Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

FC Barcelona

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 13 jun 2018 om 13:48 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=FC_Barcelona&oldid=51757058)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

FC Barcelona is een voetbalclub uit Barcelona, Catalonië (Spanje). De club behoort tot de Europese- en wereldtop. De clubkleuren zijn paars (of granaatrood)-blauw (blaugrana) en het stadion van FC Barcelona is Camp Nou of Nou Camp, dat letterlijk 'nieuw veld' betekent. Aartsrivaal van FC Barcelona is Real Madrid. Wedstrijden tussen beide clubs staan bekend als El Clásico. Nog een belangrijke rivaal is buurgenoot RCD Espanyol; de onderlinge duels dragen de naam Derbi de Barcelona. FC Barcelona werd begin 2010 door de IFFHS verkozen tot beste ploeg over de periode 1991-2009.

Voor de Catalaanse bevolking werd in de jaren van het strenge regime van Franco de club het absolute symbool van hun eigen identiteit en drang naar onafhankelijkheid. Dat is het tot op de dag van vandaag gebleven.

Voor de club speelden onder anderen Bernd Schuster, Diego Maradona, Hristo Stoichkov, Gheorge Hagi, Ladislao Kubala, Michael Laudrup, Romario, Ronaldo, Luís Figo, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Rivaldo, Ronaldinho, Lionel Messi, Xavi, Carles Puyol en Andrés Iniesta. Johan Cruijff behaalde met de club grote successen. Als speler behaalde Cruijff weinig tastbare prijzen, slechts één kampioenschap in 1974 en eenmaal de Spaanse beker (de Copa del Rey - in de tijd van dictator Franco nog Copa del Generalissimo geheten), maar zijn spel staat voor altijd bij de supporters in het geheugen gegrift. Later, toen Cruijff coach was, formeerde hij een elftal dat bekend kwam te staan als het Dream Team. Het hoogtepunt van dit team was het winnen van de Europacup I in 1992, tegenwoordig Champions League genaamd.

Frank Rijkaard, in 2003 aangesteld als coach, wist een team te creëren dat het team van Cruijff evenaarde door naast de landskampioenschappen van 2005 en 2006 ook de UEFA Champions League van 2006 te winnen. Ook het team dat onder leiding stond van Josep Guardiola werd vaak vergeleken met het Dream Team. In de laatste zeven jaar werd Barcelona vijf maal kampioen in de Primera División en in zowel 2009, 2011 als 2015 won het de Champions League. In 2009 slaagde het er als enige Spaanse club ooit in om de treble te winnen (Landskampioenschap, Beker en Champions League), een huzarenstukje dat in 2015 werd overgedaan en waar geen enkele Europese club twee keer in slaagde. FC Barcelona is de enige club in Europa die vanaf de instelling van Europees voetbal in 1955 elk jaar aan een van de toernooien deelnam.

Omni-sportvereniging

De club is een omni-sportvereniging. Ook in het basketbal (FC Barcelona Bàsquet), het handbal (FC Barcelona Handbol) en het rolhockey (FC Barcelona Hoquei) is FC Barcelona erg succesvol, zowel nationaal als Europees. Verder zijn bij FC Barcelona ook veldhockey, atletiek, volleybal, rugby, softbal, wielrennen, vrouwenvoetbal, zaalvoetbal en ijshockey vertegenwoordigd, hoewel niet allemaal op hoog niveau. De bekendste slogan van FC Barcelona is Més que un club (Meer dan een club in het Catalaans), gezien het veelzijdige karakter van de club - het aantal sporten dat ze vertegenwoordigt en de plaats die de club inneemt in Catalonië.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van FC Barcelona voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Bestand:Player FC Barcelona 1903 year.jpg
FC Barcelona in 1903

FC Barcelona is opgericht op 29 november 1899 door de Zwitser Johan Joan Gamper. De eerste jaren speelden vooral Zwitsers, landgenoten van Gamper, en Engelsen in het eerste elftal. Begin jaren twintig van de twintigste eeuw beleefde Barça de eerste succesvolle periode met diverse prijzen. Ricardo Zamora, Josep Samitier en Paulino Alcántara waren in die tijd de grote sterren.

