Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Verkiezing

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een verkiezing is een methode waarbij een aantal personen, de kiesgerechtigden, door middel van een stemming bepaalt aan wie een bepaalde functie, post of titel moet worden toegekend.

Door middel van verkiezingen wordt bijvoorbeeld uitgemaakt wie of wat "de beste" is, bijvoorbeeld bij het Eurovisiesongfestival of bij de Miss Worldverkiezingen.

Ook in de politiek vinden veel verkiezingen plaats, met name in democratische landen.
Men kiest daarbij een politieke partij met een bepaalde politieke visie, binnen het politiek spectrum.

Politieke verkiezingen

In het staatsrecht wordt bepaald wat de waarde is van politieke verkiezingen, m.a.w. wat het staatsrechterlijke gevolg is van de uitslag van de politieke verkiezing. In de meeste landen vinden de verkiezingen periodiek plaats, tenzij er zich bijzondere omstandigheden hebben voorgedaan, zoals de val van een kabinet. Een uitzondering vormt de verkiezing voor het Lagerhuis in het Verenigd Koninkrijk. De zittende regering kan namelijk de datum van deze verkiezing binnen bepaalde grenzen zelf vaststellen.

De verschillende overheden houden periodiek verkiezingen, tenzij bijvoorbeeld voortijdig een kabinet valt.

Europa

In de Europese Unie worden regelmatig Europese verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement.

Trivia

Verkiezing staat dus voor het verkiezen, wat ook gebruikt wordt in de zin van : "Naar eigen verkiezing handelen".

Zie ook

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Elections op Wikimedia Commons.

rel=nofollow