Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo is een West-Duitse dramafilm uit 1981 onder regie van Uli Edel. Het verhaal is gebaseerd op dat uit het gelijknamige biografische boek van Kai Hermann en Horst Rieck, die dit schreven naar aanleiding van hun ontmoeting met de echte, toen nog vijftienjarige Christiane F(elscherinow). Hoofdrolspelers Natja Brunkhorst (als Christiane) en Thomas Haustein (als haar vriendje Detlev) waren destijds nog volstrekt onbekend.

De film won zowel een Goldene Leinwand als de prijs voor populairste film op het Montréal World Film Festival 1981.

Verhaal

Leeswaarschuwing — Onderstaande tekst bevat details van de plot en/of de afloop van het verhaal

Christiane Felscherinow (Brunkhorst) komt in 1974 via vrienden voor het eerst met drugs in aanraking. Een beginnende verslaving blijkt binnen een mum van tijd niet meer te stoppen. Om dit te bekostigen gaat Christiane op veertienjarige leeftijd de prostitutie in en maakt van Station Berlin Zoologischer Garten haar werkterrein. Haar vriendje Detlev (Haustein) prostitueert zich ook en helpt haar hierbij. Haar moeder hoort van haar verslaving als het al bijna te laat is. Als Christiane in de krant leest dat haar beste vriendin Babsi overleden is, is ze van afschuw vervuld. Op dat moment is Babsi de jongste persoon in Duitsland die aan heroïne gestorven is.

Achtergrond

De film is op de originele locaties gedraaid, deels met acteurs zonder ervaring. Regisseur Edel kreeg ondersteuning van David Bowie, bij wie Christiane aanwezig was bij een concert in Berlijn. In de film worden hiervan originele opnames vertoond. Bowie speelt zichzelf en treedt op met het nummer Station To Station.