Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Hulp:Hulploket

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e

Hulp.png Portaal: Hulp

Hulploket
Veelgestelde vragen
Opmaak van artikelen
Opmaak van wikitekst
Informatie verzamelen
Doorverwijzing
Permanente link
Technische dienst

Hulploket2.jpgHet HulploketHulploket2.jpg
Vragen over het gebruik van Wikisage kan men hier stellen.

Nieuw item
Tip: kijk eerst op Veelgestelde vragen of dezelfde vraag al eerder is gesteld en beantwoord


Afbeeldingen en licenties

Als een afbeelding hier op Wikisage wordt geupload dient er dan ook een licentie vermeld te worden, of vallen alle afbeeldingen automatisch onder bepaalde licentie op het moment als iemand op "uploaden" klikt? In dat geval zou ik dat aangeven op Speciaal:Uploaden. Het is mij vooralsnog volkomen onduidelijk. Silver Spoon 18 aug 2008 16:27 (UTC)

Ik ben druk bezig met het plaatsen van de juiste licenties, Alleen is een soort vechten tegen de bierkaai omdat de afbeeldingen sneller komen dan ik kan werken :) SterkeBakoverleg 18 aug 2008 16:34 (UTC)
Als er niets bijstaat vallen ze automatisch onder de GFDL. Het is echter een goed idee om dat ook expliciet op de afbeeldingspagina te vermelden. Groetjes, Guido den Broeder 18 aug 2008 18:07 (UTC)

Foto's uploaden

Uitleg over foto's uploaden en licenties is te vinden bij Foto's uploaden.

Categorie

Ik heb net een artikeltje gemaakt. Maar die categorie bestaat nog niet. Hoe kan ik nu zien waar ik die categorie in moet maken? Proxima Centauri 26 sep 2008 10:18 (UTC)

De categorie is gemaakt. Groet,--Lidewij 26 sep 2008 10:25 (UTC)
Bedankt, bestaat er ook iets van een boom zodat ik zelf kan zien waar het onder zou moeten? Proxima Centauri 26 sep 2008 10:29 (UTC)
Hoi Proxima Centauri, ik denk dat bv Tjako je daar beter mee kan helpen. Dus even geduld. Groet,--Lidewij 26 sep 2008 10:35 (UTC)
De Categorie:Alles openen en dan lekker zoeken zou ik zeggen. Tjako overleg 26 sep 2008 10:41 (UTC)

Afbeelding bij een artikel

Bij mijn net verschenen artikel over de componist Olivier Messiaen, heb ik geen afbeelding van de componist kunnen bijvoegen. Normaal ' leen ' ik zo'n afbeelding van de Nederlandese versie van Wikipedia. In dit geval is daar geen afbeelding van Messiaen te vinden.
Nu doet zich het volgende probleem voor : op de Engelse versie van Wikipedia is bij het artikel van Messiaen wél een afbeelding te vinden, maar deze schijnt niet gekopieerd te mogen worden, zoals blijkt uit de link naar deze afbeelding. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Oliviermessiaen.jpg
Zijn jullie in staat om daar wat aan te doen? Zo ja, dan hoor ik dat graag en plaats ik alsnog een afbeelding bij mijn artikel. Met groet Franciscus 4 mei 2009 15:12 (UTC)

Je zou de fotograaf kunnen vragen om de foto vrij te geven onder GFDL.[1] Groetjes, Guido den Broeder 5 mei 2009 12:04 (UTC)

In het nieuws

Op portaal In het nieuws heb ik een bericht toegevoegd hoe krijg ik die zichtbaar op de hoofdpagina? Kapitein Zeiksnor 19 jul 2009 21:13 (UTC)

Hoi, daarvoor heb je een bitje nodig, want de hoofdpagina is beveiligd. :) Guido den Broeder 9 aug 2009 14:04 (UTC)

