Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leeftijd

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leeftijd (of ouderdom) is de duur van de periode vanaf het ontstaan.

Bij personen wordt gerekend vanaf de geboorte, en meestal naar beneden afgerond op hele jaren. Zo betekent bijvoorbeeld 4 t/m 11 jaar: minstens 4 jaar oud, maar nog geen 12 jaar.

Andere tijdseenheden worden ook gebruikt, vooral bij baby's.

Alles wat in de tijd bestaat heeft een leeftijd, van het heelal tot ieder individueel mens.

De verschillende levensstadia van de mens worden gerelateerd aan de leeftijd, al zijn de grenzen niet altijd exact aan te geven. Aanduidingen afhankelijk van de leeftijd zijn:

Toename levensverwachting

Bestand:Leeftijd Belgie.PNG
Groei van de gemiddelde levensduur in België in de periode 1885 tot 2004, bron:FOD Economie - Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie, Dienst Demografie

Van de toename van de levensverwachting in de OECD-landen zijn statistieken bekend vanaf 1870. Die wijzen uit dat daar de levensverwachting gedurende de periode 1870-1940 met een exponentiële versnelling is toegenomen van ongeveer 40 tot 70 jaar.

In Afrika is de ontwikkeling het meest achtergebleven. Daar was de gemiddelde levensverwachting in 1990 het laagst: 53 jaar. Ter vergelijking: in Oeganda werd een gemiddelde levensverwachting van 42 jaar vastgesteld, dit in tegenstelling tot Zweden met 78 jaar.

De gemiddelde leeftijd van een volk geeft een indicatie van de vergrijzing. In Nederland was in 2005 de gemiddelde leeftijd 38,65 jaar, in België bedroeg die 39,99 jaar. Ter vergelijking: in Oeganda was in 2005 de gemiddelde leeftijd 14,8 jaar.

Zie ook

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow