Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Bavo van Gent

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bavo van Gent, geboren als Allowin, (Haspengouw - Gent, 1 oktober 654) is een christelijke heilige.

Volgens latere legenden zou Bavo een zoon zijn geweest van Pepijn van Landen en dus een broer van de heilige Gertrudis van Nijvel en Begga.

Allowin had een wilde jeugd: hij verkocht onder andere zijn personeel als slaaf. Pas na het overlijden van zijn echtgenote kwam hij, onder de invloed van de heilige Amandus van Gent, de raadsman van zijn moeder Ida van Nijvel, tot bezinning. Hij trad in in het klooster, gesticht door Amandus (de latere Sint-Baafsabdij) en nam de naam Bavo aan. Bavo werd kluizenaar in een boom en nadien in een bos nabij de abdij.

Hoogstwaarschijnlijk verbleef hij langere tijd in Mendonk, bij Gent, waar hij door het bidden van een noveen tussen 1 en 9 oktober nog altijd wordt vereerd.

Na zijn dood kwam zijn verering op gang. Zijn lichaam werd overgebracht naar een kerk in Gent. Er heerst nog altijd controverse over het feit of hij al dan niet eerst tot de monnikengemeenschap van de nabijgelegen Sint-Pietersabdij toetrad en de Sint-Baafsabdij later werd gesticht.

De feestdag van Bavo is 1 oktober.

Een relikwie van Bavo wordt bewaard in de Sint-Amanduskerk in Wezeren, Vlaams-Brabant.

Patroonheilige

Hoofdartikel.png Zie Sint-Bavokerk voor een uitgebreidere lijst van kerkgebouwen

Bavo is onder meer de patroon van Gent, Wilrijk, Zingem, Nuth en Haarlem.

Hij wordt aangeroepen tegen kinkhoest.

Het Belgisch dorp Sint-Baafs-Vijve is naar deze heilige genoemd.

Zie ook

  • Bamis, de feestdag van Sint-Bavo op 1 oktober

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Saint Bavo op Wikimedia Commons.

rel=nofollow