Met het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog en het aan de macht komen van Franco, was er lange tijd sprake van een sterke onderdrukking van de nationalistische gevoelens bij bevolkingsgroepen als Catalanen. Franco veranderde de naam van FC Barcelona zelfs in het Spaanse Club Futbol de Barcelona. Juichen voor de eigen club FC Barcelona was voor veel Catalanen een manier om hun gevoelens te uiten. In de jaren vijftig kende FC Barcelona weer grote successen. Onder de Slowaakse trainer Ferdinand Daučík, de Argentijnse trainer Helenio Herrera en de sterspelers Ladislao Kubala en Luis Suárez Miramontes domineerde Barça in Spanje en in het Jaarbeursstedenbekertoernooi. De verloren Europacup I finale van 1961 tegen Benfica betekende het einde van deze succesperiode. De komst van Rinus Michels, Johan Cruijff en Johan Neeskens in de jaren zeventig brachten nieuwe successen met zich mee voor FC Barcelona, met als hoogtepunt de landstitel van 1975. De jaren tachtig verliepen wisselend voor Barça, maar toen Johan Cruijff in 1988 terugkeerde als coach bij de club, begon de meest succesvolle periode uit de geschiedenis. Onder leiding van Cruijff won het fameuze Dream Team onder andere vier landstitels en de Europacup I. Ook onder de Engelsman Bobby Robson en de derde Nederlandse coach Louis van Gaal bleef FC Barcelona succesvol. In 1992 kreeg de club het Creu de Sant Jordi, een van de hoogste onderscheidingen van de Catalaanse regering.

Na een mindere periode aan het begin van de 21ste eeuw, was het in 2005 opnieuw een Nederlander, Frank Rijkaard, die Barça weer naar successen leidde in de vorm van de landstitel en de Supercopa de España. In 2006 werden de landstitel en de Supercopa geprolongeerd, terwijl ook de UEFA Champions League werd gewonnen. Nadat de seizoenen 2006/07 en 2007/08 prijsloos bleven, werd trainer Rijkaard vervangen door Josep Guardiola. Guardiola kende een uiterst succesvol debuutjaar als coach van FC Barcelona met de nationale dubbel (landstitel en Copa del Rey) en de Champions League in 2009, later dat jaar gevolgd door de Supercopa, de UEFA Supercup en de wereldbeker voor clubteams.

FC Barcelona is de eerste club die alle zes clubelftal bekers in een jaar won. Het won in 2009 de Champions League, het landskampioenschap, de Spaanse beker, de Europese Supercup, de Spaanse Supercup en het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs.

In 2010 prolongeerde FC Barcelona de landstitel en de Spaanse Supercup onder leiding van Guardiola.

Johan Cruijff noemde het kampioensteam onder leiding van Guardiola een verbeterde versie van het fameuze Dream Team.[1]

Bestand:Deportivobarcelona.jpg
Deportivo de La Coruña vs. FC Barcelona.

In 2011 won het voor het 3e jaar op rij de landskampioenschap, hun 21e titel in totaal. Ook werd in datzelfde jaar de Champions League gewonnen.

Algemeen

Bestuur

FC Barcelona wordt bestuurd door een president. Deze president wordt iedere vier jaar gekozen door de leden van FC Barcelona, de socios. Iedere kandidaat moet voorafgaand aan de verkiezingen een bepaald aantal handtekeningen van medestanders inleveren bij de club om mee te mogen doen. De kandidaten met voldoende handtekeningen starten vervolgens hun verkiezingscampagne, waarin meestal specifieke nieuwe stervoetballers of trainer worden beloofd aan de leden. Uiteindelijk mogen alle socios op de verkiezingsdag hun stem uitbrengen op het terrein van FC Barcelona. De verkiezingsopkomst is regelmatig aanmerkelijk hoger dan bij de verkiezingen voor het bestuur van Catalonië of Spanje. De winnaar van de verkiezingen is de president van FC Barcelona gedurende volgende vier jaar en mag een bestuur formeren. Wanneer bij de verkiezingen naast de zittende president geen andere kandidaten zijn, wordt de ambtstermijn van de zittende president automatisch met vier jaar verlengd. Een president mag tegenwoordig slechts twee opeenvolgende ambtstermijnen vervullen. De huidige president is Josep Maria Bartomeu.

