wanneer een foto niet de juiste naam heeft kan deze door mij herbenoemd worden.
Een groter bestand van een eigen gemaakte foto (of oude foto's en landkaarten) is geen bezwaar.
Echter een mooie foto van Commons.wikimedia zal daar zelden verwijderd worden, dus heeft een groter bestand geen toegevoegde waarde. Ik probeer bij deze foto's net onder de 1 MB te blijven, hier voor gebruik ik de grondmaat rond de 1200 pixels. De kosten voor de server van dit project, gaan per MB's.
Vindt je het goed dat Bestand:Gezicht op Sète, France .jpg wordt verwijderd? Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 12 sep 2017 09:34 (CEST)

Categorieën

Dag Lidewij,
Bedankt voor de correcties. Soms wordt je zó door het onderwerp gegrepen, dat je de details over het hoofd gaat zien. Wat betreft je vraag over de categorieën het volgende:

 • Kunst: Je mag Georges Brassens toch wel een kunstenaar noemen en ook zijn collega's
 • Literatuur: Brassens was ook schrijver
 • Poëzie: De chansons is louter poëzie
 • Geschiedenis: Belangrijke personen of gebeurtenissen uit het verleden
 • Oorlog: De oorlog heeft grote invloed uitgeoefend op Brassens
 • Literatuur uit Frankrijk: Brassens putte ook uit de Franse literatuur zie: Paris, à nous deux, ontleend aan Honoré de Balzac.

De foto

Wat betreft de foto van Sète: jammer, maar als het moet, dan moet het. Een lemma zonder afbeeldingen vind ik nogal kaal. Als je een vervangend exemplaar hebt, zou dat prima zijn. Groeten, Franciscus 12 sep 2017 11:11 (CEST)

Franciscus, er is niets mis met de foto op zich, maar deze is in een te groot bestand geüpload, bijna 8 Mb. Ging er bij u iets mis? De foto werd 3x geüpload.
Zie de foto hier https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barrou_Neighbourhood,_%C3%89tang_de_Thau,_S%C3%A8te_01.jpg?uselang=en
Onder de foto ziet u dat er de mogelijkheid is deze foto op verschillende maten te uploaden. Bv 1.280 × 800 pixels. Hierbij krijgt u de foto op dit formaat https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Barrou_Neighbourhood%2C_%C3%89tang_de_Thau%2C_S%C3%A8te_01.jpg/1280px-Barrou_Neighbourhood%2C_%C3%89tang_de_Thau%2C_S%C3%A8te_01.jpg Deze is groot genoeg voor op een pagina.
Twee van de drie de zelfde foto's zal ik verwijderen. Over de categorieën later. Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 12 sep 2017 22:21 (CEST)

Western Electric 320A

Beste Franciscus, Laatst stuitte ik bij toeval op een wonderlijk verhaal over ene John R. Brinkley, een wonderdokter die laat ik zeggen opmerkelijke behandelmethodes er op na hield, en die een krachtig radio station had. ik wil dit fenomeen graag hier beschrijven. Nu speelde die zendbuizen een rol daarin, en daar wilde ik mee beginnen, maar heb enkele vragen.

 • Wat is Average thermionic emission, en hoe vertaal je dat?
 • En wilt u meekijken en eventueel verbeteringen aanbrengen in het/de te schrijven artikel(en)?

Ik heb beslist praktische ervaring met buizen, maar dit is toch wel een heel apart geval, een staande triode van dit formaat!

En uiteraard de beste wensen voor 2018! Hold The Line (overleg) 1 jan 2018 11:47 (CET)

Thermionische emmisie

Dag The Line,
De term Average thermionic emission betekent gewoon: De gemiddelde thermionische emissie. Wat deze term inhoudt, kun je op Wikipedia lezen.
Overigens ook de beste wensen voor 2018. Franciscus 1 jan 2018 18:05 (CET)

Thermionische emissie

Thermionische of thermische emissie (of minder gebruikelijk het Edisoneffect genaamd) is het proces waarbij ladingsdragers (elektronen en ionen) worden geëmitteerd uit een elektrode door verhitting.

