Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mereta

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Mereta is de hoogstudentenvereniging voor Professionele Bachelors (voorheen graduaten) aan het De Nayer Instituut te Sint-Katelijne-Waver. Mereta vertegenwoordigt de Professionele Bachelors Elektronica, Elektromechanica, Autotechnologie, en Mechanische ontwerp- en productietechnologie.

Ontstaan

Mereta werd gesticht in 1985. In dat jaar werd aan de Katholieke Industriële Hogeschool De Nayer (de vorige naam van het De Nayer Instituut) voor het eerst een studierichting aangeboden van het korte type (slechts drie jaren, in plaats van vier zoals de richting 'industrieel ingenieur'). De nieuwe richting kreeg de naam 'meet- en regeltechnieken'. Er werd gevraagd om voor de studenten van deze richting een nieuwe faculteitskring op te richten. Als naam werd MeRetA gekozen, naar analogie van de naam van de nieuwe richting. ME staat voor MEet, RET voor REgelTechnieken, en de A staat voor Ambiance.

Het schild

Het schild bestaat uit drie delen. De linkerkant van het schild bestaat uit twee delen: het eerste kwadrant stelt een fragment uit de Mechelse vlag voor, het tweede kwadrant een fragment uit de Vlaamse vlag. De originele versie van het schild had achter de adelaar een foutieve witte achtergrond. Op het einde van het academiejaar 1999-2000 werd deze aangepast naar de gouden achtergrond, zoals die ook op de Mechelse vlag terug te vinden is. De rechterkant van het schild bestaat uit drie schuine banden in de kleuren blauw-rood-blauw, de kleuren van de vereniging. Men kan er ook het monogram of zirkel van de vereniging in terugvinden. Deze sierlijke krul heeft, is niet zomaar een krul. Het teken toont de beginletters van de uitspraak: Ut Vivat Crescat Floreat MeReta! Letterlijk vertaald: Opdat Mereta moge leven, groeien, en bloeien! Het uitroepteken in het monogram betekent dat de kring momenteel actief is.

Kringlied

Het kringlied werd geschreven door Filip De Saeger. De Saeger werd om die reden nadien ook benoemd tot erepraeses. Het kringlied dient gezongen te worden op de wijze van 'Krambamboulie'.

Mereta-Kring zo wordt geheten
Naar Meet-en Regeltechnici.
Wie zou d'er aan De Nayer iets beter weten,
We maken spitstechnologie.
Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat,
Dan regel ik mijn apparaat...
Ik ben bij Mereta ik sta paraat.
Ik blijf bij Mereta, 'k word graduaat!
Al brossen wij hier volop voort,
Het is een tof studentenoord.
En is het les of een exaam,
Dan ziet men ons daar vrolijk gaan.
We maken nachten lang plezier,
En drinken vaten schuimend bier...
Ik ben bij Mereta, ik ga op zwier.
Ik blijf bij Mereta, ik maak plezier

Geschiedenis

Op 17 april 1985 verklaart de Minister van Onderwijs zich akkoord met het voorstel van toenmalige directie van de Katholieke Industriële Hogeschool De Nayer, om afdeling Klinische scheikunde aan de Katholieke Industriële Hogeschool De Nayer om te vormen tot de afdeling meet- en regeltechniek. Hiermee was het startschot gegeven voor de opleiding tot gegradueerde in de meet- en regeltechniek. De heer ir. Felique deed het voorbereidende werk en bracht het, met ingang van het academiejaar 1985-1986, graduaat meet- en regeltechniek aan de Katholieke Industriële Hogeschool De Nayer tot stand.

Het idee om voor het graduaat een aparte studentenclub op te richten kwam in eerste instantie ook van de Hogeschool zelf. Toenmalig directeur ir. Verwilt polste bij het KVTHVM of het mogelijk was een aparte club voor de graduaten op te richten. Filip De Saeger, toen sport en cultuur bij het KVTHVM, kende Bart De Keersmaecker en Paul Goossens van op ‘den home’ en maakte hen warm voor dit project. Bij de aanvang van het academiejaar informeerden zij bij hun medestudenten of ze enige "club-ervaring" hadden, Geert Thielemans was bij De Wesp geweest, Stephan Bamps was in de KIH te Geel bij een club, Luc Bal, Philip Berghmans, Bart De Keersmaecker en Paul Goossens waren lid van Hodena. Samen met Willy Van Hoek zijn deze heerschappen dan van start gegaan na een eerste kick-off meeting in de Fruitenborgh gevolgd door een info-avond voor de meet- en regel studenten. Ondertussen hadden Paul Goossens en Bart De Keersmaecker een schild ontworpen en het clublied (op de wijze van het Krambambouli) werd door Filip De Saeger geschreven. Uiteindelijk telde Mereta in haar eerste jaar 19 leden, praesidium-leden inbegrepen.

Naast de cursusdienst die Bart De Keersmaecker samen met lector ir. Van Loon uit de grond gestampt had, hield Mereta zich vooral bezig met de klassieke activiteiten; bowling, sjotten (voetbal), cantussen, TD's, en een Lesse-afvaart. Na enkele jaren breidde het aantal studierichtingen van het korte type aan De Nayer uit. Alle drie jaar durende opleidingen kregen de verzamelnaam 'graduaat'. Aan de KIH De Nayer kon men voortaan afstuderen als graduaat in de mechanica, elektro-mechanica of elektronica. In het academiejaar 1999-2000 werd ook de afdeling graduaat elektronica van het NARAFI (opgericht in 1939) geleidelijk overgeheveld naar campus De Nayer. En in 2004 werd het Kardinaal Mercier Instituut (Brussel) naar Sint Katelijne Waver verhuisd.

Met de recente veranderingen naar aanleiding van de BaMa-structuren in het hoger onderwijs, vonden er opnieuw herstructureringen plaats. Vanaf het academiejaar 2004-2005 kregen de drie jaar durende opleidingen de naam 'professionele bachelor', met als afstudeerrichtingen aan het De Nayer Instituut: Autotechnologie, Elektronica, Elektro-mechanica en Mechanische Ontwerp- en Productietechnologie.

Ondanks alle veranderingen in het onderwijssysteem, blijft de naam MERETA om historische redenen behouden. Gedurende de hele tijd bleef MERETA alle studenten uit de drie jaar durende opleidingen vertegenwoordigen, en is van plan dat ook in de toekomst te blijven doen.

Externe link

rel=nofollow