Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Televisie: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (+ 1 cat)
(+ 1 cat, copyedit)
 
Regel 1: Regel 1:
'''Televisie''' is een [[telecommunicatie]]systeem voor het verzenden en ontvangen van bewegende beelden en geluid over afstand. Het bijhorende ontvangst[[apparaat]] heet [[televisietoestel]], of kortweg televisie.
'''Televisie''' is een [[telecommunicatie]]-[[medium]] voor het verzenden en ontvangen van bewegende beelden en geluid over afstand. Het bijhorende ontvangst[[apparaat]] heet [[televisietoestel]], of kortweg televisie.
Het woord ''televisie'' wordt (ongeveer sedert 1960) vaak afgekort tot '''tv''' of '''teevee'''.
Het woord ''televisie'' wordt vaak afgekort tot '''tv''' of '''teevee'''.


=== Televisie in Nederland ===
=== Televisie in Nederland ===
Rond de late jaren dertig kwam de televisie voor het eerst op de internationale markt. In Nederland verloopt de introductie van televisie iets minder vlot. De jonge technicus [[Erik de Vries]] krijgt al in de jaren dertig van [[Koninklijke Philips Electronics N.V.|Philips]] de vrije hand om in alle rust met televisie te experimenteren. Nog voor de Tweede Wereldoorlog, in 1937, komt Philips met televisiedemonstraties, met 405 beeldlijnen uitgezonden programma’s, in eigen land. De Tweede Wereldoorlog roept de experimenten echter een halt toe.  
Rond de late jaren dertig kwam de televisie voor het eerst op de internationale markt. In [[Nederland]] verliep de introductie van televisie iets minder vlot. De jonge technicus [[Erik de Vries]] kreeg al in de jaren dertig van [[Koninklijke Philips Electronics N.V.|Philips]] de vrije hand om in alle rust met televisie te experimenteren. Nog voor de Tweede Wereldoorlog, in [[1937]], kwam Philips met televisie-demonstraties, met 405 beeldlijnen uitgezonden programma’s. De [[Tweede Wereldoorlog]] riep de experimenten echter een halt toe.  


In 1948 hervat Philips de proeven met PHET (Philips Experimentele Televisie). Drie avonden per week zendt het station gesponsorde programma’s uit, die door een paar honderd geselecteerd kijkers in [[Eindhoven]] worden bekeken. Daarnaast start Philips een mediacampagne bestaande uit persbijeenkomsten en talrijke televisiedemonstraties met als doel het medium bekendheid te geven. Deze campagne bleek nuttig: de maatregel paste bij de wederopbouw, maar de morele druk van de kant van Philips gaf de uiteindelijke doorslag - televisie was een zaak van leven en dood voor de Philips-onderneming, aldus Philips zelf.
In [[1948]] hervatte Philips de proeven met PHET (Philips Experimentele Televisie). Drie avonden per week zond het station gesponsorde programma’s uit, die door een paar honderd geselecteerd kijkers in [[Eindhoven]] werden bekeken. Daarnaast startte Philips een mediacampagne bestaande uit persbijeenkomsten en talrijke televisie-demonstraties met als doel het medium bekendheid te geven. Deze campagne bleek nuttig: de maatregel paste bij de [[wederopbouw]], maar de morele druk van de kant van Philips gaf de uiteindelijke doorslag - televisie was een zaak van leven en dood voor de Philips-onderneming, aldus Philips zelf.


Philips investeert onder het toeziend oog van de overheid in het onderzoek en de bouw van een landelijke televisiezender, nadat de Nederlandse regering in 1949 de toestemming heeft gegeven. In 1951 wordt ''De [[Nederlandse Televisie Stichting]] (NTS)'' opgericht om de gezamenlijke belangen te behartigen van de omroepen, het leegstaande gebouw Irene in Bussum wordt door de NTS als studio ingericht en de Nederlandse televisie kan van start gaan: op [[2 oktober]] [[1951]] om 20:15 om precies te zijn.
Philips investeerde onder het toeziend oog van de [[overheid]] in het [[onderzoek]] en de bouw van een landelijke [[televisiezender]], nadat de Nederlandse [[regering]] in [[1949]] daartoe toestemming had gegeven. In [[1951]] werd ''De [[Nederlandse Televisie Stichting]] (NTS)'' opgericht om de gezamenlijke belangen te behartigen van de [[omroep]]en. Het leegstaande gebouw Irene in [[Bussum]] werd door de NTS als [[televisiestudio|studio]] ingericht. De Nederlandse televisie ging op [[2 oktober]] [[1951]] om 20:15 van start.


=== Internationale samenwerking ===
=== Internationale samenwerking ===
In Europees verband kwam internationale samenwerking op televisiegebied begin [[1950-1959|jaren '50]] tot stand in het kader van [[European Broadcasting Union|Eurovisie]] om een oplossing te bieden aan de grote vertraging waarmee beelden uit het buitenland op [[pellicule]] (film) binnenkwamen op de journaalredacties.
In [[Europa|Europees]] verband kwam [[internationale samenwerking]] op televisiegebied begin [[1950-1959|jaren '50]] tot stand in het kader van [[European Broadcasting Union|Eurovisie]] om een oplossing te bieden aan de grote vertraging waarmee beelden uit het buitenland op [[pellicule]] (film) binnenkwamen op de [[journaal]]-redacties.


