Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Eicel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een eicel oftewel eitje oftewel ei genoemd, is de vrouwelijke geslachtscel. Bij hogere dieren, inclusief de mens, worden eicellen gemaakt in de eierstokken. Een vrouw heeft bij de geboorte enkele duizenden eicellen in aanleg, waarvan er gedurende haar vruchtbare leven een paar honderd tot rijping komen.

De eicel is in tegenstelling tot de zaadcel niet zelf mobiel. Daarentegen bevat een eicel een grote hoeveelheid reservevoedsel om na de versmelting de zygote en het vroege embryo voor de eerste tijd van energie te voorzien. De eicel is door deze reserve de grootste cel van het organisme.

Plantaardige eicel

In het vruchtbeginsel van een plant kunnen één of meerdere zaadknoppen met elk een eicel voorkomen. Een eicel van een plant bevat in tegenstelling tot een dierlijke eicel minder reservevoedsel. Na bevruchting wordt bij dicotylen reserve voedsel opgeslagen in de kiemlobben en bij de monocotylen in het endosperm.

rel=nofollow
rel=nofollow