Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Embryo

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een embryo (van het Grieks embruon = ongeboren vrucht) is een mens, dier of een plant in de vroegste stadia van de ontwikkeling. De groei van het embryo wordt door de embryologie, een onderdeel van de ontwikkelingsbiologie, bestudeerd.

Het embryonaal stadium kenmerkt zich door een snelle groei en differentiatie van de lichaamscellen. Hierbij ontstaan alle belangrijke orgaanstelsels.

Embryo bij planten

Van zodra de bevruchte eicel zich gaat delen, spreekt men bij lagere en hogere planten van embryo of kiem.

In zaadplanten is het embryo naast de voedselreserve een onderdeel van het zaad.

Embryo van een dier

Het embryo van een dier wordt ook vrucht of kiem genoemd. Bij gewervelde dieren spreekt men over het embryo in de stadia tussen de eerste celdeling van de zygote tot aan de geboorte of uit het ei kruipen. De granula is een van de vroegste stadia van een embryo.

Het embryo van ongewervelden wordt normaal gesproken larve genoemd.

Embryo van de mens

Het embryo van de mens wordt ook vrucht genoemd. Een embryo wordt meestal foetus genoemd in de meer gevorderde ontwikkelingsstadia tot aan de geboorte, maar soms wordt de term embryo ook gebruikt vanaf de conceptie tot aan de geboorte. Bij de mens wordt de grens tussen embryonale en foetale fase meestal arbritrair op zes à acht weken na de bevruchting geplaatst (8 tot 10 weken zwangerschap).

Bio-ethische kwesties in verband met het menselijk embryo

Verschillende controversiële biomedische praktijken zoals in-vitrofertilisatie (IVF), intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI), pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD), het gebruik van interceptie- en contraconceptiemiddelen, de opzettelijke vernietiging van embryo’s, embryoreductie en het invriezen van embryo’s roepen ethische vragen op. Hierbij zijn de bio-ethici globaal gezien te verdelen in twee categorieën: enerzijds diegenen die een geleidelijke beschermwaardigheid van het embryo voorstaan en anderzijds ethici die het embryo beschermwaardig achten vanaf de conceptie.

Zie ook

WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
Zoek embryo
rel=nofollow
rel=nofollow