IMAGEMAP

Gaarne Imagemap installeren, zodat Sjabloon:Kaart van Nederland met Belangrijke steden links in gebruik genomen kan worden. --Rodejong 26 nov 2011 23:14 (CET)

Ik wil graag weer even de aandacht hierop vestigen.--Rodejong 17 dec 2011 12:45 (CET)

<math>

Iemand een idee waarom <math> niet werkt? Is het de versie van de wiki? Moet het apart geïnstalleerd worden?--Rodejong 23 dec 2011 07:03 (CET)

Het moet inderdaad apart worden geïnstalleerd. En dat is een ingewikkelde procedue, maar belangrijker: het vereist een eigen server, en die hebben wij nog niet. Groetjes, Guido den Broeder 31 dec 2011 00:24 (CET)
Ok, bedankt voor je antwoord.--Rodejong 31 dec 2011 05:10 (CET)

Vertalen van Engelse wikipedia

Moet je bij vertalen van Engelse Wikipedia ook permalinks toevoegen? Ik heb dat voor de zekerheid maar wel gedaan, bij twee artikel die ik overigens vertaald heb van zelfgeschreven artikelen van de Engelse Wikipedia (en waar overigens geen artikel op de Nederlandse Wikipedia over is), nl: Brand in Pension de Vogel en Legionellaramp. SpeakFree 23 dec 2011 19:55 (CET)

Ja, het is de bedoeling dat we bij vertalingen van welke site dan ook, de bron even in de beschrijvingsregel plaatsen. Bij andere websites dan wikipedia, mogen die ook graag bij de bronvermeldingen geplaatst worden. Wikipedia wordt in de regel niet gebruikt bij de bronnen sectie. Hier volstaat de beschrijvingsregel. hartelijke groet --Rodejong 24 dec 2011 02:57 (CET)

Kopieren van de Nederlandstalige wikipedia

Wat betreft het tekst kopieren van Wikipedia: als je dat doet, moet er dan geen bronvermelding bij, zoals deze bijvoorbeeld? Gebruiker:Gustaafff/Autograph 9 aug 2014 15:51 (CEST)

Gustaafff, in de geschiedenis van de pagina’s vind je de auteurs van de pagina’s. Zo ook vind je op die plaats wanneer iets is vertaald of geïmporteerd. (genoteerd door een hyperlink). Dit is altijd (in de geschiedenis) terug is te vinden. Met een aantal gebruikers hebben we afgesproken bij overname ook te vermelden door wie en wanneer het onderwerp gestart was. Ook vermelden sommige bij overnamen wanneer er gebruikers waren die substantieel aan de inhoud hadden bijgedragen. Met vriendelijke groet, O 9 aug 2014 19:16 (CEST)
En is er ook errgens een lijst met gewenste artikelen? Gebruiker:Gustaafff/Autograph 11 aug 2014 09:31 (CEST)
Nee maar als je die nodig hebt mag je die zelf maken. Kapitein Zeiksnor 11 aug 2014 13:23 (CEST)
Dus gewoon [[Wikisage:Gewenste artikelen]] maken? Of alleen in mijn gebruikersnaamruimte? Gebruiker:Gustaafff/Autograph 11 aug 2014 15:27 (CEST)
Wanneer het pagina zijn, die jij gewenst vindt, zet ze eerst binnen je gebruikersruimte. Ik heb geen idee waar je aan denkt en wat je leuk vindt. Ik zou denken aan onderwerpen die nog niet op het www in het Nederlands te vinden zijn, maar dan val je in vertalen. Misschien heb je zelf onderwerpen die je telkens alleen in een andere taal kan lezen. Mvg, Lidewij 11 aug 2014 16:11 (CEST)
Ik heb nu zelf een nalooplijst gemaakt van artikelen die ik graag wil maken. Bedankt allen voor de hulp! Gebruiker:Gustaafff/Autograph 11 aug 2014 16:18 (CEST)
Gustaaf, ik zie allemaal USA. Over de geschiedenis van de VS lees vaak Section (United States land surveying) Public Land Survey System Township Survey township Mvg, --Lidewij 11 aug 2014 16:30 (CEST)
Bedankt, ik zet ze op m'n lijstje. Voel je vrij ook wat af te kruisen en te schrijven. Gebruiker:Gustaafff/Autograph 11 aug 2014 18:06 (CEST)

Mag ik en hoe?