Aanhang

Supporters

De supporters van FC Barcelona worden gewoonlijk in Spanje culés (enkelvoud: culé) genoemd, wat letterlijk konten betekent in het Catalaans. De oorsprong hiervan ligt verankerd in de historie van FC Barcelona. Voordat de stadions Camp de Les Corts (1922-1957) en Camp Nou (1957-heden) de thuishavens van FC Barcelona werden, speelde de club zijn thuiswedstrijden in stadion L'Escopidora (1909-1922). Rondom dit veld stonden muren, en de supporters die geen kaartje konden betalen gingen dan meestal op de muren rondom het veld zitten om alsnog de wedstrijd te zien. Deze supporters waren over het algemeen het meest fanatiek. Zittend op de buitenmuren van stadion Escopidora was hun achterwerk zichtbaar voor mensen buiten het stadion. Deze noemden die mensen op de muren "culés = konten". Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds het geval en waarschijnlijk zal dat steeds zo blijven. Een van de meest fanatieke supportersgroeperingen van FC Barcelona is de Boixos Nois.

De Boixos Nois staat bekend als radicaal en gewelddadig en de Boixos Nois definiëren zich zelf dan ook als hooligans. De groepering gebruikt een buldog als het logo. De grote vijanden van de Boixos Nois zijn traditioneel de Ultra Sur van Real Madrid en de Brigadas Blanquiazules van RCD Espanyol. De Boixos Nois werd begin jaren tachtig van de twintigste eeuw opgericht als een linksgeoriënteerde groeping. De naam is een samenvoeging van het Catalaanse boig wat "gek" betekent en van Can Boixeres, de wijk nabij het stadion Camp Nou waar de groep vaak samenkomt rondom wedstrijden. Nois is Catalaans voor "jongens". De Boixos Nois hielden zich voornamelijk op achter het doel aan de noordzijde van Camp Nou. In de 21ste eeuw is de Boixos Nois een groep zonder overeenkomstige politieke inslag en zowel linksgeoriënteerden als nationalistische skinheads maken deel uit van de groepering. Onder clubpresident Joan Gaspart had de Boixos Nois veel privileges en was er veel overlast van de groepering. Gaspart durfde echter niet in te grijpen. Kort na zijn verkiezing tot clubpresident in 2003, ging Joan Laporta wel de strijd aan met de Boixos Nois. Hij schafte de gratis tickets voor de groepering af en voerde een nultolerantie in tegenover supportersgeweld. De Boixos Nois waren niet blij met de maatregelen van Laporta en de president ontving verschillende doodsbedreigingen. Leuzen als Laporta, we gaan je vermoorden. Camp Nou is ons huis, het graf is het jouwe. Je raakt niet van ons af, klootzak werden met graffiti op een muur van zijn huis aangebracht. Uiteindelijk had de aanpak van Laporta toch succes.

