Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo is de titel van het boek uit 1978 over de jonge Berlijnse heroïneprostituée Christiane Felscherinow. geschreven door Kai Hermann en Horst Rieck, die voor het Duitse weekblad Der Stern werkten. Zij hadden Felscherinow bij een rechtszaak ontmoet waarin zij moest getuigen over haar drugsverslaving en haar ervaringen als heroïne-hoertje en besloten haar verhaal te documenteren. Felscherinow werd door de twee intensief ondervraagd over haar leven en de gesprekken werden op tape opgenomen. Die tapes werden vervolgens tot een boek verwerkt.

Inhoud

In het boek wordt de situatie van drugsverslaafde kinderen en jongeren beschreven naar het voorbeeld van de destijds 14-jarige Felscherinow. De titel slaat op het Berlijnse Station Berlin Zoologischer Garten (in het kort Bahnhof Zoo genoemd), dat in de Jaren zeventig en tachtig een ontmoetingsplaats voor de Berlijnse drugswereld was.

Het boek beschrijft minutieus de geschiedenis van het verslaafde meisje. Beschreven wordt de vicieuze cirkel van persoonlijke en sociale problemen, drugsverslaving, verhuftering, criminalisering en prostitutie. Aan het woord komen ook de familie en personen uit haar omgeving zoals maatschappelijk werkers, psychologen en politieagenten. Christiane Felscherinow groeide op in de Berlijnse hoogbouwwijk Berlin-Gropiusstadt.

In eerste instantie liep het boek totaal niet, maar na publicatie door de Stern begon de verkoop te lopen. Later (in 1981) volgde de verfilming van het boek. Er bestonden plannen voor een tweede boek en Felscherinow bezit nog cassettebandjes met vervolginterviews, maar dit idee is een stille dood gestorven. Er wordt geschat dat Felscherinow ongeveer 1 miljoen mark aan haar verhaal verdiend heeft.

Het was het eerste boek over dit thema, waardoor het grote publiek inzichten kreeg in de drugsproblematiek. Na enkele uitgaven in Duitsland verschenen waren, is het in diverse talen vertaald. In het Nederlands is het verschenen onder de titel Christiane F, Verslag van een Junkie (ISBN 9023009770) in 1980.

Zie ook