Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dans

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee balletdansers.

Dans (van het Franse danser) is een sport en kunstvorm die meestal op beweging duidt van het lichaam, vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van emotionele expressie, sociale interactie, ontspanning of in een spirituele of uitvoerende vorm.
Dans kan ook gezien worden als een non-verbale communicatiemethode tussen mensen en wordt ook door dieren gebruikt (paringsdansen). figuurschaatsen, gesynchroniseerd zwemmen en rhytmische gymnastiek zijn disciplines in de danssport. Ook vechtsporten worden vaak gezien als een vorm van dans. Beweging in niet-levende objecten kan ook gezien worden als dansen (bewegen van de bladeren van een boom). Daarnaast wordt er ook veel dans gebruikt bij andere podiumkunsten (musical).
Definities van wat dans precies is, zijn afhankelijke van sociale, culturele, esthetische, artistieke en morele opleggingen van een volk. Ze kunnen variëren van internationale dans (flamenco, latin, tango), tot klassiek ballet. Dans kan voor jezelf, een groep of een publiek worden uitgevoerd. Het kan ook ceremonieël gebruikt worden of erotisch. Dansbewegingen kunnen op zichzelf staand betekenisloos zijn, zoals bij ballet of internationale dans, maar als er een ritme in wordt gemaakt kan er een verhaal mee worden verteld. Dans kan ideeën laten zien of verhalen vertellen.
Dans is door de jaren heen in veel verschillende stijlen uiteengelopen. Van break dance en krumping tot modern en Vaganova. Ongeacht de stijl is er één overeenkomst. Het is niet alleen lichaamsbeweging en flexibiliteit, maar ook anatomie. Als de juiste spieren niet worden gebruikt kan dit tot ernstige blessures leiden.
Choreografie is de kunst van een dans creëren. De persoon die dit maakt (choreografeerd), staat bekend als een choreograaf

Dansgeschiedenis

Dans laat geen duidelijk zichtbare sporen naar, zoals gebouwen, grotschilderingen en jachtwapens. Het is daarom moeilijk om te zeggen wanneer dans een deel van de menselijke natuur werd. Dans was vanaf het begin van de beschaving wel zeker een belangrijk deel van ceremonies, rituelen en verjaardagen. Ook werd het toen al ter vermaak gebruikt.

Danscategorieën

Zie ook : Lijst van dansstijlen

Dans kan in vele categorieën worden ingedeeld. De belangrijkste zijn solodans, partnerdans en groepdans. Dans kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Dans en muziek

Zie ook : Lijst van muziekstijlen

Veel vroege vormen van muziek en dansen werden samen gecreëerd. De geleidelijke opkomst en groei van beide ging altijd hand in hand. Hieruit kwamen stijlen als de tango, de wals en salsa. Ook de modernere dansen (hip hop) waren hieruit voortgekomen.

Trivia

Met de term "dans" wordt ook een op tempo en maat van (vaak oude) dansen geïnspireerd muziekstuk voor instrumenten of zangstem (bijvoorbeeld : de mazurka, menuet en pavane) bedoeld. Bij bijen is er de bijendans, waarbij in de vorm van een 8 wordt gelopen, waarmee de bij kenbaar maakt aan de andere bijen dat ie voedsel gevonden heeft.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Dance op Wikimedia Commons