Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Parlement

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een parlement vertegenwoordigt het volk en is een wetgevend lichaam. De naam is afgeleid van het Franse parler, wat "praten" betekent; een parlement is een gesprek, een discussie, dus een vergadering waar mensen discussiëren over zaken. Het parlement controleert alles wat de regering doet en heeft uiteindelijk het laatste woord. Een volksvertegenwoordiging heet alleen parlement in een parlementair systeem, haar tegenhanger in een presidentieel systeem wordt congres genoemd.

Veel landen hanteren het zogenaamde tweekamerstelsel:

In Nederland wordt de volkvertegenwoordiging de Staten-Generaal genoemd. Sinds 1814 is dit een parlement, in 1815 werd het gesplitst tot een tweekamerstelsel.

Vlaanderen koos voor het zogenaamde eenkamerstelsel, het Vlaams Parlement. Het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap fusioneerden hiertoe de twee volksvertegenwoordigende raden die bij de Belgische staatshervorming voorzien waren. De anderen gewesten en gemeenschappen hebben ook elk hun eigen parlement: Waals Parlement, Parlement van de Franse Gemeenschap, Parlement van de Duitstalige Gemeenschap, Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het Europees Parlement heeft één kamer. Sommigen willen een extra kamer met leden uit de nationale parlementen.

In België wordt de term "wetgevende kamers" gebruikt om naar de beide kamers van het parlement als aparte entiteiten te verwijzen.

In Duitsland zijn er ook twee wetgevende organen: de Bondsdag en de Bondsraad. Alleen de Bondsdag vormt echter het federale parlement. De Bondsraad wordt als een afzonderlijke instelling beschouwd.

Lijst van parlementen


Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Legislatures op Wikimedia Commons.

rel=nofollow