Principe

In elk metaal zijn altijd een of twee elektronen per atoom aanwezig die vrij kunnen bewegen van atoom naar atoom. Bij normale temperaturen kunnen deze elektronen het metaal niet verlaten omdat er aan het oppervlak sterke aantrekkende krachten op werken. Wordt het metaal echter verhit dan wordt door de warmtebeweging van de atomen, waaraan de elektronen eveneens deelnemen, de band tussen de elektronen en de metaalmassa losser gemaakt. Als de kinetische energie van zo'n elektron groot genoeg is kan deze het metaaloppervlak verlaten zonder dat hij direct wordt teruggetrokken. Rond het metaaloppervlak ontstaat een wolk van vrije elektronen. Enzovoort….

Aha! Nu snap ik ook het nut van de gloeispanning, en de typische ultra-violette gloed om de roosters! Want dat was eigenlijk de maatstaf, als je dat zag en de buis gloeide, zat het wel goed. Maar zoals gezegd, ik ken alleen de praktische toepassing, niet de theorie. En met zendbuizen heb ik nooit gewerkt, wel met triodes en pentodes, zoals de ECC83 en EL34. In een grijs en ver verleden, dat wel, hoewel de nostalgie de laatste tijd weer toeslaat.
Bedankt, ook voor de goede wens! Ik ga een poging wagen! Hold The Line (overleg) 1 jan 2018 21:34 (CET)

Dag Mendelo, Ik weet niet, of Lidewij jou al benaderd heeft, maar onderstaand verhaal stuurde ik naar Lidewij:
Vandaag kwam ik weer wat onzinnige lemma's tegen. Eén ervan heb ik verbeterd, namelijk: Volt (eenheid). De onleesbare tekst is nu leesbaar gemaakt. Verder bladerend kwam ik het lemma Superpositie (natuurkunde) tegen. Dat wemelt van de onzinnige, niet leesbare teksten, die rechtstreeks zijn overgenomen uit Wikipedia, maar die niet 'vertaald' worden bij Wikisage. Wat wil je dat ik hiermee doe?
Prettige jaarwisseling. Franciscus 27 dec 2017 22:04 (CET)
Dag Franciscus, ook een prettige jaarwisseling. Je maakte weer een mooi lemma. Ik zal de vraag over deze lemma door schuiven naar Mendelo. Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 27 dec 2017 23:30 (CET) Groeten,Franciscus 2 jan 2018 17:36 (CET)

Metaalmoeheid

Dag Lidewij,
Aan het artikel Metaalmoeheid heb ik een afbeelding toegevoegd, die de tekst ondersteunt. Verder heb ik een lemma geschreven over metaalmoeheid, dat zó uit de praktijk komt. Ikzelf heb namelijk het onderzoek geleid en de oplossing in de praktijk doorgevoerd.
Mijn vraag is nu: zal ik dit lemma toevoegen aan het artikel Metaalmoeheid, of zal ik het als een apart item indienen? Als het wordt toegevoegd aan Metaalmoeheid, dan komt het te staan bij Schadegevallen door vermoeiing. Als het een apart item wordt, dan overweeg ik het als een essay te plaatsen. Groeten van Franciscus 31 jan 2018 13:45 (CET) Nog even een aanvulling: Op mijn kladblok staat het item onder: Praktijkgeval. http://nl.wikisage.org/wiki/Gebruiker:Franciscus/kladblok Franciscus 31 jan 2018 14:27 (CET)

Franciscus, zo is de wiki hier ook bedoeld, een ieder kan zijn steentje bijdragen. Dank voor de aanvulling. Wanneer een aanvulling, zoals schadegevallen, een grote bijdrage wordt, kan je er misschien beter een apart lemma van maken. Groet, --Lidewij (overleg) 1 feb 2018 17:09 (CET)
Franciscus, wat een mooie pagina voegde u weer toe. --Lidewij (overleg) 12 mrt 2018 17:13 (CET)

