Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Literair genre

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een literair genre verwijst bij indeling van literaire werken volgens bepaalde criteria (semantisch, syntactisch, fonologisch, formeel, contextueel en dergelijke) naar een bepaalde categorie van werken die een aantal van die kenmerken gemeen hebben. In de loop van de geschiedenis zijn er verschillende classificaties van literaire genres ontstaan.

Inleiding

Aristoteles stelde dat er maar twee genres bestonden: het verhalende en het dramatische. Intussen bestaan heel wat opvattingen op grond van verschillende criteria. Een mooi overzicht geeft "Inleiding in de literatuurwetenschap" van Luxemburg/Bal/Weststeijn. Als indelingscriteria voor literaire genres geven zij onder meer het volgende op:

Verhalend proza

Indeling op basis van lengte

Over de exacte lengte van proza als kortverhaal, novelle en roman bestaat er geen consensus. In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar gebruikt.

 • Eendelig
 • Meerdelig
  • Verhalencyclus
  • Romancyclus

Indeling op basis van inhoud

Avonturenroman, zeeroman, western, detectiveverhaal, thriller, komisch verhaal, fantastische vertelling, griezelverhaal, sciencefiction, briefroman, liefdesverhaal, erotische vertelling, autobiografische roman, schelmroman, bildungsroman, familiekroniek, zedenschets, streekroman, tendensroman, historische roman, psychologische roman, bewustzijnsroman, ideeënroman...

Poëzie

Poëzie kan men verder onderverdelen in:

 • Epiek: lang verhaal in versvorm
  • Epos: in een taal uit de Oudheid, meestal Oudgrieks of Latijn
  • Roman in verzen: in een middeleeuwse of in een levende taal
 • Lyriek: korte gedichten, zoals sonnet

Drama

Bij drama kan men denken aan:

Menggenres

Niet-verhalend proza (non-fictie)

Bij de niet-verhalend proza of non-fictie kan men de volgende tekstsoorten onderscheiden:

Sacrale teksten

Externe links

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow