Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Handtekening

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een handtekening oftewel ondertekening oftewel autogram oftewel signatuur oftewel informeel poot oftewel krabbel is de met de hand geschreven naam die iemand plaatst onderaan een brief of document.

De handtekening geeft aan dat men de inhoud van de tekst kent. Dit is vooral van belang bij documenten die niet met de hand geschreven zijn, zoals overschrijvingen en contracten. Met het zetten van de handtekening zegt men als het ware: "Hier ben ik het mee eens".

Aan bekende personen wordt vaak een handtekening als souvenir gevraagd.

Handtekeningen van
Carl Marx.

Zegel

Voordat in de 16e eeuw geleidelijk aan handtekeningen in gebruik kwamen, werd de authenticiteit van een document gewaarborgd door middel van een zegel.

Elektronische handtekening

Voor elektronische documenten kan ook een elektronische handtekening gebruikt worden om aan te tonen dat de schrijver de genoemde persoon is. Bij het doen van een belastingaangifte met de computer gebruikt de belastingdienst zo'n elektronische handtekening in plaats van een gewone handtekening. Een elektronische handtekening is pas van kracht, nadat de gebruiker hem via een formulier met zijn gewone handtekening heeft bekrachtigd.

Gebruiken rond handtekeningen

Bij het ondertekenen van internationale verdragen krijgt elke verdragspartner een ondertekende kopie. In veel gevallen krijgt elke verdragspartner volgens eeuwenoud diplomatiek gebruik een officiële kopie waarin de handtekening van zijn eigen land bovenaan staat. Op die manier werden politieke gevoeligheden ten aanzien van rang en stand vermeden. Dit gebruik heet alternaat.

Zie ook