Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Biografie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een biografie (Oudgrieks: βίος (bios), leven, γράφειν (graphein), schrijven) is een op schrift gestelde (en doorgaans gepubliceerde) levensbeschrijving van een persoon.

De term wordt uitsluitend gebruikt voor non-fictie, dat wil zeggen werken waarin iemand het leven van een werkelijk bestaand, veelal beroemd, persoon beschrijft.

Een biografie is verhalend en probeert op die manier een beter inzicht te geven in de persoonlijkheid en karakter van de beschreven persoon dan een droge opsomming van feiten zou doen. Een biografie van een heilige heet een hagiografie. Deze term wordt ook gebruikt op ironische wijze als de schrijver zijn onderwerp onkritisch behandelt.

Een geautoriseerde biografie is er een die is geschreven met de toestemming van de gebiografeerde persoon.

Een autobiografie is een biografie die is geschreven door de persoon die het onderwerp van de biografie is, of door een ghostwriter op aanwijzing van die persoon.

Zie ook

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Biografie op Wikimedia Commons.

rel=nofollow