Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Digambar

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De digambaras (Sanskriet: दिगम्बर; met lucht gekleedden) is een groep jaïnistische monniken en nonnen. Zij beschouwen het ongekleed gaan als het symbool van de hoogste heiligheid. Dit wordt niet gezien als naaktheid; de ongeklede monnik gaat gekleed in de omgeving.

Digambaras wijden hun leven aan het uitputten van hun karma. Soms gebruiken ze al lopend een bezem om de grond waarop ze lopen schoon te vegen van kleine diertjes, zodat ze deze niet per ongeluk dood zullen trappen. Ook gebruiken ze soms een stukje stof en spannen dit voor hun mond, zodat ze niet per ongeluk vliegen of andere kleine insecten inademen.

Zie ook