Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Presidium

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een presidium (van het Latijnse praeses, voorzitter) is een term voor een besturend orgaan van een organisatie, met name in de politieke sfeer of de studentikoze sfeer.

In modern Nederlands wordt dit woord volgens de Woordenlijst Nederlandse taal correct geschreven als presidium.[1] Het woord is ontleend aan het Latijn, waar de correcte spelling praesidium luidt.[2] In behoudende kringen en in de studentencorpora blijft men praeses en praesidium schrijven.

Politieke sfeer

Duitsland

Het Presidium (Duits: Präsidium) van de Duitse Bondsdag bestaat uit de President van de Bondsdag en de zes Vice-Presidenten. De benaming Präsidium wordt ook gebruikt voor het bestuur van een rechtbank („Gerichtspräsidium”), voor een politiedistrict („Polizeipräsidium”). Ook in andere verenigingen of genootschappen heet de voorzittersraad Präsidium heten, bijvoorbeeld de leiding van een Religionsgemeinschaft, wat in Nederland een kerkgenootschap heet.[3]

Nederland

De Kamers van de Nederlandse Staten Generaal hebben een presidium dat de vergaderingen moet voorbereiden. Ook veel gemeenteraden en de Provinciale Staten hebben een presidium. Het presidium stelt de conceptagenda vast en bepaalt soms welke stukken op de discussielijst staan en welke voorstellen hamerstukken zijn die zonder debat worden vastgesteld. Staatssecretaris Bijleveld heeft recent voorstellen gedaan om ook voor gemeenteraden het presidium een wettelijke basis te geven, op welke wijze dit vorm moet krijgen is nog onbekend.

Sovjet-Unie

In de Sovjet-Unie was het Presidium van de Opperste Sovjet het dagelijks bestuur van de Opperste Sovjet. Van 1952 tot 1966 werd ook het Politbureau van de Communistische Partij van de Sovjet-UniePresidium” genoemd.

Universiteit Leiden

De Leidse universiteit heeft als wapenspreuk Praesidium Libertatis. Deze leus herinnert aan de door Willem van Oranje gegeven reden om een universiteit te stichten. Het moest een Bolwerk van de vrijheid zijn. En in deze zin is het woord presidium hier dan ook te verstaan.

Het studentenleven

Een presidium (het bestuur) van een Vlaamse studentenvereniging of studentenclub bestaat in hiërarchische volgorde uit:

De schachtenmeester, afgekort als SM, behoort in de strikte zin niet tot het presidium. In de praktijk wordt hij echter zeer vaak opgenomen in het bestuur, en staat hij op gelijke rang met de vicevoorzitter.

Andere functies horen in de strikte zin historisch niet tot het presidium. Echter, een aantal van deze functies, zoals zedenmeester, feestpreses, cantor en sportpreses, worden in sommige clubs ook tot het presidium gerekend.

In Nederland wordt het bestuur van een studentencorps meestal senaat of collegium genoemd.

Zie ook

Verwijzingen

rel=nofollow