Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Menselijkheid

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Menselijk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Menselijkheid (ook wel humaniteit genoemd) is een maatstaf betreffende bepaalde waarden en normen, die worden herkend en aanvaard als menselijke eigenschappen. Het betreft gewoonten, gedrag, behoeften en gedachtengangen, die als kenmerkend worden gehouden voor specifiek mensen.

Menselijk bestaat in allerlei hoedanigheden, zoals bij kinderen, pubers en volwassenen. Afzonderlijk hebben zij allen hun specifieke eigenschappen die kenmerkend zijn voor mensen. Zo is bijvoorbeeld vergeten menselijk, en ook verliefdheid, boosheid, verdriet, mededogen en jaloezie. Veel dingen zijn menselijk, aangaande mensen.

Het tegenovergestelde van menselijk is onmenselijk, wat meestal niet als goed ervaren wordt. Een voorbeeld hiervan is moord, marteling en lichaamlijk geweld. Vaak zijn dictators ook onmenselijk.

Bij mensenrechten komt het er meestal ook op aan of iemand menselijk behandeld wordt of is. Bij grove mensenrechtenschendingen door een land, vindt er soms een humanitaire interventie plaats, om onder andere onmenselijke wandaden te voorkomen. Er zijn landen waar door strijdende partijen verkrachting wordt gebruikt als strijdmiddel, wat uiteraard onmenselijk is, temeer hier ook kinderen bij betrokken zijn. Het is daarom niet meer dan menselijk, om in te grijpen door andere landen, maar meestal zijn ook politieke redenen van toepassing. Ook het rekruteren van kindsoldaten wordt door andere landen tegengegaan, wat ook menselijk handelen is, gezien kinderen niet behoren te oorlog voeren en op mensen te schieten. Vaak heeft dat trauma's tot gevolg met enorme consequenties. Wat ook trauma's op kan leveren, is gedwongen prostitutie. De politie handelt dan menselijk wanneer ze tijdig in kunnen grijpen, en leed kunnen besparen.