Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wereldreligie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:P religion.png

Een wereldreligie is een religie die aanspraak maakt op een universele waarheid. Daardoor zijn deze niet gebonden aan een bepaalde omgeving of etniciteit en kunnen zij zich wijd verspreiden. Andere karakteristieken worden echter soms ook meegenomen in het classificeren van een religie als een wereldreligie, zoals het historisch of filosofisch belang en het 'georganiseerd zijn' van de betreffende religie.

Er bestaan verschillende lijsten van wereldreligies. Een lijst van wereldreligies kan bepaalde vooroordelen van de samensteller(s) weergeven. Redenen hiervoor kunnen onder andere zijn dat aanhangers van een religie geneigd zijn hun eigen religie als een voorname religie te zien, en soms andere religies niet als (belangrijke) religie zien en erkennen.

Grootste, bekendste religies

Wanneer men als wereldreligies slechts de grootste en bekendste georganiseerde religies bedoelt, komt men vaak uit op de volgende lijst (gerangschikt naar grootte):

Historisch klassieke lijst van wereldreligies

De historisch klassieke lijst van wereldreligies is samengesteld door westerse wetenschappers, en is gebaseerd op het gepercipieerd belang van de religies, die zowel theologisch als werelds kan zijn. Naarmate deze wetenschappers meer blootgesteld werden aan de overige religies van de wereld buiten het jodendom en het christendom, groeide deze lijst van wereldreligies van een lijst van drie religies (christendom, jodendom en paganisme) naar de onderstaande lijst van twaalf wereldreligies op alfabetische volgorde.

Aanhang

De onderstaande lijst is een lijst van religies voor welke er grond bestaat ze als wereldreligie te kwalificeren, al worden sommige van deze religies soms door wetenschappers of andere religies niet als (wereld)religie erkend omdat er bijvoorbeeld geen formele organisatie met de religie samengaat, of omdat een religie als 'te klein' wordt gezien. De religies zijn gerangschikt per aantal aanhangers of volgelingen.[bron?]

 1. Christendom: 2,2 miljard
 2. Islam: 1,8 miljard
 3. Hindoeïsme 900 miljoen
 4. Boeddhisme: 376 miljoen
 5. Chinese traditionele religie: 394 miljoen - geen geünificeerde georganiseerde religie; het bevat elementen van taoïsme, Chinese volksreligie, confucianisme en traditionele religieuze praktijken die niet op religieuze geschriften gebaseerd zijn.
 6. Oorspronkelijke inheemse religies: 300 miljoen - geen geünificeerde georganiseerde religie, bevat een reeks van primair Aziatische traditionele of volksstam-religies, inclusief Sjamanisme.
 7. Afrikaanse traditionele religies: 100 miljoen - geen geünificeerde georganiseerde religie, bevat traditionele Afrikaanse religies zoals Yoruba, evenals diasporische religies als Santeria en Voodoo.
 8. Sikhisme: 23 miljoen
 9. Spiritisme: 15 miljoen - geen geünificeerde georganiseerde religie, bevat een variëteit aan geloven en praktijken, inclusief Umbanda.
 10. Jodendom: 14 miljoen
  • Conservatief: 4,5 miljoen
  • Seculier: 4,5 miljoen
  • Hervormd: 3,75 miljoen
  • Orthodox: 2 miljoen
  • Reconstructionisten: 150.000
 11. Bahá'í: 7 miljoen
 12. Jaïnisme: 4,2 miljoen
 13. Shintoïsme: 4 miljoen
 14. Cao Dai: 4 miljoen
 15. Falun Gong: (voor vervolgingen ongeveer 70 tot 100 miljoen; momenteel 2,1 miljoen)
 16. Tenrikyo: 2 miljoen
 17. Neopaganisme/Modern Heidendom: 1 miljoen (bevat onder meer:)
 18. Unitaristisch Universalisme: 800.000
 19. Rastafari: 600.000
 20. Scientology: 500.000
 21. Zoroastrianisme: Minder dan 200.000

Zie ook

Externe links

rel=nofollow