Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vlaanderen (kwiki)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio.
rel=nofollow
Zie Vlaanderen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De vlag van Vlaanderen

Vlaanderen of het Vlaams Gewest is het noordelijke, in hoofdzaak Nederlandstalige deel van België.

De belangrijkste steden in Vlaanderen zijn Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Mechelen. Het gewest bestaat uit vijf provincies: Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Na het Belgische opstand in 1830 domineerden het aanvankelijk meer ontwikkelde Wallonië en de Franstalige burgerij de Belgische economie en politiek. De Vlaamse Beweging richtte zich op erkenning van het Nederlands en culturele autonomie voor Vlaanderen.

Economie

Vlaanderen is (2011) rijker dan Wallonië. Aan het begin van de twintigste eeuw was dat andersom. De Vlaamse economie moest het toen voornamelijk hebben van de landbouw, terwijl de Waalse economie profiteerde van de opkomende industrieën vooral zware industrie rond de steenkoolmijnen. Na de Tweede Wereldoorlog nam het belang van de zware industrie in Wallonië snel af. Vlaanderen profiteerde in die jaren juist van de opkomst van de meer lichte industrieën en de havens. Het Vlaams Gewest levert (2011) 57 procent van de totale toegevoegde waarde van het BNP in België.