Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Uitleg: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 11: Regel 11:
::* Inzake [[filosofie]] en [[Griekse mythologie]] : [[hermeneutiek]], de uitleg betreffend [[Lijst van Griekse goden|Griekse goden]] en betreffende [[idee]]ën.
::* Inzake [[filosofie]] en [[Griekse mythologie]] : [[hermeneutiek]], de uitleg betreffend [[Lijst van Griekse goden|Griekse goden]] en betreffende [[idee]]ën.


De diverse [[voorganger]]s en [[religieus leider]]s van de respectievelijke [[religie]]s bezigen sedert vele [[eeuw]]en een ''uitleg'' aangaande de voor hun [[gelovige]]n Heilige Geschriften, echter [[doorzien]] ''niet'' dat hun eigen [[beredeneren]]de aard het teweeg brengt dat óók de [[inhoud]] ''afzonderlijk'' wordt benadert, oftewel ''niet als geheel''. Dit wijdversprijde [[misverstand]] is ook wat [[begrijpend denken]] sedert heugenis heeft weerhouden zich te ontwikkelen binnen het [[menselijk]]e [[denken]], immers is men méér toegespitst op het verkrijgen van zoveel mogelijk ''woordelijke beredeneringen'', dan trachten de bijbehorende [[begrip]]pen [[samenhang]] te geven, wat dan gevolgelijk eveneens ''één geheel'' danwel een ''aantal gehelen'' tot stand brengt. Het begrip moet in deze [[doordringen]] dat beredeneringen [[onzekerheid]] brengen, vanwege het-niet-samengaan, en dus de ''uitleg'' (begrippen) erover velen malen meer van [[belang]] is. Dit toont tevens aan dat [[woorden]] ''slechts'' bestemd zijn ter [[communicatie]], en er nooit woorden genoeg, eenduidig of níet-aan-vervanging-onderhevig zijn. De vele verschillende [[interpretatie]]s door [[mensen]] geven aan dat het zelfs [[cruciaal]] is ten aanzien van het [[heden]] en de [[toekomst]], wat geen verkeerde uitleg kan velen (van welke zijde dan ook). Ook moet men begrijpen dat de [[mensheid]] één geheel is, en de [[egocentrisch]]e [[karakter (aard)|aard]] en het [[lineair]]e denken géén [[vooruitgang]] brengt, doch slechts [[conflict]]en. Het [[werkelijk]] (volledig) begrijpen van [[het-één-en-ander]] is wat mensen tot elkander brengt.
: De diverse [[voorganger]]s en [[religieus leider]]s van de respectievelijke [[religie]]s bezigen sedert vele [[eeuw]]en een ''uitleg'' aangaande de voor hun [[gelovige]]n Heilige Geschriften, echter [[doorzien]] ''niet'' dat hun eigen [[beredeneren]]de aard het teweeg brengt dat óók de [[inhoud]] ''afzonderlijk'' wordt benadert, oftewel ''niet als geheel''. Dit wijdversprijde [[misverstand]] is ook wat [[begrijpend denken]] sedert heugenis heeft weerhouden zich te ontwikkelen binnen het [[menselijk]]e [[denken]], immers is men méér toegespitst op het verkrijgen van zoveel mogelijk ''woordelijke beredeneringen'', dan trachten de bijbehorende [[begrip]]pen [[samenhang]] te geven, wat dan gevolgelijk eveneens ''één geheel'' danwel een ''aantal gehelen'' tot stand brengt. Het begrip moet in deze [[doordringen]] dat beredeneringen [[onzekerheid]] brengen, vanwege het-niet-samengaan, en dus de ''uitleg'' (begrippen) erover velen malen meer van [[belang]] is. Dit toont tevens aan dat [[woorden]] ''slechts'' bestemd zijn ter [[communicatie]], en er nooit woorden genoeg, eenduidig of níet-aan-vervanging-onderhevig zijn. De vele verschillende [[interpretatie]]s door [[mensen]] geven aan dat het zelfs [[cruciaal]] is ten aanzien van het [[heden]] en de [[toekomst]], wat geen verkeerde uitleg kan velen (van welke zijde dan ook). Ook moet men begrijpen dat de [[mensheid]] één geheel is, en de [[egocentrisch]]e [[karakter (aard)|aard]] en het [[lineair]]e denken géén [[vooruitgang]] brengt, doch slechts [[conflict]]en. Het [[werkelijk]] (volledig) begrijpen van [[het-één-en-ander]] is wat mensen tot elkander brengt.


* Verouderd : een [[uitbreiding]] van een [[stad]] (bijvoorbeeld : ''de nieuwe uitleg'').
* Verouderd : een [[uitbreiding]] van een [[stad]] (bijvoorbeeld : ''de nieuwe uitleg'').

Versie van 24 aug 2010 07:58

Doorverwijzing
Doorverwijzing
Uitleg kan verwijzen naar:
  • Een verklaring oftewel opheldering oftewel doen begrijpen kan verwijzen naar :
De diverse voorgangers en religieus leiders van de respectievelijke religies bezigen sedert vele eeuwen een uitleg aangaande de voor hun gelovigen Heilige Geschriften, echter doorzien niet dat hun eigen beredenerende aard het teweeg brengt dat óók de inhoud afzonderlijk wordt benadert, oftewel niet als geheel. Dit wijdversprijde misverstand is ook wat begrijpend denken sedert heugenis heeft weerhouden zich te ontwikkelen binnen het menselijke denken, immers is men méér toegespitst op het verkrijgen van zoveel mogelijk woordelijke beredeneringen, dan trachten de bijbehorende begrippen samenhang te geven, wat dan gevolgelijk eveneens één geheel danwel een aantal gehelen tot stand brengt. Het begrip moet in deze doordringen dat beredeneringen onzekerheid brengen, vanwege het-niet-samengaan, en dus de uitleg (begrippen) erover velen malen meer van belang is. Dit toont tevens aan dat woorden slechts bestemd zijn ter communicatie, en er nooit woorden genoeg, eenduidig of níet-aan-vervanging-onderhevig zijn. De vele verschillende interpretaties door mensen geven aan dat het zelfs cruciaal is ten aanzien van het heden en de toekomst, wat geen verkeerde uitleg kan velen (van welke zijde dan ook). Ook moet men begrijpen dat de mensheid één geheel is, en de egocentrische aard en het lineaire denken géén vooruitgang brengt, doch slechts conflicten. Het werkelijk (volledig) begrijpen van het-één-en-ander is wat mensen tot elkander brengt.
  • Verouderd : een uitbreiding van een stad (bijvoorbeeld : de nieuwe uitleg).
  • Ook : uitlegkunde : exegese, hermeneutiek. / minachtend ook : een weinig geloofwaardige manier van uitlegging.

Zie ook

rel=nofollow