Ik wil graag mijn "eigen' artikelen overplaatsen vanaf Wikipedia. Kan en mag dat? En "mijn" foto's staan op commons, kan ik die hier opladen? En hoe doe ik dat? Vriendelijke groet, For old times' sake 11 aug 2014 14:41 (CEST)

Uitleg over foto's uploaden en licenties is te vinden bij Foto's uploaden. Kapitein Zeiksnor 11 aug 2014 15:21 (CEST)
For old times, Sake, voor overname van artikelen (enz.) uit andere bronnen die eveneens de GNU-licentie voor vrije documentatie hanteren zoals Wikipedia geldt de volgende regel: Neem daartoe in de bewerkingssamenvatting een permanente link op naar de versie die wordt overgenomen. Een permanente link is een link naar een bepaalde versie van een pagina. Voor de laatste versie kan je met je rechtermuisknop klikken op de 'permanente link' en dan in het menu kiezen voor linkadres kopiëren.
Wanneer het je eigen werk betreft is ook deze link nodig, daar je je tekstbijdragen aan Wikipedia had gegeven. Op Wikipedia was je ermee akkoord gegaan, dat een hyperlink of URL voldoende naamsvermelding was om aan de Creative Commons-licentie te voldoen.
Pas op Wikipedia heeft niet alleen GNU Free Documentation License zoals hier, maar sinds een paar jaar ook Naamsvermelding-GelijkDelen (CC BY-SA 3.0). Hier door kan iets wel van Wikipedia naar hier, maar niet meer anders om. Kijk eens hoe O en ik het doen. Mvg, Lidewij 11 aug 2014 15:53 (CEST)
Prima, ik begin rustig met eerst wat afbeeldingen overzetten. Vriendelijke groet, For old times' sake 12 aug 2014 01:24 (CEST)

Licentie

Even onder een apart kopje, wat zijn de verschillen tussen de hier gebruikte licentie en de licentie die Wikipedia gebruikt? Zijn artikelen uitwisselbaar? (Dus van Wikisage naar Wikipedia en omgekeerd) For old times' sake 11 aug 2014 14:44 (CEST)

For old times'sake, sorry staat al hierboven. Mvg, Lidewij 11 aug 2014 16:15 (CEST)
Het enige wezenlijke verschil tussen de twee licenties is dat er bij GNU Free Documentation ook invariante delen kunnen zijn (delen die niet mogen worden gewijzigd). Groetjes, Guido den Broeder 11 aug 2014 18:23 (CEST)

Fotovraag

Om de een of andere reden kantelen sommige foto's 90 graden. Zijn de bestanden dan te groot? En ik kan geen licentie toevoegen, de button blijft leeg. Is dit anders op te lossen? For old times' sake 13 aug 2014 01:16 (CEST)

Heb je voorbeelden van gekantelde foto's? Mij is het niet opgevallen.
Een licentie dient men zelf in te vullen. Men kan ze vinden in categorie:Wikisage:Licentie en de ondercategorieën, vooral algemene licentie. —Mendelo 25 okt 2014 14:42 (CEST)

