Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nele Van den Broeck

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Nele Van den Broeck (Dendermonde, 1985) is een Belgische actrice, zangeres, liedschrijver en regisseur.

Theater

Van den Broeck studeerde in 2011 af als Master in het Drama aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent.

Als regisseur en auteur maakte ze stukken bij Walpurgis (2&1, samen met Leonard van Herwijnen) en De Vieze Gasten (Love is Great, The Bitch is You). Sinds 2011 werkt ze aan de KWEST-reeks, een reeks van theatraal-wetenschappelijke lezingen met telkens een ander wetenschappelijk thema als onderwerp. KWEST#1: Het Brein (over neurologie) ging in april 2011 in première bij De Vieze Gasten.

Als actrice speelde ze in stukken van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Singhet ende Weset Vro), het Kaaitheater (Het moment waarop we niets van elkaar wisten), de Kopergietery (Love, Twist), Tristero (The Search Project), Nevski Prospekt (Mädchen), Larf! (Yvonne) en Leen Braspenning (Dekaloog).

Voorts maakt Van den Broeck deel uit van de artistieke kern van het Belgisch-Oostenrijkse theatergezelschap motschnik. Motschnik won in 2010 de Oostenrijkse Jung Wild Förderpreis met de voorstelling Zeensucht, gespeeld door Nele Van den Broeck en geregisseerd door Melika Ramic.

Muziek

Onder de naam Nele Needs A Holiday schrijft Van den Broeck popmuziek met ironische teksten. Zij brengt die alleen op ukelele of piano, of samen met haar volledig vrouwelijk band die bestaat uit Sielke De Mulder (gitaar), Lise Bouttery (piano), Charlotte Schellen (drum) en Tine Allegaert (trompet). Voorheen maakten ook Lisa Smolders (bas) en Kaatje Spapen (gitaar) deel uit van de groep.

Nele Needs A Holiday werd muzieklaureaat op Theater Aan Zee 2008, en haalde de finale van Humo's Rock Rally 2010. In augustus 2010 kwam in zeer gelimiteerde en genummerde oplage de EP It's OK... uit, geproduceerd door Pascal Deweze. Voor de single Loser's Twist werd een videoclip gemaakt waarin Nele verkleed is als aardbei.

Vanaf augustus 2012 zingt Van den Broeck iedere dinsdagavond een liedje in de rubriek Het Laatste Woord in het programma Iedereen Beroemd, het dagelijkse magazine van televisiezender één.

Externe links