Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Overleg gebruiker:De Wikischim/Archief1

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


50px Wikisage logo nw.png Welkom 50px Wikisage logo nw.png
Hallo De Wikischim, van harte welkom op de Nederlandstalige Wikisage.
Wikisage is een vrije encyclopedie, waaraan iedereen mag meewerken.
We zien met belangstelling uit naar jouw/uw bijdragen.
Er is een wachttijd van 48 uur voordat je kunt bewerken.
Let op: om bewerkingen te kunnen verrichten, is het nodig om eerst een e-mailadres te bevestigen (zie 'mijn voorkeuren').
Meer informatie

Informatie over het gebruik van Wikisage is onder meer te vinden via de portalen Portaal:Hulp, Portaal:Gebruikers en Portaal:Wikisage.

Heb je nog vragen, dan kun je altijd terecht bij het Hulp:Hulploket Iedere gebruiker heeft een persoonlijke overlegpagina, zoals deze. Als iemand hier iets schrijft, word je daarop attent gemaakt met een 'oranje balk'. Ook elk artikel heeft een overlegpagina.

Onderteken je bijdragen op overlegpagina's en op discussiepagina's zoals het hulploket door het plaatsen van vier tildes (~~~~). Dan wordt automatisch toegevoegd wie het heeft geschreven en wanneer. Je kunt ook de tweede knop van rechts boven het bewerkingsscherm gebruiken.


Hoi Wikischim, leuk je hier te zien. Ik wilde je nog terug mailen, maar dat was er nog niet van gekomen. Ik heb wat minder energie en ik ben druk met/in het gewone leven. Met vriendelijke groet, Lidewij 19 mei 2010 11:29 (UTC) (Handtekening op het balkje hier boven)


Dag Wikischim, dank voor 'de puntjes op de i'. Ze zijn heel belangrijk. Met vriendelijke groet, --Lidewij 8 aug 2010 12:46 (CEST)

Hoi Lidewij, zou je je mail even willen checken? Groet, --De Wikischim 8 aug 2010 21:48 (CEST)

Hoi Wikischim, Dank je voor de controle van artikelen. Met vriendelijke groet, Lidewij 11 nov 2010 22:27 (CET)

Ook van harte welkom, Waarde Schim Smile2.png dAb (overleg) 20 okt 2014 23:00 (CEST)
Dank u wel beste DAb. Overigens hebt u mij op deze zelfde pagina op 28 mei 2012 om 21:31 reeds welkom geheten, maar dat maakt niets uit hoor. De Wikischim 20 okt 2014 23:05 (CEST)
Overigens, als u toch hier bent: ik heb hieronder net in een reactie op FOTS naar uw OP verwezen. Zie verder Stainz 2. Iets voor u? Groet, --De Wikischim 20 okt 2014 23:11 (CEST)
Aldaar gereageerd ~ ook op For old times' sake's commentaar en verzoek en @ U langs de (andre) maillijn Face-wink.png
Ik moet weer verder vrienden ... dAb (overleg) 21 okt 2014 00:13 (CEST)


Ha Schimmetje

Ook hier? :) Welkom--Rodejong 11 aug 2011 16:19 (CEST)

Dag Ro, ach nee niet echt eigenlijk. Ik val hier heel af en toe even binnen. Maar dat jij hier was wist ik tot nu toe niet, dus bij deze ook welkom. --De Wikischim 11 aug 2011 22:25 (CEST)
Fijn dat je weer even binnen komt vallen Face-wink.png
Ja, zo weten juliie ook hier weer hoe het op "de grote wiki" is. Nu ja, de bots doen het daar het in ieder geval prima.
Groet --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 18 mrt 2012 18:16 (CET)
Hoi De Wikischim. Leuk dat je weer je hoofd om de deur steekt. --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 16 mei 2012 00:19 (CEST)
Hoi Rodejong, hou je taai. --De Wikischim 16 mei 2012 18:46 (CEST)

Wikibooks

Af en toe overvalt me het idee dat ik ook wat zou kunnen doen aan dat wikibook over oudgrieks. Zijn jullie daar nog mee bezig? Mendelo 18 mei 2012 12:59 (CEST)

Hoi Mendelo, ja natuurlijk, zie [1]. Je kunt je naam daar gewoon bij de auteurs zetten (ik sta er zelf ook bij, maar heb er slechts sporadisch aan gewerkt) en vervolgens kijken waar je nog wat kunt aanvullen. Er zijn nog heel veel rode links, dat zijn de nog ongeschreven modules. Groeten, --De Wikischim 18 mei 2012 13:31 (CEST)
  • Eveneens -- zij het wat laat -- ook nog mijn welkom beste Gebruiker: Schim & Mendelo evenals mijn vr.gr.: dAb 28 mei 2012 21:31 (CEST)
Hartelijk dank voor Uw post! Altijd met groet en in de meeste hoogachting verblijf ik, --De Wikischim 4 jun 2012 14:20 (CEST)
Kijk, daar kunnen ze op Wikipedia nog wat van leren hoe men Zakelijk en beleeft met elkander kan communiceren. ;) --Opmerking.png Ro de Jong (Kontaktbijdragen) 4 jun 2012 14:49 (CEST)

Welkom terug

Hoi Lidewij, dank voor het welkomstwoord. De Wikischim 15 nov 2013 20:49 (CET)

Nu je toch hier bent...

Wil je even naar dit artikel kijken? For old times' sake (overleg) 20 okt 2014 22:38 (CEST)

Op je verzoek, bij deze.. al denk ik dat er nog wat meer aan zou moeten gebeuren, maar dat mag iemand anders doen. De Wikischim 20 okt 2014 22:57 (CEST)
En heel typisch, laat ik nou net na mijn vorige bijdrage dit zien... De Wikischim 20 okt 2014 22:59 (CEST)
Natuurlijk zou het helemaal mooi als de expert op dit gebied DAb even naar dat artikeltje zou willen kijken. Maar hoe dan ook bedankt, je weet dat ik je verbeteringen altijd erg op prijs stel. For old times' sake (overleg) 20 okt 2014 23:16 (CEST)

Hoofdletter

Bedankt om even http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/456/kerk_hoofdletter/ onder de aandacht te brengen. Zo herinner ik het mij van op school, maar ik ben later het Wikipedia-gebruik gaan volgen. Vermoedelijk dacht men aan de regel dat men religies zonder hoofdletter schrijft. http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/385/hindoe_hoofdletter/ Maar merk ook op: http://woordenlijst.org/leidraad/16/5/ Kerken, stromingen, religies, kerkgebouwen... Soms overlapt het elkaar natuurlijk wel. —Mendelo 12 feb 2015 00:19 (CET)

Met name subtiel is het verschil "stroming versus instituut". Het is daarom bijv. wel "oosters-orthodoxe kerken" (kleine letters dus), maar "Oosters-Orthodoxe Kerk" als je het kerkelijk instituut bedoelt, parallel dus aan RKKerk. Op Wikipedia vonden ze dit allemaal veel te lastig. Ik heb het daar vorig jaar november proberen aan te kaarten maar kreeg toen vooral allerlei drek over me heen van aardige collega's als RJB en ben uiteindelijk zelfs geblokkeerd. Mvg, De Wikischim 12 feb 2015 09:28 (CET)
P.S. Als gevolg van deze onnozelheid van een paar Wikipedianen staat er nu dus op duizenden Wikipedia-artikelen een spelling die volgens alle voorschriften nergens op slaat. Zie bijv. [2] en allerlei aanverwante artikelen. De Wikischim 12 feb 2015 09:33 (CET)

Varoufakis

Even een vraag, hoe bedoel je bij de les blijven? Dat kleine stukje uitleg stond toch niet in de weg? Wel moet ik er nog een nieuwe foto bijzetten, ik had al iets gevonden op Flickr. Graaf Statler (overleg) 11 sep 2015 22:46 (CEST)

Hoi Staler, mijn punt is dat Minotaurus als zodanig prima in een eigen artikel behandeld kan worden en er dus niet over hoeft te worden uitgeweid bij Varoufakis. Daar zijn andere kwesties relevanter, wat je neem ik aan met me eens bent. Dus ik zou zeggen: vul die link maar in (waarmee ik iets anders bedoel dan klakkeloos vanaf WP kopiëren). --De Wikischim 12 sep 2015 09:28 (CEST)
Ik ben net zo blij dat ik op mijn tandvlees het hele raamwerk van de Griekse politiek -zei het vaak summier- op pedia afheb. Tsipras was een Game changer die naast dat hij er een puinhoop van maakte er ook voor gezorgd heeft dat werkelijk elk kopstuk vervangen is en er andere partijen ontstonden. Jammer dat niemand anders enige belangstelling heeft voor het onderwerp, want dan kan zou ik kunnen gaan schrijven over wat ik echt leuk vind in de schaarse tijd die ik daarvoor heb. Graaf Statler (overleg) 12 sep 2015 11:05 (CEST)
PS Yannis Glinavos, hoewel dat een zeer bekende jurist gaat worden, zal op Pedia wel NE zijn denk je ook niet? (Varoufakis zijn artikel schreef ik in 2011, dus enige kijk heb ik er wel op.) Graaf Statler (overleg) 12 sep 2015 11:12 (CEST)