Verwijderen

Hoe kan ik een afbeelding verwijderen? Goedemiddag, Ik heb 3 versies van letterstad.jpg. De kleinste versie is goed, de grotere (960) moet verdwijnen. Mijn hartelijke dank. Mvg Harold Postma MEd — De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Hspostma (overleg|bijdragen) 29 sept 2014 PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Beste Hspostma. Overleg graag onderaan een pagina zetten en voorzien van een kopje (zoals hierboven en bij voorkeur ondertekenen (zie hierboven).
Je/U kunt bij die foto bijvoorbeeld bovenaan {{nuweg|reden}} zetten. Reden kan van alles zijn, bijvoorbeeld: verkeerde versie. Er verschijnt dan een sjabloon met een linkje naar een verwijderpagina. Daar kun je het wel bovenaan zetten, althans, als er niet nog meer openstaande verzoeken staan. Door bovenin op bewerken te klikken kun je zien hoe anderen het gedaan hebben (of in de geschiedenis). Voor meer vragen verwijs ik je door naar Lidewij (moderator). Ik kan nog wel meer namen geven, maar Lidewij is het actiefst, zover ik weet, als moderator. Met vriendelijke groet, - B. Lesnar (overleg) 30 sep 2014 02:00 (CEST)

Categorie aanmaken

Al bijna 8 jaar maak ik een categorie aan door er een leesteken in te zetten en dit daarna weer te verwijderen. Wellicht wat omslachtig. Ik heb het eigenlijk nooit gevraagd of geen goede uitleg gekregen. Dus ondanks jaren ervaring weet ik dit niet eens. Dus: Ik heb een 'rode' categorie en dus een bestand of artikel voor in die categorie. Als ik het opsla krijg ik (ook op Commons) te zien: zoiets als " geen tekst, dus niet opgeslagen". Dus nu de vraag of er een simpelere manier is om een categorie aan te maken. Alvast bedankt, groet, - --B. Lesnar (overleg) 18 okt 2014 22:54 (CEST)

Het simpelste hoe ik het kan uitleggen: men maakt een categorie aan zoals een gewoon artikel. Het verschil is dat het woord categorie: ervoor staat. In de praktijk staat onderaan in een artikel de categorie in wikicode tussen rechte haakjes. Ook wanneer die rood is, en dus nog niet aangemaakt is, kunnen er al verschillende artikelen in staan. Wanneer er maar één artikel instaat, mag die gerust nog een tijdje rood blijven, totdat er genoeg artikelen voor zijn. (Anders komen we misschien nog op een ander of beter idee en zitten we met nutteloze categorieën.) Door op de rode categorie te klikken, komen we op de bewerkingspagina van deze categorie. Een basisbewerking is, deze categorie dan ook weer van een categorie te voorzien. (Ik denk dat het hier is, dat je een leesteken zette.) Liefst hoort er ook een beschrijvingetje in.
Nu nog een woordje van waarschuwing: er was soms wat wildgroei aan categorieën. Ik wacht waarom vaak met het aanmaken van categorieën tot er toch wel een aantal lemma's in die categorie zit en ik enigszins een voorstelling krijg van waar dit heen gaat. Vaak richt men zich op hoe de categorieën op Wikipedia georganiseerd zijn, omdat daar toch ook wel iemand over nagedacht heeft (of zou moeten hebben). Wanneer iemand doordachte redenen heeft om andere categorieën te maken en deze anders te sorteren, mag dat best. Maar a.u.b. geen wildgroei van categorieën waar te weinig artikelen in staan. —Mendelo 18 okt 2014 23:50 (CEST)

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding

Zie bv http://nl.wikisage.org/wiki/Bestand:Potale_rue_roture.jpg hoe is dit op te lossen? Kapitein Zeiksnor (overleg) 25 okt 2014 02:08 (CEST)

Ik heb het even door http://www.verexif.com/en/ gehaald. En vastgesteld dat dat niet de oplossing is.
Het probleem lijkt te zijn verschenen sinds de laatste update. In elk geval duikt het niet op bij kleinere afbeeldingen. —Mendelo 25 okt 2014 14:49 (CEST)
Uiteindelijk opgelost door een lagere resolutie te gebruiken. Kapitein Zeiksnor (overleg) 25 okt 2014 22:31 (CEST)
Waarmee je bedoelt dat je het verkleind hebt. Ik verwonder me erover dat sommige grotere afbeeldingen wel OK zijn. Iets met de manier van opslaan of zo? Aantal bits per inch? Wie een oplossing heeft, kan het melden... —Mendelo 26 okt 2014 16:50 (CET)

Wie kan dit beter omschrijven?

