Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Natuurlijk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Natuurlijkheid oftewel natuurlijk zijn is gedefinieerd als van of gerelateerd aan natuur; dit heeft betrekking op beide definities van natuur: essentie ("de ware natuur") en de onaangeraakte wereld ("de kracht der natuur"). Natuurlijk betekent vaak "goed", "gezond", of "aan de menselijke natuur toebehorend". Het gebruik van deze uitdrukkingen kan worden betwijfeld, aangezien er bijvoorbeeld genoeg giftige planten zijn die schade aan kunnen richten.

Mensen hebben dus hun natuurlijke aard, die voor ieder persoonlijk is, maar ook is er een algemene aard van mensen, die natuurlijk is, oftewel overeenstemd met biologische eigenschappen. Zo kennen we ook homoseksualiteit, wat veelal wel geaccepteerd is, maar natuurlijk gezien tegennatuurlijk (onnatuurlijk) is, en in de zin ook blijven zal, namelijk heeft de natuur daar speciaal het samenvoegen van mannen en vrouwen bedacht. Dit bij dieren, mensen en planten. Natuurlijk betekent aangaande mensen meestal "bij die persoon horend / passend".

Zelfs het denken van mensen lijkt meer op het denken van de in de natuur levende dieren, dan mensen denken. Het ontwikkelde bewustzijn is namelijk het enige verschil. Het onderbewustzijn, geheugen, gevoel en het vermogen tot waarnemen, is er in beide gevallen wél, wat dan ook te herkennen is. Het bewustzijn komt echter voort uit eigen (merendeels bewuste) gewaarwordingen, die eveneens uit die overige (overeenkomende) factoren van het denken van mensen en dieren voort komen.

Zie ook