Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Touwtrekken

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Touwtrekken is een sport, waarbij twee teams zo hard mogelijk aan de beide uiteinden van een sterk en dik touw proberen te trekken. Dit touw is gemarkeerd met 5 lintjes. In het midden een rood lint, dat de startpositie aangeeft. Op 4 meter aan beide zijden is er een lintje (geel in België en wit in Nederland) dat bepaalt hoever getrokken moet worden en op 5 meter van de middenlijn is er een lintje waarachter de eerste man moet plaatsnemen (zwart in België, blauw in Nederland). Het team dat het andere team zover trekt, dat het 4 meter lintje over de middellijn heen komt, heeft gewonnen.

Geschiedenis

De oudste bewijzen voor de sport zijn gevonden in Aziatische landen, waar in de prehistorische tijden touwtrekwedstrijden deel waren van oude ceremonies en erediensten. In Korea bijvoorbeeld organiseerden men touwtrekwedstrijden tussen dorpen om een goede oogst te voorspellen. Later in de geschiedenis werd touwtrekken niet langer verbonden met rituele ceremonies, maar ontwikkelde het zich tot een zuivere fysieke krachtsport. Reliëfvoorstellingen op een muur in de graftombe van Mereraku in Sakkara (Egypte) tonen aan dat touwtrekken al bestond in 2500 v.Chr. In West-Europa start de geschiedenis van het touwtrekken rond het jaar 1000, in de verhalen van de heldhaftige kampioenen uit Scandinavië en Duitsland.

In de vijftiende eeuw was touwtrekken een populair tijdverdrijf tijdens toernooien op Franse kastelen en later tijdens toernooien in Groot-Brittannië. De sport was een olympische sport en werd beoefend op de Olympische Spelen van 1900 tot en met 1920. Alhoewel het in die jaren een onderdeel vormde van het atletiekprogramma, beschouwt het IOC het touwtrekken nu als een aparte olympische sport.[1] Toen het IOC in 1920 besloot het aantal deelnemers aan de Olympische Spelen te verminderen, werd touwtrekken van het programma afgevoerd. Deze beslissing hield de ontwikkeling van touwtrekken op internationaal niveau tijdelijk tegen. Echter, op nationaal niveau bleef de organisatie van de sport groeien.

In 1933 werd de Zweedse Touwtrek Bond opgericht, een voorbeeld dat later gevolgd werd door andere Europese landen. Door het toenemende aantal nationale bonden namen de wens en de noodzaak tot internationale wedstrijden snel toe.

Op 2 juni 1955 werd de eerste (officiële) touwtrekvereninging opgericht van Nederland, pas in 1959 werd de Nederlandse Touwtrekbond opgericht (NTB). De NTB is ontstaan uit de Achterhoekse touwtrekbond.

Spel

Als spel wordt touwtrekken veel beoefend.

  • tijdens dorpsfeesten,
  • zeskampen
  • als onderdeel van recreatieactiviteiten op campings
  • tijdens schoolreisjes

Sport

Er zijn verschillende Klassen de 560 KG 640 KG 680 Kg en de 720 KG deze zijn weer ingedeeld in A en B poules De kilogrammen staan voor het maximale gewicht wat je met 8 man mag wegen. Als je hierover heen gaat met een paar kilo kun je het er misschien nog afrennen met warming up, anders moet er 1 (of meer) mensen van het touw af. De sport Touwtrekken is er in 2 verschillende soorten, Indoor en Outdoor.

  • Indoor

Indoor touwtrekken gebeurt op rubber matten en meestal in Gymzalen. De 'Trekkers'hebben sportschoenen aan met goede zolen die veel grip op de rubber matten hebben. De scheidsrechter geeft aan wanneer het trekken kan beginnen

  • Outdoor

Outdoor trekken kan eigenlijk overal gebeuren. Meestal op een grasweide en het liefst op vlakke grond. Het touw is 40 meter lang en aan beide kanten van het touw staat een team. De scheidsrechter geeft aan wanneer het trekken kan beginnen. Het schoeisel voor buiten is heel anders dan binnen. Meestal zie je een soort Ski-schoen met een metalen plaat als zool. deze plaat is zeer scherp en dus zeer geschikt om de grond 'in te komen'

TWIF - Tug Of War International Federation

TWIF is de internationale touwtrekfederatie en is het overkoepelende orgaan van alle touwtrekbonden samen. TWIF ontstond aan het eind van de jaren 50. Tijdens die eerste tien tot vijftien jaar viel er weinig beweging waar te nemen. Halverwege de jaren 70 sloten zich de eerste niet-Europese landen aan bij TWIF en kwam alles in een stroomversnelling. Met de groei verbeterde ook de structuur, steeds meer landen sloten zich bij de organisatie aan. Momenteel telt TWIF ongeveer 50 aangesloten landen, met vertegenwoordigingen op alle continenten.

Figuurlijk gebruik

De term 'touwtrekken' wordt ook figuurlijk/overdrachtelijk gebruikt in het dagelijks spraakgebruik, wanneer in een discussie of debat de beide opponenten een tegengestelde beslissing trachten af te dwingen of tegengestelde belangen verdedigen.

Externe links

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Tug of war op Wikimedia Commons

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: