Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Regering

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een regering is een organisatie die voor een bepaald gebied de macht heeft om de wetgeving tot uitvoering te brengen, en te bedenken.

Nederland

De Nederlandse regering bestaat uit de Koning en de ministers. De ministers vormen tezamen de ministerraad. De ministers tezamen met de staatssecretarissen worden het kabinet genoemd.

België

Sinds België met de staatshervorming van 1970 een federale structuur heeft, zijn er in feite meerdere regeringen:

Als er wordt gesproken over de Belgische regering, wordt over het algemeen de federale regering bedoeld.

Federale regering

De Belgische federale regering bestaat uit de Koning, ministers en staatssecretarissen. De ministers vormen tezamen de ministerraad. De Koning zit deze officieel voor, maar doet dat in de praktijk niet of nauwelijks. De groep persoonlijke medewerkers van een hooggeplaatst persoon zoals de Koning, een minister of staatssecretaris wordt diens kabinet genoemd.