Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wallonië

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 30 jun 2023 om 17:23 (LinkFix)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van Wallonie

Wallonië of het Waals Gewest (Frans: Wallonie) is het zuidelijke, in hoofdzaak Franstalige deel van België en omvat het grondgebied van het Waals Gewest, inclusief de gemeenten van de Duitstalige Gemeenschap. Het gewest grenst aan Vlaanderen, Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg en Frankrijk en de hoofdstad is Namen. Met ongeveer drie en een half miljoen Walen op meer dan de helft van het grondgebied van België is Wallonië aanzienlijk dunner bevolkt dan het noorden van het land.

Naast Namen zijn de grootste steden van Wallonië respectievelijk Charleroi, Luik en Bergen. De vijf provincies van het gewest zijn Henegouwen, Waals-Brabant, Namen, Luxemburg en Luik.

Na de Belgische opstand in 1830 domineerden het aanvankelijk meer ontwikkelde Wallonië en de Franstalige burgerij de Belgische economie en politiek. Terwijl de Vlaamse Beweging zich richtte op erkenning van het Nederlands en culturele autonomie voor Vlaanderen, lagen de doelstellingen van de Waalse Beweging eerder bij economisch zelfbestuur om het verval van de kool- en staalindustrie af te remmen. Een heropleving bleef echter uit en sinds de jaren 1960 kampt Wallonië met een grotere werkloosheid, lager inkomen, lagere economische groei en minder gezonde openbare financiën dan Vlaanderen.