Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest (RJSO) is een symfonieorkest uit Rotterdam.

Geschiedenis

Het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest (RJSO) werd in februari 1972 opgericht op initiatief van de 'Vereniging Jeugd en Muziek' en de directeur van concertgebouw De Doelen, de heer van Dael. De 300 aanmeldingen voor het nieuwe orkest bevestigden de drang naar musiceren onder de jeugd in Rotterdam. Het orkest werd het jong symfonisch gezicht van Rotterdam.

In totaal hebben circa 650 jonge musici van de laatste 35 jaar het RJSO gevormd tot wat het nu is! Voor sommigen was het orkest de basis voor een succesvolle muzikale carrière bij bijvoorbeeld het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het RJSO nu

Het RJSO bestaat nu uit 65 scholieren en studenten in de leeftijd van 16 tot 26 jaar. Van 1999-2005 was Peter Biloen dirigent van het orkest.

Sinds 1987 bestaat er een samenwerkingsverband tussen de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en het RJSO. In 1989 werd, in samenwerking met de SKVR, het Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble (RJSE) toegevoegd aan de Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest met 40 leden van 8 tot 12 jaar. In 2007 was het orkest dusdanig gegroeid dat een derde orkest, het Rotterdams Jeugd Orkest (RJO), aan de vereniging is toegevoegd. Het RJO is een klein symfonie orkest met klassieke bezetting. Het RJSE en RJO hebben hun eigen concerten, zo maken kinderen al jong kennis met het concertpodium. Deze beide orkesten vormen kweekvijvers voor het oudere RJSO.

Sinds 2001 is het RJSO ook het orkest voor studenten van de Erasmus Universiteit, door de samenwerking met Erasmus Cultuur. In 2008 had de vereniging RJSO de eer Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam, tot haar beschermheer te mogen benoemen.

Ieder jaar bestaat het programma uit originele symfonische werken. Daar bij gaat het orkest nieuwe uitdagingen niet uit de weg. Het orkest streeft er dan ook naar om zich van zo veel mogelijk kanten te laten horen en zien. Ervaringen zijn opgedaan door samenwerking met verschillende artistieke disciplines zoals dans, film en verhaal. Ook wordt het orkest gevraagd bij de begeleiding van koren.

Het orkest treedt regelmatig op tijdens evenementen zoals het Klinkt Goed-Festival, het Gergiev Festival en af en toe in het voorprogramma van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Per jaar organiseert het orkest ook eigen concerten, soms in samenwerking met andere partijen. Eén van de vaste concerten is het moederdagconcert in de Grote Zaal van De Doelen. In 2001 en 2002 stonden er een producties met Frank Groothof en Loes Luca op het programma, die een volledige gevulde grote zaal van De Doelen opleverde. Voor 2002 werd het moederdagconcert rondom het thema ‘Hekserij en Hocus Pocus’ georganiseerd, waar o.a. De Tovenaarsleerling van Paul Dukas, de Harry Potter-suite van John Williams, en La forza del destino van Giuseppe Verdi werd gespeeld, waar omheen een verhaal werd verteld met medewerking van de illusionist Celsius. In 2003 en 2004 voerde het samen met verhalen verteller/ acteur Bart van GerwenAlfred Jodocus Kwak en het sprookje Rachid en de Draak uit. Hierbij werden verschillende dansscholen om medewerking gevraagd en in 2005 werd er zelfs een heel jeugd circus naar de doelen gehaald. In 2006 werd het Hongaarse verhaal van Harry Janos verteld, op initiatief van Freek van Diest. Ook bij deze twee voorstellingen was Bart van Gerwen de verteller. Het laatste moederdagconcert had als thema Hans en Grietje, waar het beroemde sprookje op spannende wijze met teksten van Roald Dahl werd verteld door Joris Lutz.

In september 2008 is Jeppe Moulijn benoemd tot dirigent van het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest en Rotterdams Jeugd Orkest.

Nu is Jim Roodnat de dirigent van het Rotterdams Jeugd Orkest.

Orkestreizen

Al in 1974 maakte het verse RJSO een concertreis naar Dortmund. In de jaren daarna volgden orkest-uitwisselingsreizen naar o.a. België, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Italië en Noorwegen. In 2001 is de reis gemaakt naar culturele hoofdstad Porto (Portugal), in 2003 werd Praag bezocht en in 2005 bezocht het orkest Antwerpen. Gebleken is dat de concertreis een grote bijdrage levert aan de kwaliteit van het orkest, doordat tijdens de reis intensief gerepeteerd en geconcerteerd wordt. Inmiddels is de orkestreis een traditioneel terugkerend evenement, met als laatste reizen die naar Bratislava, Slowakije in 2007 en Toscane (2008).

Externe links