Transformator

Om te beginnen, hulde voor uw prachtige werk! Maar ik heb een vraagje aan u, omdat ik zelf ook met de materie bezig ben. Het gaat om ringkerntransformatoren. Hier is een foto van een exemplaar wat ik afgewikkeld heb om het juiste voltage (DC) voor de heating van mijn buizenversterker te krijgen die ik aan het bouwen ben. (meerjarenproject)
Maar u stelt twee zaken in uw artikel over transformatoren, ringkern transformatoren zouden kwetsbaarder zijn. Waar blijkt dat uit? En ze zouden moeilijk te beveiligen zijn. Maar je kunt toch gewoon een zekering gebruiken? Dat die dingen heet kunnen worden beaam ik, ik sloot namelijk per ongeluk de secondaire wikkelingen fout aan, en ja, ik zag het net op tijd! Gloeiend was het ding!
Beschouwt u dit alstublieft niet als kritiek, maar puur als interesse voor de materie. Vriendelijke groet, Hold The Line (overleg) 14 mrt 2018 14:08 (CET)

Ringkerntransformator

Dag Hold the Line, Ringkerntransformatoren veroorzaken hoge stroompieken van maximaal 80 keer de nominale stroom als ze worden ingeschakeld, aangezien hun kern gemakkelijker in magnetische verzadiging komt dan andere transformatoren.
Smeltveiligheden voor huishoudelijk gebruik kunnen aanspreken bij het inschakelen van ringkerntransformatoren vanaf ongeveer 300 VA. Deze stroompieken kunnen volledig worden vermeden door softstarters of transformatorschakelrelais of beperkt door inschakelstroombegrenzers (NTC), zodat smeltveilgheden niet aanspreken. Deze laatste vereisen echter een afkoelperiode van 1-2 minuten, wat in gebruik hinderlijk zou kunnen zijn.
Bescherming door een thermische schakelaar > 115ºC wordt door fabrikanten aanbevolen. Die beveiligingen zijn overal te koop.
Groeten Franciscus 14 mrt 2018 17:57 (CET)

Ik heb even hier gereageerd om het wat centraal te houden. Hold The Line (overleg) 14 mrt 2018 18:52 (CET)


Ballade

Dag Lidewij. Vandaag heb ik Ballade (muziekvorm) op Wikisage geplaatst. Er is ook nog een lemma Ballade, afgeleid van Ballade (dichtvorm). Misschien kan de oorspronkelijke naam weer worden ingevoerd. Ik weet niet hoe dat gaat, dus kan jij dat misschien doen. Groeten van Franciscus 26 mrt 2018 17:46 (CEST)

Jammer!

Dag Lidewij, Jullie zijn nu 10 jaar bezig. Gefeliciteerd!
Wat ik jammer blijf vinden, is dat ik zelden nieuwe, originele lemma's aantref. Ik ben bijna de enige die oorspronkelijke lemma's aflever. Bijna alle andere lemma's zijn letterlijk overgenomen van Wikipedia. Als nu ook nog de formules en de afbeeldingen worden geplaatst, vind ik het nog steeds jammer, maar wordt het tenminste leesbaar. Ik ben van mening, dat degene die een lemma van Wikipedia overneemt, moet zorgen, dat zowel tekst als formules en afbeeldingen worden overgenomen. Op die manier blijft Wikisage een leesbare Vrije encyclopedie van de tweede generatie.......

