Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Volksvertegenwoordiger

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zie volksvertegenwoordiging voor diverse vertegenwoordigingen.

Een volksvertegenwoordiger is een persoon die (een deel van) een volk vertegenwoordigt bij de overheid. In een democratie wijzen burgers in een verkiezing de volksvertegenwoordigers aan. Volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen ofwel de volledige bevolking van een bepaald gebied, zoals een staat of een gemeente, ofwel een groepering, zoals een clan of inwoners met dezelfde taal of van dezelfde afkomst.

Een volksvertegenwoordiger kan direct gekozen zijn, maar ook indirect door andere volksvertegenwoordigers, zoals in Nederland geldt voor de Eerste Kamer.

Tot de taken van volksvertegenwoordigers behoren het nemen van besluiten over het bestuur, al dan niet in de vorm van wetten of regelingen, alsmede het controleren van de uitvoering van de besluiten en van het bestuur in het algemeen.

Een volksvertegenwoordiger ontvangt voor diens werk mogelijk een financiële vergoeding. Ook kunnen er regelingen zijn voor sociale zekerheid, zoals een wachtgeld ingeval men de functie neerlegt.

Partijstelsel

In een partijstelsel behoren volksvertegenwoordigers tot een politieke partij. Volksvertegenwoordigers van dezelfde partij vormen in een volksvertegenwoordiging een fractie, waarvan de leden gezamenlijk dezelfde doelen nastreven. De doelen kunnen zijn verwoord in een verkiezingsprogramma dat voorafgaande aan de verkiezing bekend is gemaakt.

Zie ook