Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gevolg

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gevolg of effect is een gebeurtenis of omstandigheid die optreedt als resultaat van feiten en/of gebeurtenissen.

De menselijke drang tot verklaring verklaart waarom we geneigd zijn alle gebeurtenissen of fenomenen als een gevolg te beschouwen van andere gebeurtenissen of fenomenen die samen de oorzaak vormen. Tussen oorzaak en gevolg bestaat een causale relatie.

Indien daarbij uitgegaan wordt van wetmatigheden van het type als [situatie X] zich voordoet dan zal [situatie Y] het gevolg zijn dan hebben we te maken met een deterministische kijk op het heelal waarin geen ruimte is voor toeval.

In de wiskunde gebruikt men het woord voor een stelling die (vrijwel) direct volgt uit een andere stelling.


Zie ook

q261155 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow