Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jan Roegiers

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Jan Gustaaf Roegiers (Gent, 14 mei 1967) is een voormalig Belgisch politicus voor sp.a.

Levensloop

Jeugd

Hij groeide op in Merendree, deelgemeente van Nevele. Hij doorliep zijn secundair onderwijs aan het Don Boscocollege van Zwijnaarde, alwaar hij afstudeerde in 1986 in de studierichting 'economische'. Vervolgens vatte hij een regentaat aan, waarin hij in 1990 afstudeerde.

Politieke carrière

Hij begon zijn loopbaan als onderwijzer maar opteerde voor een politieke loopbaan. Eerst was hij werkzaam als kabinetsmedewerker voor respectievelijk Lieven Decaluwé (Volksunie-schepen in Gent) en minister Bert Anciaux (Spirit).

Bij de splitsing van de Volksunie koos Jan Roegiers voor het links-liberale Spirit en was hij een voorstander van progressieve frontvorming. Spirit ging in 2001 een kartel aan met de sp.a. Deze laatste partij wilde vervolgens Roegiers benoemen als gemeenschapssenator; dit werd geweigerd daar Roegiers niet op een sp.a- maar op een VU&ID-lijst was verkozen.

Toen Paul Van Grembergen Johan Sauwens opvolgde als Vlaams minister, kwam Roegiers in mei 2001 als opvolger in het Vlaams Parlement terecht voor de kieskring Gent-Eeklo. Na de Vlaamse verkiezingen van 13 juni 2004 verlengde hij zijn mandaat en werd hij Vlaams volksvertegenwoordiger voor de kieskring Oost-Vlaanderen.

In het Vlaams Parlement pleitte hij voor de oprichting van het Vlaams Vredesinstituut en verdedigde hij de rechten van minderheden als holebi's en andere vergeten groepen uit de samenleving. In 2002 bracht hij zichzelf en Stijn Bex naar buiten als homoseksueel om een 'taboe te doorbreken en rust te vinden'.

Hij zetelde voor de sp.a-spirit-fractie o.m. in de commissie voor Buitenlandse Beleid en was in de legislatuur 2004-2009 voorzitter van de subcommissie voor Wapenhandel.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 kwam hij op voor de sp.a-spirit-lijst van Gent, maar werd niet verkozen.

Op 3 december 2008 stapte hij uit de VlaamsProgressieven en koos daarmee voor de lijn-Anciaux, de progressieve frontvorming met sp.a in een nieuw te vormen partij. Hij bleef zetelen als Vlaams Parlementslid.

Op 13 januari 2009 maakte hij zijn overstap naar de sp.a bekend.

Na de Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 volgde hij midden juli 2009 Vlaams minister Freya Van den Bossche op als Vlaams volksvertegenwoordiger voor de kieskring Oost-Vlaanderen. Hij zetelde namens de socialistische fractie ook in het Beneluxparlement.

In november 2009 had hij kritiek op de mogelijke medewerking van Flanders Investment and Trade (FIT) aan een handelsmissie van het Brussels Gewest naar Israël en betoonde hij sympathie voor een manifestatie die ertegen werd georganiseerd.[2]

Tussen oktober 2013 en mei 2014 werd Jan Roegiers door het Vlaams Parlement naar de Senaat afgevaardigd als gemeenschapssenator in opvolging van Ludo Sannen, die de politiek verliet.[3]

Bij de Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 stond Roegiers op een strijdplaats op de sp.a-lijst. Hij werd niet herkozen. Sinds 30 juni 2014 mag hij zich ere-Vlaams volksvertegenwoordiger noemen. Die eretitel werd hem toegekend door het Bureau (dagelijks bestuur) van het Vlaams Parlement.

Eind 2014 werd hij door de sp.a voorgedragen als lid van de raad van bestuur van de VRT.[4]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Biografische fiche Jan Rogiers; Vlaams Parlement
  2. º Facebook pagina van Jan Roegiers die oproept tot boycot van een handelsmissie naar Israël
  3. º Kreten & gefluister. De Standaard (9 oktober 2013) Geraadpleegd op 9 oktober 2013
  4. º Dirk Sterckx wordt VRT-bestuurder. De Morgen (19 december 2014) Geraadpleegd op 20 december 2014