Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Restoration Movement

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Restoration Movement (de Barton-Campbell-beweging of in het Nederlands ook Restauratiebeweging) was een christelijke beweging die begon aan de grenzen van de Verenigde Staten in de periode van de Second Great Awakening (1790–1840).

Doel van de beweging was een herstel (restauratie) van het nieuwtestamentische christendom, zowel wat betreft de theologische standpunten alsook in de dagelijkse geloofspraktijk.

Geschiedenis

De Restoration Movement onstond uit verschillende onafhankelijke groepen die een herstel van het oorspronkelijke christendom wensten. Voornamelijk twee groepen zouden zich gaan samensluiten.

  1. De eerste groep werd geleid door Barton W. Stone. Deze begon te Cane Ridge in Kentucky, en identificeerde zich gewoon als „christenen”.
  2. Een tweede groep ontwikkelde zich in westelijk Pennsylvania en Virginia (nu West-Virginia) en werd geleid door de Ierse/Schotse presbyterianen Thomas Campbell en zijn zoon Alexander Campbell. Zij zouden zich na verloop van tijd „Disciples of Christ” noemen.

Beide groepen vonden dat de verschillende geloofsbelijdenissen de verdeeldheid van de kerken in stand hielden. In 1832 volgde een vereniging van de beide groepen.

Zie ook