Een voorbeeld:http://nl.wikisage.org/w/index.php?title=Eduard_van_Woodstock&redirect=no Waarom zijn hier geen afbeeldingen bijgevoegd? Is dat soms te moeilijk?
Groeten,Franciscus 4 aug 2018 12:45 (CEST)

Franciscus, hoe het gekomen is, daar hebben we al vaker over geschreven. Ook het lemma waar je op doelt is van ruim 8 jaar geleden. Lees nog eens hier bovenaan Mathematische functies februari 2009. Doordat Guido beloofde deze functie in te voeren dacht Sjors dat het wel goed zou komen. Wij allemaal trouwens. Op deze manier kom je zo af en toe nog lemma's tegen, waarbij we dachten komt goed.
Heb je ook begrepen dat je werk door de Koninklijke Bibliotheek wordt gearchiveerd en behouden voor het nageslacht als zijnde 'digitaal erfgoed'. Met vriendelijke groet, Lidewij (overleg) 5 aug 2018 11:52 (CEST)

Dit is een artikel uit de serie:
Bekende melodie,
onbekende componist
Si j'etais Roi
Menuet, Kwintet opus 13, nr. 5
Le Calife de Bagdad
On hearing the first Cukoo in Spring
Berceuse de Jocelyn
Plaisir d' Amour
Die lustigen Weiber von Windsor
De Urendans, La Giaconda
Dona Diana, Moretto

Onbekende componisten

Dag Lidewij, Ik weet niet of het je is opgevallen, maar momenteel schrijf ik veel lemma’s die gaan over fenomenen uit het Franse taalgebied. Ik vind de Franse taal nu eenmaal een poëtische taal, waar ik graag mee bezig ben. Ook het vertalen van chansons en gedichten vind ik spannend. Soms moet je heel lang naar een passend Nederlands woord of uitdrukking zoeken, om ongeveer hetzelfde te zeggen zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Een letterlijke vertaling is hier niet op zijn plaats.
Een klein voorbeeld:
Nathalie van Gilbert Bécaud

 • La Place Rouge était vide: Het Rode Plein was verlaten

Letterlijk vertaald wordt dit: Het Rode Plein was leeg -> verlaten drukt echter veel meer uit dan leeg.
Verder wil ik een beroep op je doen. In mijn lemma’s over Bekende melodie, onbekende componist bijvoorbeeld: Amilcare Ponchielli met daarin een aantal componisten, samengevat in een infobox. Daar kan ik niet in komen om er wat aan toe te voegen. Kan jij die infobox ontsluiten? Ik heb namelijk nog een paar componisten ‘achter de hand’ die ik wil gaan introduceren. Groeten van Franciscus 23 okt 2018 21:19 (CEST)


Onbekende componisten(2)

Dag Lidewij, Na mijn vraag heb ik weer twee 'onbekende' componisten beschreven. De infobox werkt niet automatisch heb ik gemerkt. Hoe kan ik die twee componisten in de box krijgen?
Het gaat nu even om Adolphe Adam en Frederick Delius, maar ik denk, dat er nog een paar zullen volgen. Groeten van Franciscus 11 jan 2019 12:48 (CET)

2019.jpg
Franciscus, ik loop een beetje achter. Ik wens jullie een gezond en voorspoedig 2019.
Ik denk dat het je lukt om zelf dit sjabloon aan te vullen. Sjabloon:Infobox Bmoc
Groet, Lidewij (overleg) 14 jan 2019 22:55 (CET)

<<<<<< Dag Lidewij, Bedankt voor je aanwijzingen. Ik heb ze al verwerkt, zodat mijn lemma's nu kloppen.
Natuurlijk wens ik jou ook het allerbeste voor 2019.
Groeten van Franciscus 15 jan 2019 19:09 (CET)

((In februari is het 10 jaar geleden, dat ik voor Wikisage ging schrijven -> Le temps passe vite))

Aantallen bezoekers

Dag Lidewij,
Wat jammer nou! Ik ontdekte, dat het aantal keren dat een lemma wordt geopend - onderaan de pagina - er niet meer staat. Dat vind ik een groot gemis. Het geeft de auteur namelijk aanwijzingen of een lemma interessant is en actueel.
Graag zou ik de aantallen weer vermeld willen zien. Zou dat lukken? Groeten van Franciscus 31 jan 2019 12:14 (CET)

