Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Elias Smith

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Elias Smith (Lyme, Connecticut, 17 juni 1769 – Lyme, Connecticut, 29 maart 1846) was een prominente figuur in de Christian Connection-beweging, een verbond van kerken in Amerika, dat ontstond in de vroege 19e eeuw. Smith wordt vaak erkend als een van de oprichters en leiders van deze beweging, die een aanzienlijke invloed had op het religieuze landschap van die tijd in de Verenigde Staten. Zijn leven en werk zijn nauw verbonden met de opkomst van de Christian Connection en zijn bijdragen hebben een blijvende impact gehad op het christendom in Amerika.

Leven

Elias Smith werd geboren op 17 juni 1769 in Lyme, Connecticut, Verenigde Staten als zoon van Stephen Smith en Irene Ransom.[1]

Op jonge leeftijd toonde hij interesse in religie en spiritualiteit. Na een periode van persoonlijke zoektocht en theologische reflectie, onderging hij een diepgaande religieuze bekering en werd lid van de Congregational Church, een mainstream protestantse denominatie in die tijd.

In de vroege jaren van de 19e eeuw ontstond er in de Verenigde Staten een golf van religieuze opwekkingen en hernieuwde interesse in spirituele zaken, die bekend staat als de Second Great Awakening. Elias Smith speelde hierin een belangrijke rol, en een cruciale rol in het ontwikkelen van de Christian Connection. Deze beweging streefde naar christelijke eenheid, benadrukte persoonlijke bekering en legde minder nadruk op denominatiegebonden leerstellingen. Smith en zijn medestanders pleitten voor een meer eenvoudige en directe benadering van het christelijk geloof, die zij zagen als een terugkeer naar de oorspronkelijke principes van het Nieuwe Testament.

Als een van de leidende figuren van de Christian Connection werd Elias Smith erkend vanwege zijn charisma, toewijding en theologische inzichten. Hij predikte veelvuldig in het hele land, waarbij hij mensen aanmoedigde om zich te bekeren en zich te verenigen onder de noemer van het evangelie, los van denominatieverschillen. Zijn geschriften en preken hielpen de basis te leggen voor de identiteit en praktijken van de Christian Connection, die zich al snel verspreidde en een aanzienlijke aanhang verwierf, vooral in de noordoostelijke regio van de Verenigde Staten.

Naarmate de jaren verstreken, bleef Elias Smith een toegewijde leider binnen de Christian Connection. Hij bleef actief prediken en schrijven, waarbij hij de principes van christelijke eenheid en persoonlijke bekering blijvend benadrukte.

In zijn latere jaren was hij een vurig voorstander en beoefenaar van het plantengeneeskundige systeem van Samuel Thomson, hoewel het tussen Smith en Thomson in 1827 tot een publiek dispuut kwam waarbij hun vriendschap eindigde.

Hij overleed stierf op 29 maart 1846 in zijn geboorteplaats, maar zijn nalatenschap leeft voort in de Christian Connection-beweging en zijn invloed strekt zich uit tot ver buiten zijn eigen leven.

Nalatenschap

Elias Smith wordt herinnerd als een pionier van religieuze vernieuwing in de Verenigde Staten. Zijn bijdragen aan de Christian Connection-beweging hebben de weg vrijgemaakt voor latere ontwikkelingen in het Amerikaanse protestantisme en hebben bijgedragen aan een grotere nadruk op individuele spiritualiteit en christelijke eenheid. Zijn geschriften en preken blijven relevant voor moderne christenen die streven naar een dieper begrip van hun geloof en eenheid binnen de christelijke gemeenschap.

Werken

Kranten/tijdschriften

 • Herald of gospel liberty
 • The Christian’s magazine, reviewer, and religious intelligencer.
 • The Herald of life and immortality.

Boeken/brochures

 • A discourse, delivered at Jefferson Hall, Thanksgiving-day, November 25, 1802; and re-delivered (by request) the Wednesday evening following, at the same place: the subject, Nebuchadnezzar’s dream
 • A man in the smoke, and a friend endeavouring to help him out.
 • A New Testament dictionary
 • A reply to this Congregational Methodistical question— “Why cannot you commune with us, seeing we are willing to cummune with you?” To which is added, A short history of infant baptism.
 • A reply to this question, How shall I know that I am born again?
 • A sermon on baptism, preached at Northwood, July 12, 1802; delivered at the baptizing of Mrs. Stokes.
 • An essay on the fall of angels and men, 1792
 • Hymns, original and selected, for the use of Christians
 • Sermons containing an illustration of the prophecies to be accomplished from the present time, until the new heavens and earth are created when all the prophecies will be fulfilled.
 • The American physician, and family assistant
 • The clergyman’s looking-glass ...
 • The life, conversion, preaching, travels, and sufferings of Elias Smith.
 • The light not clear, nor dark. A discourse delivered at Hopkinton, (N.H.), Thursday, Sept. 5, 1804, at a meeting of a Christian conference : published by the request of those who heard it
 • The people’s book. An address to the citizens of Boston and the people of the United States on poison, health, disease, vegetable medicine, and manner of curing the sick.
 • The whole world governed by a Jew.
rel=nofollow