Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wildernis (natuur)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De wildernis van Marble Mountain
en Taylorlake (VS).

Een wildernis oftewel woestenij is een woeste streek waar de natuur vrij spel heeft. Het is een omgeving op aarde die nog niet is aangetast of aangepast door menselijke activiteit.

De laatste tijd wordt het begrip echter ook steeds vaker gebruikt als een psychologisch begrip. Het duidt dan op gebieden die voor het oog natuurlijk lijken, ongeacht of dit gebied zijn die bijvoorbeeld door menselijk ingrijpen tot stand zijn gekomen.
Men spreekt dan ook wel over verwildering en verwilderd :

  • Woest of wild geworden (bijvoorbeeld : een verwilderd(e) hond / struikgwas).
  • Tuchteloos oftewel geen tucht kennen (bijvoorbeeld : deze kinderen zijn geheel verwilderd).
  • Verward (bijvoorbeeld : een verwilderde blik / verwilderd kijken).

Trivia

De term verwildering werd (spottend) ook gebruikt, doelend op de (groter wordende) invloed van Geert Wilders (rechts politicus).

Zie ook

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Wilderness op Wikimedia Commons