Hoe handig het ook was om een getal te kunnen plakken op het aantal bezoekers, toch vrees ik dat die periode tot het verleden behoort. Ook de functie Sjabloon:NUMBEROFVIEWS werkt niet meer en lijkt op wikipedia afgeschaft sinds 2014. https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Magic_words
Het getal op zich liet zich moeilijk gebruiken om de ene pagina met de andere te vergelijken: het kon zijn dat een bewerker zijn bewerking veelvuldig ter controle bekeek, en dit werd steeds meegeteld. En een laag getal deed niets af aan de kwaliteit van het artikel. Mendelo 31 jan 2019 15:53 (CET)

Raadsels

Dag Lidewij, Tot mijn grote verbazing blijk ik opeens twee artikelen te missen. Na wat speurwerk kwam ik ze weer op het spoor. Het betreft:

 • Speciaal:Badtitle/NS102:Kunst en Wiskunde I
 • Speciaal:Badtitle/NS102:Aandacht voor gelijkspanning

Wat is er toch allemaal aan de hand? Kan jij het weer in orde maken ? Verder heb ik diverse afbeeldingen weer in de oorspronkelijke staat moeten stellen: ze waren plotseling stukken groter geworden. Ook heb ik bij enkele lemma's de hele opmaak moeten herzien. Hele stukken tekst waren gewoon weggevallen. Ik ben met al dit soort grappen niet erg blij! Groeten Franciscus 3 feb 2019 17:15 (CET)

Dit probleem, dat opdook na de update, is intussen opgelost. Mendelo 9 feb 2019 15:29 (CET)

Infobox

Beste Franciscus,

De {{infobox Bmoc}} is momenteel geschikt om aan de rechterkantlijn te staan, zoals bij Adolphe Adam. Het is nu even breed als de infobox over de componist, houdt de tekst op een afstandje en alinieert mooi. Aan de linkerkant vallen sommige van die voordelen weg, zoals te zien is in Luigi Boccherini. Dus eventueel kan men het rechts plaatsen, of als het links moet staan, kan ik proberen een oplossing uit te denken. Mendelo 9 feb 2019 15:29 (CET)

Lettertype

Dag Lidewij. Het lettertype dat voorheen werd gebruikt, lijkt mij met de laatste 'revisie' te zijn verdwenen. Ik kijk nu tegen een kleinere letter op, wat ik minder prettig vind. Kan dit worden aangepast? Groeten Franciscus 4 mrt 2019 10:53 (CET)

Lettertype (2)

Ik heb de aanwijzingen gevolgd, maar dan gebeurt er iets vreemds: de bovenbalk verdwijnt dan, waardoor je niet meer een ander lemma kunt kiezen. Groeten Franciscus 6 mrt 2019 16:57 (CET)

Franciscus, ik had geen probleem na de revisie. Ik had wel zo iets na een update van Windows. Ik heb toen gewoon mijn letter grote op 110% gezet. Ik hoop dat dat wil helpen. Lidewij (overleg) 8 mrt 2019 10:55 (CET)

10 jaar

Boeket bloemen voor 10 jaar activiteit op Wikipedia

Franciscus, ik was zo van plan om op 4 februari op uw overleg pagina te reageren. Maar pas nu herinner ik het me. Toch wil ik u als nog feliciteren met dit lustrum. De tijd gaat best wel snel. U heeft vast wel begrepen dat uw werk in de koninklijke bibliotheek wordt gearchiveerd.
Zonder de exacte leeftijd van de gebruikers hier te weten, schatte ik de leeftijd van enkele die ouder zijn dan mij. Zo was Wikisage lange tijd de ruimte met een gemiddelde leeftijd van 60+. Enkele oudere zijn niet meer actief, maar een groep jonger gebruikers hebben Wikisage gevonden. Het valt niet altijd mee om hier de ruimte rustig te houden. En dat een ieder kan plaatsten wat hij of zij voor ogen had. Op Wikipedia heeft men de gewoonte om soms al met enkele minuten je werk te herschrijven. Sommige gebruikers geeft dat de adrenaline om daar weer over heen te gaan. Andere laten het, ondanks dat men zich had ingelezen, verder (misschien voor altijd) zitten. Gebruikers die Wikipedia gewend zijn, moeten hier eerst 'acclimatiseren'. U ziet het allemaal langs komen. Fijne dag, groet, Lidewij (overleg) 8 mrt 2019 10:55 (CET)

