Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kleuter

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kleuter is een jong kind van ongeveer 3 tot 6 jaar.

Het begrip kleuter is moeilijk te definiëren. Over het algemeen kan men stellen dat de kleutertijd begint na de peutertijd, als het kind naar de kleuterschool gaat, en eindigt op een leeftijd van zo'n zes jaar, wanneer het kind bewuster wordt en realistischer en abstracter denkt en overstapt naar de lagere school.

Een kleuter (jongen).

Ontwikkeling

De kleutertijd is een periode van boeiende ontwikkeling voor een kind. Deze fase in de ontwikkeling start op het ogenblik dat het kind een aantal ontwikkelingsmijlpalen zet. De drie-jarige kan o.a.:

  • zijn eerste zinnetjes zeggen (drie-woordzin), zie ook taalverwerving
  • overdag zindelijk zijn
  • open staan voor instructie
  • de eerste grove tekeningen op papier zetten (rondjes, bloemen,zonnen...)
  • op een driewieler fietsen
  • spelen met grote blokken
  • een rol nadoen bv. in de poppenhoek
  • zijn eigen wil duidelijk maken (veelal door "nee" te zeggen)

Op de leeftijd van drie jaar tijd leert een kleuter heel wat. Hij evolueert van een vrij spelend kind tot een kind dat klaar is om in een volgende fase van zijn ontwikkeling bewust te gaan leren in de lagere school. Dit heeft alles te maken met de evolutie van zijn hersenen en zijn mogelijkheden om bewuster, realistischer en abstracter te denken.

In bijvoorbeeld Groot-Brittannië wordt anders dan in Nederland en met name in België naar kleuters gekeken. In het Engels wordt er veel minder uitgesproken een afzonderlijke fase benoemd voor deze leeftijdsgroep. In het Engels spreekt men van een infant, maar dit slaat zowel op de baby van 0 tot maximum 2 jaar als op het kind tussen 4 en 7 jaar (kleuters dus). Zij spreken van baby of infant (baby van 0 tot maximum 2 jaar), van toddler (peuter van 2 tot 3 jaar) en van child of youngster (kind vanaf 4 tot 12jaar). Zij hebben dus geen specifiek woord voor een kleuter tussen 3 en 6 jaar. De kleuterschool bestaat wel en is de infant school of kindergarten. Het is de school voor heel jonge kinderen. Kinderen gaan er naar de primary school vanaf hun 5 jaar tot ze 11 jaar zijn.

Onderwijs

Nederland

In Nederland sluit men aan bij dit Engelse systeem wat het schoollopen betreft. Zij hanteren echter wel hetzelfde woordgebruik en dus faseindeling. De jonge kinderen gaan er later (mogelijk vanaf 4 jaar, verplicht vanaf 5 jaar) naar de basisschool. Voordien zijn het peuters die thuis of in een kinderdagverblijf of in de peuterspeelplaats opgevangen worden.

Groep 1 is het eerste leerjaar van de basisschool. Als een kind vier jaar wordt, mag het na zijn verjaardag naar groep 1. Vanaf vijf jaar geldt er een leerplicht. Vaak worden dit de jongste kleuters genoemd. Groep 2 is het tweede leerjaar van de basisschool. Dit zijn over het algemeen kinderen van 5 en 6 jaar. Deze kinderen zijn leerplichtig en worden ook wel oudste kleuters genoemd.

Vlaanderen

In Vlaanderen mogen kinderen vanaf 2 jaar en 6 maanden, na een vakantieperiode, instappen in de kleuterschool, wat voor veel kleuters heel spannend zal zijn.

In Vlaanderen zijn er wel nog enkele autonome kleuterscholen. Meestal zijn deze echter verbonden aan een lagere school en spreekt men van de basisschool voor kleuters en leerlingen tot 12 jaar. Na de lagere school of basisschool gaan leerlingen over naar het secundair onderwijs.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Toddler op Wikimedia Commons

rel=nofollow