Fanclubs

FC Barcelona heeft 1.337 officiële fanclubs (februari 2010), ook wel peñas of penyas genoemd. De club heeft de fanclubs onderverdeeld naar 35 geografische zones: de stad Barcelona (1-2), Catalonië (3-17), Spanje (18-33) en de wereld (34). Iedere fanclub heeft zijn eigen registratienummer. In België zijn er drie officiële fanclubs, "Penya Barcelonista Casal Català Brussel·les" (Brussel, n.550), "Peña Barcelonista de Bruselas Saintguidon" (Brussel, n.1420) en "Penya Fanatiek FC Barcelona" (Genk, n.1519). Nederland telt twee fanclubs; "Fan Club Barcelona", officieel "Fan Club Barcelona de Rosmalen" (n.1323, dat onder andere een eigen website heeft, ieder kwartaal een tijdschrift uitgeeft en reizen organiseert naar wedstrijden van FC Barcelona) en "Penya La Máquina Blaugrana" (n.1532) die in Zutphen is gevestigd. Naast Spanje, België en Nederland zijn er ook fanclubs in Bosnië-Herzogowina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Kosovo, Oekraïne, Polen, Portugal, Rusland, Zweden en Zwitserland in Europa. In Afrika in Burkina Faso, Gambia, Guinee, Kameroen, Mali, Marokko, Sierra Leone en Senegal. In Amerika in Argentinië, Brazilië, Chili, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Panama, Peru, Venezuela en Verenigde Staten. In Azië in China, Japan, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten. In Oceanië in Australië en Nieuw-Caledonië.[2]

Logo en tenue

Bestand:Barçabus.JPG
Het clublogo, hier op de bus van FC Barcelona tijdens de kampioensviering in 2006 (op de bus staand van links naar rechts: Ludovic Giuly, Juliano Belletti, Samuel Eto'o)

Het clublogo van FC Barcelona, ook wel escudo genoemd, heeft in de loop der jaren vele veranderingen ondergaan. In de beginjaren speelde de club met het wapen van de stad Barcelona op het shirt met daarboven de afbeelding van een vleermuis. Hierbij verwees de vleermuis, die ook afgebeeld staat op de wapens van Palma de Mallorca en Valencia (en de lokale voetbalclubs Valencia CF en UD Levante), naar de overwinning van graaf Jaume I de Veroveraar op de Moren in de dertiende eeuw. Volgens de overlevering zou destijds een vleermuis op de helm van de graaf zijn gaan zitten, een teken van bescherming en oplettendheid.

In 1913 kreeg FC Barcelona, in navolging van Engelse voetbalclubs, een eigen clublogo. Het clublogo omvat de olla met daarin drie vlakken en een middenbaan.

  • De olla (etenspot) zou door Joan Gamper, oprichter van de club, zijn geïntroduceerd als verwijzing naar de etenspot van bouwvakkers. Deze etenspot was tijdens de lunch het centrale punt en stond voor eenheid, plezier en gezelligheid. Gamper vond dat FC Barcelona eenzelfde rol moest gaan vervullen binnen de samenleving. De punten links en rechts aan het clublogo stellen handvatten voor, de onderste punt (in het verleden punten) het vuurtje onder de etenspot en de bovenste golven de kokende inhoud van de etenspot.
  • Het vlak linksboven toont een rood kruis op een witte achtergrond, het teken van Sant Jordi (Nederlands: Sint-Joris de Drakendoder), de beschermheilige van Catalunya.
  • Het vlak rechtsboven toont het patroon van de senyera, de vlag van het oude koninkrijk Aragón en het oude graafschap Barcelona: vier rode banen op een gele achtergrond.
  • Het onderste vlak toont de clubkleuren van FC Barcelona, donkerblauw en granaatrood (de kleuren van FC Basel, zie Johan Joan Gamper), met daarop een beige voetbal, verwijzend naar de belangrijkste sport binnen de club.
  • De middenbaan toont de letters 'FCB', verwijzend naar de naam van de club, op een goudgele achtergrond. De middenbaan heeft in de loop der jaren de meeste veranderingen ondergaan wat betreft kleur (in het verleden onder meer wit) en wat betreft opschrift (tijdens de Franco-tijd het verspaanste "C de FB").

