Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Politicus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Den Uyl (bekend politicus) tijdens een redevoering,
voor de PvdA (1981).

Onder een politicus (meervoud: politici) wordt een persoon verstaan die een ambt of functie in de politiek vervult. Een vrouwelijke politicus wordt politica genoemd.

Niet elk ambt of functie wordt hierbij als politieke functie gezien, voorwaarde is dat de persoon beslissingen kan nemen of beïnvloeden.

In democratieën wordt de term meestal gehanteerd voor diegenen die een gekozen functie hebben of nastreven en de door hen gekozen dagelijkse bestuurders. De politicus wordt in het algemeen gekozen als lid van een politieke partij. De politicus dient dan de standpunten van de politieke partij uit te dragen, en de verwezenlijking van de doelstellingen van de partij na te streven. Hiernaast hebben de politici soms binnen de partij de taak om mede de inhoud van het partijprogramma te bepalen. Behalve politici die vanuit een politieke partij gekozen worden, zijn er ook partijloze politici. In niet-democratische landen kan de functie verkregen zijn door een staatsgreep, verkiezingsfraude, verovering, of erfopvolging.

Een politicus die van zijn bestuurlijke carrière afhankelijk is voor zijn inkomen, en dus op gezette tijden afhankelijk is van herverkiezing, kan worden verweten dat hij minder gauw impopulaire beslissingen zal nemen. Sommige waarnemers vinden dat dit leidt tot een gestagneerd politiek klimaat, waarin het moeilijker wordt om onrechtvaardigheden aan de kaak te stellen of serieuze veranderingen door te voeren. Een van de maatregelen om dit effect te keren is het instellen van een maximum aan het aantal malen dat een persoon kan worden herkozen.

Sommige politici inspireren door hun uitgesproken stellingnames of door merkwaardigheden in hun media-optredens tot het bedenken van politieke bijnamen. Ook worden nieuwe maatschappelijke verschijnselen wel eens genoemd naar de verantwoordelijk bestuurder. Voorbeelden hiervan zijn het "tientje van Lieftinck", het "kwartje van Kok" en melkertbanen.

Bestuurslagen in Nederland

  • leden van het Europees Parlement (algemeen bestuur) en de commissarissen (dagelijks bestuur)
  • leden van landelijke parlementen (algemeen bestuur) en ministers en staatssecretarissen (dagelijks bestuur)
  • leden van provinciale staten (algemeen bestuur) en gedeputeerden (dagelijks bestuur)
  • gemeenteraadsleden (algemeen bestuur) en wethouders (dagelijks bestuur)

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Politicians op Wikimedia Commons.

rel=nofollow