Heren,

@De Wikischim, wanneer je vindt dat iets, in jou ogen, niet juist op een pagina is geschreven door Graaf Statler heb je de mogelijkheid om dat op een overlegpagina te melden. Ik begrijp dat jou werkwijze de gewoonte is op Wikipedia, de sfeer is daar ook niet prettig te noemen. Asociaal, super assertief en autistisch gedrag zijn daar gemeengoed. Ik zou het prettig vinden wanneer we hier ver van die manier van doen kunnen blijven. Wanneer Graaf Statler iets van Wikipedia wil kopiëren staat hem dat vrij, waarom zou je dubbel werk doen. Wanneer hij de tekst zou willen herschrijven, kan hij dat altijd nog op een later moment. Wikischim, de schoolmeester uithangen geeft wrevel.
Wikischim, dank je voor je taalkundige verbeteringen. --Lidewij (overleg) 12 sep 2015 12:18 (CEST)
@tGraaf Statler, voel je vrij om de door jou geschreven pagina terug te brengen zo als jij wilt. --Lidewij (overleg) 12 sep 2015 12:18 (CEST)
Eigenlijk ben ik van plan weer wat hier te gaan doen en de door mij geschreven artikeltjes over de Griekse politiek hier te importeren. Je weet ongetwijfeld dat ik mij op Wikipedia niet erg prettig voel, zie mijn OP daar. Ik kan niet zo goed tegen die vechtsfeer, dat past helemaal niet bij mij. En ik wil hier wat artikeltjes over de kloosters van Athos gaan schrijven in het najaar. Ik vind het afbeeldingsbeleid hier namelijk veel prettiger. Weet je wat het is Lidewij, eigenlijk hebben de meeste op Wikipedia gewoon de pest aan artikelschrijvers. Je bent de laagste in de rangorde. Ik heb mij altijd meer thuis gevoeld op Sage. En ik kan iets wat ik hier heb geschreven altijd nog naar Wikipedia overzetten. Graaf Statler (overleg) 12 sep 2015 14:40 (CEST)
Graaf Statler, eigenlijk zou het zo op Wikipedia moeten zijn dat je pas kritiek mag hebben of lemma's mag herschrijven wanneer je 100 artikels schreef. En daarna bv 20 kleine of 2 grote lemma's per jaar. Je zou ook naar het aantal bytes kunnen kijken. Ik heb het uiteraard niet over taal en andere kleine foutjes en ook niet over kleine aanvullingen. Ik zie gebruikers die ik geen artikelen zie schrijven, lemma's minimaliseren. Lekker makkelijk. Vriendelijk geschreven hulp en opbouwende kritiek vind ik ook weer anders. Ik zie het somber in daar.
Ik hoop dat je het niet erg vind wanneer ik je vertel dat ik je OP niet vaak bekijk. Met mijn gezondheid gaat het wat minder en ik heb niet genoeg energie om alles bij te houden. --Lidewij (overleg) 12 sep 2015 15:50 (CEST)
Vervelend om te horen. Je gezondheid is natuurlijk duizend keer belangrijker dan dat hele Wiki-gedoe. Take care! Graaf Statler (overleg) 12 sep 2015 22:51 (CEST)

Kladderadatsch (Begrip)

Schimmige vriend van mij, wil jij eens kijken of je nog wat zinnigs hieraan weet toe te voegen? Grappig dat het woord steeds vaker gebruikt wordt, ik ben het al vaker tegen gekomen. Graaf Statler (overleg) 15 jan 2016 14:34 (CET)

Hoi Statler, ik heb in ieder geval de titel gecorrigeerd. De redirect die er nu is, is in feite ook vrij nutteloos, maar ik weet niet hoe het beleid hier is wat dat betreft. Verder ook de tekst wat herschreven. Wel aardig om het begrip zelf te bespreken. Wikipedia heeft alleen het tijdschrift, zo te zien. De Wikischim 15 jan 2016 23:10 (CET)
Misschien is het handiger de twee artikelen in elkaar te schuiven. Inderdaad heeft pedia alleen een artikel over het tijdschrift, geschreven indertijd in 2011 door Advance. Een fijne collega was dat. En toen was dat woord totaal vergeten. Bedankt! Graaf Statler (overleg) 16 jan 2016 10:53 (CET)