Shirt

Datum Naam
1982-1992 Meyba
1992-1998 Kappa
1998- Nike

Sponsors

Tot 1 juni 2011 weigerde FC Barcelona commerciële shirtsponsoring. Sinds 2005 bevindt zich op de linkerarm wel het logo van sponsor TV3, een Catalaanse televisiezender. In 2006 sloot de club een overeenkomst voor vijf jaar met Unicef met de slogan Barça, meer dan een club, een nieuwe wereldwijde hoop voor kwetsbare kinderen, waarbij FC Barcelona de organisatie jaarlijks met een bedrag van 1,5 miljoen euro steunt en bovendien het recht heeft het embleem van Unicef af te beelden op wedstrijd- en trainingskleding. Hier is ook hun slogan, "Barça, més que un club", uit afgeleid. Unicef kan hierdoor beschouwd worden als de eerste shirtsponsor in de geschiedenis van de club. Vanaf 1 juni 2011 staat de naam van de Qatar Foundation op het shirt. Hiermee wordt dit bedrijf de eerste 'echte' shirtsponsor in de geschiedenis van de club. Qatar Airways zal minstens tot en met het seizoen 2016 - 2017 op het shirt staan. De Catalaanse club is in overleg met de Qatarese overheid voor een bedrag van €60.000.000 per jaar. Per 1 juli 2017 prijkt de naam van het Japanse elektronica concern Rakuten op het shirt van Barcelona.[3]

De volgende bedrijven hebben momenteel sponsorcontracten met FC Barcelona:

Spelerskern 2017–2018

Nr. Naam Nationaliteit Geboortedatum Vorige club Opgeleid bij FC Barcelona
Keepers
1 Marc-André ter Stegen Vlag van Duitsland Duitsland
rel=nofollow
30-04-1992 Duitsland Bor. M'gladbach
13 Jasper Cillessen Vlag van Nederland Nederland 22-04-1989 Nederland AFC Ajax
25 Jordi Masip Vlag van Spanje Spanje 03-01-1989 Spanje UE Vilajuïga (huur) cantera FC Barcelona
Verdedigers
3 Gerard Piqué Vlag van Spanje Spanje 02-02-1987 Engeland Manchester Utd cantera FC Barcelona
2 Nélson Semedo Vlag van Portugal Portugal 16-11-1993 Portugal Benfica
18 Jordi Alba Vlag van Spanje Spanje 21-03-1989 Spanje Valencia CF cantera FC Barcelona
19 Lucas Digne Vlag van Frankrijk Frankrijk 20-07-1993 Frankrijk PSG
22 Aleix Vidal Vlag van Spanje Spanje 21-08-1989 Spanje Sevilla FC
23 Samuel Umtiti Vlag van Frankrijk Frankrijk 14-11-1993 Frankrijk Olympique Lyon
24 Yerry Mina Vlag van Colombia Colombia 23-09-1994 Vlag van Brazilië Palmeiras
25 Thomas Vermaelen Vlag van België België 14-11-1985 Engeland Arsenal
Middenvelders
4 Ivan Rakitić Vlag van Kroatië Kroatië
rel=nofollow
10-03-1988 Spanje Sevilla FC
5 Sergio Busquets Aanvoerder 3 Vlag van Spanje Spanje 16-07-1988 cantera FC Barcelona
6 Denis Suárez Vlag van Spanje Spanje 06-01-1994 Spanje Villarreal CF
7 Arda Turan Vlag van Turkije Turkije 30-01-1987 Spanje Atlético Madrid
8 Andrés Iniesta Aanvoerder Vlag van Spanje Spanje 11-05-1984 cantera FC Barcelona
12 Rafinha Vlag van Brazilië Brazilië 12-02-1993 Spanje Celta Vigo (huur) cantera FC Barcelona
15 Paulinho Vlag van Brazilië Brazilië 25-07-1987 China Guangzhou Evergrande
16 Sergi Samper Vlag van Spanje Spanje 20-01-1995 cantera FC Barcelona
20 Sergi Roberto Vlag van Spanje Spanje 07-02-1992 cantera FC Barcelona
21 André Gomes Vlag van Portugal Portugal 30-07-1993 Spanje Valencia CF
Aanvallers
9 Luis Suárez Vlag van Uruguay Uruguay 24-01-1987 Engeland Liverpool
10 Lionel Messi Aanvoerder 2 Vlag van Argentinië Argentinië 24-06-1987 cantera FC Barcelona
14 Philippe Coutinho Vlag van Brazilië Brazilië 12-06-1992 Engeland Liverpool
17 Paco Alcácer Vlag van Spanje Spanje 30-08-1993 Spanje Valencia CF
11 Ousmane Dembélé Vlag van Frankrijk Frankrijk 15-05-1997 Duitsland Borussia Dortmund
Aanvoerder = Aanvoerder

Op de selectie van FC Barcelona B mag ook een beroep worden gedaan.

Technische staf

Functie Naam Nationaliteit
Coach Ernesto Valverde Tejedor Vlag van Spanje Spanje
Assistent-coach Jon Aspiazu Vlag van Spanje Spanje
Keeperstrainer Joan Barbarà Vlag van Spanje Spanje

Erelijst

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
Wereldkampioenschap voetbal voor clubs 3x 2009, 2011, 2015
Europacup I / UEFA Champions League 5x 1992, 2006, 2009, 2011, 2015
Europacup II 4x 1979, 1982, 1989, 1997
UEFA Super Cup 5x 1992, 1997, 2009, 2011, 2015
Jaarbeursstedenbeker 3x 1958, 1960, 1966, 1971 (winst van beslissingswedstrijd én het behouden van de originele Jaarbeursstedenbeker tegen Leeds United)
Kleine Wereldbeker 1x 1957
Copa Latina 1x 1949
Nationaal
Spaans landskampioenschap 25x 1929, 1945, 1948, 1949, 1952, 1953, 1959, 1960, 1974, 1985, 1991, 1992, 1993, 1994, 1998, 1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018
Copa del Rey 30x 1910, 1912, 1913, 1920, 1922, 1925, 1926, 1928, 1942, 1951, 1952, 1953, 1957, 1959, 1963, 1968, 1971, 1978, 1981, 1983, 1988, 1990, 1997, 1998, 2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018
Supercopa 12x 1983, 1991, 1992, 1994, 1996, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016
Copa de la Liga 2x 1983, 1986
Regionaal
Catalaans kampioen 22x 1902, 1903, 1905, 1909, 1910, 1911, 1916, 1919, 1920, 1921, 1922, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1930, 1931, 1932, 1935, 1936, 1938
Copa de los Pirineos 4x 1910, 1911, 1912, 1913
Lliga Mediterrània 1x 1937
Copa Catalunya 8x 1991, 1993, 2000, 2003, 2004, 2007, 2013, 2014
Supercopa de Catalunya 2x 2014, 2018
Vriendschappelijke toernooien
Trofeu Joan Gamper 38x 1966, 1967, 1968, 1969, 1971, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980, 1983, 1984, 1985, 1986, 1988, 1990, 1991, 1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015
Trofeo de Carranza 3x 1961, 1962, 2005

FC Barcelona in Europa

Zie Lijst van Europese wedstrijden van FC Barcelona voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Barcelona speelt sinds 1955 onafgebroken in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

Champions League
1992/93, 1993/94, 1994/95, 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2018/19
Europacup I
1959/60, 1960/61, 1974/75, 1985/86, 1991/92
Europa League
-
Europacup II
1963/64, 1968/69, 1971/72, 1978/79, 1979/80, 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1984/85, 1988/89, 1989/90, 1990/91, 1996/97
UEFA Cup
1972/73, 1973/74, 1975/76, 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1986/87, 1987/88, 1995/96, 2000/01, 2003/04
Intertoto Cup
-
Jaarbeursstedenbeker
1955/58, 1958/60, 1960/61, 1961/62, 1962/63, 1964/65, 1965/66, 1966/67, 1967/68, 1969/70, 1970/71
UEFA Super Cup
1979, 1982, 1989, 1992, 1997, 2006, 2009, 2011

Resultaten

Per seizoen

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen
  I II III IV      
1929 1       Primera División 25 Voorheen voetbalde FC Barcelona in het Campionat de Catalunya, een kampioenschap dat in 1940 definitief verdween.
1929/30 2       Primera División 23
1930/31 4       Primera División 21
1931/32 3       Primera División 24
1932/33 4       Primera División 19
1933/34 9       Primera División 16
1934/35 6       Primera División 24
1935/36 5       Primera División 24
1936/37       Spaanse Burgeroorlog
1937/38       Spaanse Burgeroorlog
1938/39       Spaanse Burgeroorlog
1939/40 10       Primera División 19
1940/41 3       Primera División 27
1941/42 12       Primera División 19
1942/43 3       Primera División 32
1943/44 6       Primera División 28
1944/45 1       Primera División 39
1945/46 2       Primera División 35
1946/47 4       Primera División 31
1947/48 1       Primera División 37
1948/49 1       Primera División 37
1949/50 5       Primera División 29
1950/51 4       Primera División 35
1951/52 1       Primera División 43
1952/53 1       Primera División 42
1953/54 2       Primera División 36
1954/55 2       Primera División 41
1955/56 2       Primera División 47
1956/57 2       Primera División 39
1957/58 3       Primera División 38
1958/59 1       Primera División 51
1959/60 1       Primera División 46
1960/61 4       Primera División 32
1961/62 2       Primera División 40
1962/63 7       Primera División 31
1963/64 2       Primera División 42
1964/65 6       Primera División 32
1965/66 3       Primera División 38
1966/67 2       Primera División 42
1967/68 2       Primera División 39
1968/69 3       Primera División 36
1969/70 4       Primera División 35
1970/71 2       Primera División 43
1971/72 3       Primera División 43
1972/73 2       Primera División 46
1973/74 1       Primera División 50
1974/75 3       Primera División 37
1975/76 2       Primera División 43
1976/77 2       Primera División 45
1977/78 2       Primera División 41
1978/79 5       Primera División 38
1979/80 4       Primera División 38
1980/81 5       Primera División 41
1981/82 2       Primera División 45
1982/83 4       Primera División 44
1983/84 3       Primera División 48
1984/85 1       Primera División 53
1985/86 2       Primera División 45
1986/87 2       Primera División 63
1987/88 6       Primera División 39
1988/89 2       Primera División 57
1989/90 3       Primera División 51
1990/91 1       Primera División 57
1991/92 1       Primera División 55
1992/93 1       Primera División 58
1993/94 1       Primera División 56
1994/95 4       Primera División 46
1995/96 3       Primera División 80
1996/97 2       Primera División 90
1997/98 1       Primera División 74
1998/99 1       Primera División 79
1999/00 2       Primera División 64
2000/01 4       Primera División 63
2001/02 4       Primera División 64
2002/03 6       Primera División 56
2003/04 2       Primera División 72
2004/05 1       Primera División 84
2005/06 1       Primera División 82
2006/07 2       Primera División 76
2007/08 3       Primera División 67
2008/09 1       Primera División 87
2009/10 1       Primera División 99
2010/11 1       Primera División 96
2011/12 2       Primera División 91
2012/13 1       Primera División 100
2013/14 2       Primera División 87
2014/15 1       Primera División 94
2015/16 1       Primera División 91
2016/17 2       Primera División 90
2017/18 1       Primera División 93

Grafiek van resultaten sinds 1929

1
2
4
3
4
9
6
5
x*
x*
x*
10
3
12
3
6
1
2
4
1
1
5
4
1
1
2
2
2
2
3
1
1
4
2
7
2
6
3
2
2
3
4
2
3
2
1
3
2
2
2
5
4
5
2
4
3
1
2
2
6
2
3
1
1
1
1
4
3
2
1
1
29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99
Primera División
2
4
4
6
2
1
1
2
3
1
1
1
2
1
2
1
1
2
1
00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Primera División
* Van 1937 t/m 1939 werd er geen competitie gespeeld wegens de Spaanse burgeroorlog

Aanvoerders

(Ex-)spelers en trainers

Zie Lijst van spelers van FC Barcelona voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zie Lijst van trainers van FC Barcelona voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met FC Barcelona op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow