Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Periodiek (tijd)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als iets zich periodiek voordoet ofwel periodiciteit vertoont, dan wil dat zeggen dat het zich op min of meer regelmatige tijdstippen herhaalt.

In de praktijk blijken veel zaken in deze zin een periodiek karakter te hebben. Vanzelfsprekende voorbeelden zijn verschijnselen die te maken hebben met de seizoenen en met de wisselingen van dag en nacht. Zo is het vallen van de bladeren een periodiek verschijnsel dat zich jaarlijks (gedurende een aantal weken) voordoet.

Betalingen hebben ook zeer vaak een periodiek karakter. Enkele voorbeelden zijn: huur, abonnementen, aflossingen, lidmaatschappen van verenigingen en energie-rekeningen.

Ook een overweldigende meerderheid van de sportevenementen heeft een periodiek, regelmatig terugkerend, karakter. Enkele voorbeelden zijn: EK voetbal (vierjaarlijks), Wereldkampioenschap voetbal (vierjaarlijks), Olympische Spelen (vierjaarlijks), Tour de France (jaarlijks), WK schaatsen (3 keer in iedere vier jaar).

Een voorbeeld van een niet-periodiek sportevenement is de Elfstedentocht. Het is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden of dit evenement wordt georganiseerd of niet.

Bij vrouwen is de menstruatie periodiek.

In de meeste landen worden, als zich geen bijzondere omstandigheden zoals de val van een kabinet voordoen, periodiek verkiezingen georganiseerd.

Veel tijdschriften verschijnen periodiek. Om die reden wordt (met een metonymie) een tijdschrift vaak 'een periodiek' genoemd.

rel=nofollow