Bias

Schimske met Mendelo had ik een discussie over het begrip bias. Weet jij waar het woord oorspronkelijk vandaan komt? Vriendelijke groet, Graaf Statler (overleg) 17 feb 2016 00:31 (CET)

We hadden er bij mijn weten geen discussie over. Hoogstens een uitwisseling van ideeën. Mendelo 7 apr 2016 15:45 (CEST)

Missionaris scheutist

Bedankt voor het meedenken. Ik zou stellen dat er geen en tussen hoeft, want "scheutist" is het type missionaris. Een andere is bijvoorbeeld "missionaris lazarist" (van de "paters lazaristen"), een "pater franciscaan", "paters jezuïeten", "minderbroeders conventuelen". ... "missionaris franciscaan" zie ik minder opduiken, misschien omdat dat niet helemaal een missieorde is. Daar klinkt een "franciscaans missionaris" iets beter. Een "scheutistisch missionaris" gaat dan weer niet. Mendelo 7 apr 2016 15:45 (CEST)

Dag Mendelo, zo? Volgens mij is het namelijk taalkundig correcter om hier een koppelteken te plaatsen. Ik moet bekennen dat het feit dat een scheutist een bepaald type missionaris is, mij tot vandaag onbekend was (ben niet zo religieus onderlegd). Mvg, De Wikischim 8 apr 2016 14:20 (CEST)
Zoals advocaat-generaal, rechter-commissaris en dergelijke? http://taaladvies.net/taal/advies/tekst/21/titulatuur_in_nederland_algemeen/ Klinkt redelijk, maar ik vind niet echt een overeenkomst daarmee. Ik zou die missionarissen schrijven zoals die paters. Sommigen komen wel eens voor met koppelteken, maar wanneer ik bijvoorbeeld paters oblaten, paters spiritijnen, paters dominicanen, paters karmelieten op google books bekijk, staan ze steeds zonder koppelteken.
Ik zie de missionarissen oblaten ook in officiële instellingen zonder kopelteken. http://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=ldt&mivast=0&mizig=212&miadt=1212&miaet=14&micode=DOC-MON&minr=735011
(Scheut ligt vlak bij Brussel. Ik kwam er geregeld langs. Die heren wonen er trouwens niet meer. Tja, religieus onderlegd of niet, scheutisten zijn ook Belgische geschiedenis. Een religieus onderlegde Nederlander kan misschien beter de diverse types geeformeerde kerken onderscheiden dan de soorten paters. Paters horen ook niet echt meer tot het straatbeeld. De Belgische koning had er destijds weinig zin in om vele uit Frankrijk afkomstige missionarissen in Congo te zetten. Dus kwamen Belgische paters. Ze waren soms wat blind voor de gruwelen die er plaatsvonden. Dat even terzijde.)
Groeten, Mendelo 8 apr 2016 19:28 (CEST)

Noindex-sjabloon

(Tussendoor: __NOINDEX__ functioneert ook waar het sjabloon met dat doel ontbreekt. Mendelo 11 apr 2016 23:54 (CEST))

Ik trof deze OP gisteren aan tijdens een zoekopdracht in Google (blijkt Sage soms wel en dan weer niet mee te nemen in de resultaten), en dat wil ik liever niet. Blijkbaar werkt het sjabloon niet in alle gevallen? De Wikischim 12 apr 2016 11:53 (CEST)

Watersnood van 1861

Bedankt voor de medewerking. Bij de Nederlands hervormde kerk te Kerkwijk gaat het over het kerkgebouw, dus daarom de onderkastletters. (Tenzij dit specifiek de naam van dit kerkgebouw is, dan weer met hoofdletters.) De naam van de kerkgemeenschap (het kerkgenootschap) is inderdaad met drie hoofdletters. Mendelo 1 okt 2016 19:02 (CEST)

(P.S. Uit sommige geraak ik ook nog niet goed wijs, namelijk de spelling voor oosters-orthodoxe kerken/Oosters-Orthodoxe Kerk(en). Men kan de oosters-orthodoxe kerken namelijk zien als vertakkingen of afsplitsingen van gewoon één Oosters-Orthodoxe Kerk (of gewoon Orthodoxe Kerk.) Elke naam apart is met hoofdletters, maar als verzamelnaam (kerken) verliezen ze de hoofdletter. Vreemd.) Mendelo 1 okt 2016 19:02 (CEST)