Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Olympische Zomerspelen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Olympische Zomerspelen oftewel de Spelen van de Olympiade is een internationaal multisportevenement dat elke vier jaar wordt georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité. Een Olympische overwinning wordt wereldwijd gezien als de meest prestigieuze overwinning in een sport. Medailles worden uitgereikt in elk onderdeel, met een gouden medaille voor de eerste plaats, zilver voor de tweede en brons voor de derde, een traditie die gestart werd in 1904.

De Olympische ringen.

De Spelen zijn gegroeid van 43 onderdelen met minder dan 250 mannen uit veertien landen in 1896 tot meer dan 300 onderdelen voor meer dan 11.000 sporters van beide geslachten uit meer dan 200 landen in 2008.

Deelnemers worden aangemeld door het Nationaal Olympisch Comité (NOC) van hun land. Nationale volksliederen en vlaggen begeleiden de medailleceremonies en tabellen die het aantal gewonnen medailles per land aangeven worden veel gebruikt. In het algemeen worden alleen erkende landen gerepresenteerd, maar enkele niet erkende landen is het toegestaan deel te nemen. De Republiek China (Taiwan) heeft van het Internationaal Olympisch Comité toestemming gekregen deel te nemen onder de naam "Chinees Taipei" om de Volksrepubliek China niet te provoceren.

Kwalificatie

Kwalificatie regels voor elke Olympische sport worden opgesteld door de Internationale Federatie (IF) die de internationale competitie regelt.

Voor individuele sporten, kwalificeren deelnemers zich door een bepaalde plaats te behalen bij een grote internationale wedstrijd of op de ranglijst van de IF. Nationale Olympische Comités mogen een gelimiteerd aantal gekwalificeerde deelnemers aanmelden bij elk onderdeel (3 is een veelvoorkomend aantal) en de NOC bepaalt welke gekwalificeerde atleten mogen deelnemen als meer atleten de kwalificatie eis hebben gehaald. Veel onderdelen voorzien in een bepaald aantal wildcards, deze worden veelal gegeven aan atleten uit ontwikkelingslanden.

Landen kwalificeren teams voor teamsporten door het spelen van continentale kwalificatie toernooien. Elk continent krijgt een bepaald aantal plaatsen in het Olympisch toernooi. Het gastland krijgt meestal een automatische plaatsing voor het toernooi.

Sporten bij de Olympische Zomerspelen

Het IOC bepaalt per editie welke sporten er op het programma staan. In 2012 in Londen zijn dit 26 sporten die uiteen vallen in 36 disciplines.

Verdwenen sporten bij de Olympische Zomerspelen

De volgende sporten stonden ooit op het programma van de Olympische Spelen, maar zijn in de loop der jaren van het programma afgehaald:
Cricket, Croquet, Golf, Jeu de paume, Lacrosse, Motorbootracen, Pelota, Polo, Rackets, Roque, Rugby, Touwtrekken. Na de Spelen van 2008 zijn honkbal en softbal afgevallen.

Ook binnen sporten zijn disciplines verdwenen. Zo waren bijvoorbeeld de volgende atletiekonderdelen ooit Olympisch: het in de Griekse stijl discuswerpen, het tweehandig discuswerpen, het tweehandig kogelstoten en het tweehandig speerwerpen, het uit stand speerwerpen, het uit stand verspringen, het uit stand hoogspringen en het uit stand hink-stap-springen.

Gehouden en toekomstige Zomerspelen

Deze lijst geeft een overzicht van de locaties van de gehouden en toekomstige Zomerspelen.

Bekende atleten

De Olympische Spelen gelden als het grootste sportevenement op aarde, en vele sporters zijn dan ook mede of vooral door hun prestaties op de Olympische Spelen beroemd geworden. Enkele namen:

Zie ook

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Summer Olympics op Wikimedia Commons.