Op lemma Hein van der Niet staat deze zin: Het scheiden en hertrouwen met Marianne van Dam had te maken met zijn optredens in Duitsland, waar de Tweede Wereldoorlog in opkomst was. Nu ben ik niet tevreden over het tekstgedeelte 'met zijn optredens in Duitsland ...... (t/m) was', het laatste deel dus. Iemand een suggestie? Als je heel zeker bent, kun je het uiteraard ook zelf wijzigen in het lemma, maar misschien komen er meer voorstellen voor een andere / wellicht betere tekst. - Mvg - B. Lesnar (overleg) 13 jan 2015 23:07 (CET)

Ik hoop dat je het OK vindt dat ik dit ook even op overleg:Hein van der Niet zet. —Mendelo 14 jan 2015 15:29 (CET)

Wereldenergievoorziening

Wat kan ik doen aan onjuiste bestandskoppelingen? Alle landen zonder vlag schrijven? Rwbest (overleg) 17 okt 2015 14:38 (CEST)

Beste Rwbest, de vlag is toegevoegd. Stapje voor stapje komt alles zoals we het willen. Wanneer iets nog niet aanwezig is gewoon even melden. Op het moment dat er even tijd en energie is worden klusjes gedaan. Groet, --Lidewij (overleg) 27 okt 2015 12:35 (CET)

Legend sjabloon in Engelse Wikisage

Goedemorgen,

het lukt niet een grafiek te plaatsen in http://en.wikisage.org/wiki/World_energy_supply zoals die ook staat in Wereldenergievoorziening omdat het legend sjabloon niet goed wordt gedecodeerd. De grafiek staat op http://en.wikisage.org/wiki/User:Rwbest/Scratch

Groet, Rwbest (overleg) 7 nov 2015 10:03 (CET)

Beste Rwbest, de Template:Legend is toegevoegd. Met vriendelijke groet, --Lidewij (overleg) 7 nov 2015 13:58 (CET)

ssl en tijd

Hallo, Ik heb twee vragen. Eerst, is het mogelijk om ssl (https) toe te voegen aan Wikisage? En de tijd op Wikisage lijkt achter te lopen. Als ik een pagina heb bewerkt om 07:00 staat er dat de pagina is bewerkt om 06:00. Kan dit aangepast worden? Hl16 (overleg) 28 dec 2018 07:19 (CET)

Beste Hl16, die ssl had ik al enige tijd geleden aan Guido gevraagd, misschien moet je hem eens herinneren op zijn overlegpagina. De tijd verzetten moet je zelf doen via 'Voorkeuren' boven aan de pagina. Groet, Lidewij (overleg) 28 dec 2018 09:47 (CET)

Verkeerd geklasseerd in categorie

Ik heb een artikel aangemaakt "Amaat Hullebroeck" en als categorie opgegeven "Belgisch beeldhouwer". Nu blijkt het artikel, in tegenstelling tot alle andere kunstenaars geklasseerd onder de letter "A" en niet onder de "H".Pajot - De Wolf (overleg) 24 apr 2019 18:50 (CEST)

Hallo Pajot - De Wolf! Wanneer men {{DEFAULTSORT:Hullebroeck, Amaat}} in het artikel zet, weet de software dat men dit alfabetisch onder Hullebroeck wil sorteren. Zet dit liefst onderaan, boven de categorieën, zodat de volgende bewerkers merken dat het er al staat. Mendelo 24 apr 2019 22:12 (CEST)