Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Epiek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Epiek verwijst traditioneel naar een genre van de poëzie, bekend als epische poëzie of epos. In een moderne interpretatie wordt epiek echter vaak uitgebreid tot andere kunstvormen, zoals romans, toneelstukken en films, waarin het verhaal draait om heroïsche personages en de actie net als bij epische poëzie op een grote schaal plaatsvindt. Historische films in deze zin zijn majestueuze verhalen over een indrukwekkende strijd, oorlog, en grootse avonturen die zich vaak over een lange periode afspelen.

De epiek is, naast de lyriek en de dramatiek, een van de hoofdvormen van de literatuur. Een bekend voorbeeld van epiek is Homerus' Ilias, die met meesterlijk gevoel voor psychologie en heroïek 55 dagen in de Trojaanse oorlog beschrijft.

De meest voorkomende tot de epiek behorende genres zijn: de mythe, het sprookje, de legende, de sage, het epos of heldendicht, de ballade, de romance, de fabel, de parabel, het kortverhaal en de roman.

Epische poëzie

Poëzie wordt over het algemeen als lyrisch gezien. Men spreekt van epische poëzie, als daarin het verhaal een belangrijke plaats inneemt, zoals bij de Ilias. Epische poëzie zou men kunnen omschrijven als: "een roman in dichtvorm".

Zie ook

 
rel=nofollow