Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

The Christian Baptist

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

The Christian Baptist was een Amerikaans christelijk maandblad, uitgegeven door Alexander Campbell van 1823 tot 1830.[1] Hij zette in dit tijdschrift zijn visie uiteen over de christelijke eenheid en het herstel van de nieuwtestamentische gemeente. In 1830 werd de naam van het tijdschrift gewijzigd naar – of werd het tijdschrift opgevolgd door – The Millennial Harbinger.[2] Campbell bleef hiervan redacteur tot tot zijn overlijden in 1866.

De verandering van de Christian Baptist naar de Harbinger had verschillende redenen. Er begonnen meningsverschillen op te komen tussen Campbell en de baptisten, en in vele gevallen werden de aanhangers van de Campbell-beweging uit de baptistische kerk gezet. Hij was ook ongerust dat „Christian Baptist” de naam van de beweging zou worden en vond deze naam minder correct dan de Bijbelse term „discipelen”. Hij wenste dat het nieuwe blad een positievere toon zou hebben door zich te concentreren op hervormingen en op het voorbereiden van de wereld op de wederkomst van Christus.[2]

In beide tijdschriften verdedigde hij een hervorming van de christelijke kerk. Zijn actieve medewerking aan de Harbinger nam in de jaren 1850 af.[3]

Bronnen

  • Foster, Douglas Allen; Dunnavant, Anthony L., The Encyclopedia of the Stone-Campbell Movement: Christian Church (Disciples of Christ), Christian Churches/Churches of Christ, Churches of Christ, Wm. B. Eerdmans Publishing, 2004, ISBN 0-8028-3898-7, ISBN 978-0-8028-3898-8, 854 bladzijden.
  • Holloway, Gary, Alexander Campbell as a Publisher, Restoration Quarterly, Vol. 37 No. 1 (1995)

Verwijzingen

rel=nofollow