Tegenwoordig zijn er verschillende samenwerkende partijen die via satellieten nieuws uitwisselen. Bekende zendgemachtigden zijn o.a. ATPN en EVN. Ook CNN en CNBC hebben hun eigen kanalen om snel nieuws uit te wisselen.
Tegenwoordig zijn er verschillende samenwerkende partijen die via [[satelliet]]en nieuws uitwisselen. Bekende [[zendgemachtigde]]n zijn o.a. ATPN en EVN. Ook [[CNN]] en CNBC hebben hun eigen kanalen om snel nieuws uit te wisselen.


=== Ontvangstmogelijkheden ===
=== Ontvangstmogelijkheden ===
Er zijn tegenwoordig verscheidene mogelijkheden om televisie te ontvangen.
Er zijn tegenwoordig verscheidene mogelijkheden om televisie te ontvangen:
Deze zijn:


*Via de [[kabeltelevisie|kabel]]
*[[Analoog]] via de [[kabeltelevisie|kabel]]
*Digitaal via de [[kabeltelevisie|kabel]]: [[Digital Video Broadcast#DVB-C|DVB-C]]
*[[Digitaal]] via de [[kabeltelevisie|kabel]]: [[Digital Video Broadcast#DVB-C|DVB-C]]
*Digitaal via de ether: [[DVB-T]]/[[Digitenne]])
*Digitaal via de [[ether]]: [[DVB-T]]/[[Digitenne]])
*Via de [[kunstmaan|satelliet]] ([[schotelantenne]]): [[Digital Video Broadcast#DVB-S|DVB-S]]
*Via de satelliet met behulp van een [[schotelantenne]]: [[Digital Video Broadcast|DVB-S]]
*Via een [[breedband-internet]]verbinding ([[ADSL]] of [[kabelinternet]])
*Via een [[breedband]]-[[internet]]verbinding ([[ADSL]] of [[kabelinternet]])


Er wordt sinds 2006 in Nederland geen analoog televisiesignaal via de [[ether]] meer uitgezonden.
Er wordt sinds [[2006]] in Nederland geen analoog televisiesignaal via de ether meer uitgezonden.


=== Soorten ===
=== Soorten televisietoestellen ===
* [[Flatscreen]]
* [[Flatscreen]]
* [[Plasmascherm]]
* [[Plasmascherm]]
Regel 48: Regel 47:
[[Categorie:Televisie| ]]
[[Categorie:Televisie| ]]
[[Categorie:Beeld]]
[[Categorie:Beeld]]
[[Categorie:Geluid]]
[[Categorie:Medium]]
[[Categorie:Medium]]
[[Categorie:Recreatie]]
[[Categorie:Recreatie]]

Huidige versie van 12 jun 2009 om 00:12

Televisie is een telecommunicatie-medium voor het verzenden en ontvangen van bewegende beelden en geluid over afstand. Het bijhorende ontvangstapparaat heet televisietoestel, of kortweg televisie. Het woord televisie wordt vaak afgekort tot tv of teevee.

Televisie in Nederland

Rond de late jaren dertig kwam de televisie voor het eerst op de internationale markt. In Nederland verliep de introductie van televisie iets minder vlot. De jonge technicus Erik de Vries kreeg al in de jaren dertig van Philips de vrije hand om in alle rust met televisie te experimenteren. Nog voor de Tweede Wereldoorlog, in 1937, kwam Philips met televisie-demonstraties, met 405 beeldlijnen uitgezonden programma’s. De Tweede Wereldoorlog riep de experimenten echter een halt toe.

In 1948 hervatte Philips de proeven met PHET (Philips Experimentele Televisie). Drie avonden per week zond het station gesponsorde programma’s uit, die door een paar honderd geselecteerd kijkers in Eindhoven werden bekeken. Daarnaast startte Philips een mediacampagne bestaande uit persbijeenkomsten en talrijke televisie-demonstraties met als doel het medium bekendheid te geven. Deze campagne bleek nuttig: de maatregel paste bij de wederopbouw, maar de morele druk van de kant van Philips gaf de uiteindelijke doorslag - televisie was een zaak van leven en dood voor de Philips-onderneming, aldus Philips zelf.

Philips investeerde onder het toeziend oog van de overheid in het onderzoek en de bouw van een landelijke televisiezender, nadat de Nederlandse regering in 1949 daartoe toestemming had gegeven. In 1951 werd De Nederlandse Televisie Stichting (NTS) opgericht om de gezamenlijke belangen te behartigen van de omroepen. Het leegstaande gebouw Irene in Bussum werd door de NTS als studio ingericht. De Nederlandse televisie ging op 2 oktober 1951 om 20:15 van start.

Internationale samenwerking

In Europees verband kwam internationale samenwerking op televisiegebied begin jaren '50 tot stand in het kader van Eurovisie om een oplossing te bieden aan de grote vertraging waarmee beelden uit het buitenland op pellicule (film) binnenkwamen op de journaal-redacties.

Tegenwoordig zijn er verschillende samenwerkende partijen die via satellieten nieuws uitwisselen. Bekende zendgemachtigden zijn o.a. ATPN en EVN. Ook CNN en CNBC hebben hun eigen kanalen om snel nieuws uit te wisselen.

Ontvangstmogelijkheden

Er zijn tegenwoordig verscheidene mogelijkheden om televisie te ontvangen:

Er wordt sinds 2006 in Nederland geen analoog televisiesignaal via de ether meer uitgezonden.

Soorten televisietoestellen

Zie ook