10 jaar

Leuk, dat je aandacht aan dit lustrum besteed. Ik moet zeggen, dat ik het prettig vind om voor Wiksage te werken. Ik heb gelukkig een ruime vrijheid om te schrijven op de manier zoals ik dit wil. Bij Wikipedia heb ik meegemaakt, dat een vrij ingewikkelde formule - waar ik lang mee bezig was geweest - door iemand werd 'aangepast', die absoluut niets van wiskunde afwist. Die bemoeizucht gaat mij dan te ver en is ook zinloos en verwarrend. Ook op teksten kreeg ik af en toe dit soort onlogische ingrepen. Ik heb toen de boel de boel maar gelaten. Ik sta nog wel met codenaam bij Wikipedia ingeschreven, maar ik doe er verder niets meer aan.

Ik hoop nog even door te kunnen gaan met bijdragen te leveren voor Wikisage. Gegroet,Franciscus 8 mrt 2019 17:58 (CET)

Magische ring

Dag Lidewij, Zoals je ziet, hen ik het lemma Magisch vierkant afgerond. Aanvankelijk meende ik, dat hierbij mooi het lemma Magische ring zou aansluiten. Dat doet het helaas niet! Alle noodzakelijke en ondersteunende afbeeldingen ontbreken namelijk.
Ik heb bij Google gekeken, en wat blijkt: de afbeeldingen zijn zo van het internet te halen. Dat heb ik voor één afbeelding gedaan, maar het lukte mij niet deze in het lemma te plaatsen. Het gaat om deze afbeelding: http://nl.wikisage.org/wiki/Bestand:365px-The_third_gift_%E2%80%94_an_enormous_hammer_by_Elmer_Boyd_Smith.jpg

Misschien lukt het jou wel. Hoe het dan verder met dat lemma moet hoor ik nog wel van je. Groeten van Franciscus 15 mrt 2019 13:26 (CET)

Magische ring 2

Dag Lidewij,

Dat heb je enorm snel voor elkaar gekregen. Mijn complimenten daarvoor. Het is nu een mooi leesbaar lemma geworden. Ik heb er in Magisch vierkant nu naar verwezen. Met vriendelijke groeten, Franciscus Franciscus 16 mrt 2019 12:19 (CET)

Digitaal erfgoed

Dag Lidewij
In de aanhef boven dit blad staat: De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.
Ik heb al een aantal keren geprobeerd bij De Koninklijke Bibliotheek van Nederland de term Wikisage te achterhalen, maar dat is me nog niet gelukt. Als het jou lukt hoor ik graag hoe dat gaat.

Franciscus 11 apr 2019 19:16 (CEST)

Franciscus, een deel van de tekst. Groet, Lidewij (overleg) 12 apr 2019 23:03 (CEST)

In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren. Het gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk zijn via de volgende URL(s):http://nl.wikisage.org/

Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote 'omloopsnelheid' het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als 'digitaal erfgoed' het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden. De archiefversies zijn te raadplegen binnen ons eigen gebouw. Ze zullen ook beschikbaar worden gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB zodra dit juridisch mogelijk is. Aan gebruikers van het archief zal in een disclaimer duidelijk kenbaar worden gemaakt, dat de auteursrechten berusten bij de oorspronkelijke rechthebbenden en dat zij voor commercieel gebruik van de gearchiveerde websites toestemming van de rechthebbenden nodig hebben. Daarnaast zal duidelijk worden vermeld dat het een door de KB gearchiveerde versie betreft en zal er een verwijzing naar de originele website worden opgenomen.

Digitaal erfgoed 2

Dag Lidewij, Dat is een duidelijke omschrijving van de KB over Wikisage. Bedankt voor de moeite. Franciscus 13 apr 2019 12:23 (CEST)